Regretatul jurnalist şi scriitor Efim Josanu, înmormântat în satul de baştină, Ciulucani, raionul Teleneşti

Sicriul cu trupul neînsufleţit al jurnalistului şi scriitorului Efim Josanu a fost depus la biserica de la cimitirul Sfântul Lazăr din Capitală. Acesta s-a stins din viaţă în urma complicaţiilor provocate de Covid-19 şi va fi înmormântat azi în satul lui de baştină – Ciulucani, raionul Teleneşti.

Efim Josanu a încetat din viaţă la vârsta de 73 de ani. Ultimele zile din viaţă le-a trăit pe patul de spital, transmite publika.md.

Virgil Josanu, fiul: ,,El a fost internat miercuri în spital şi starea lui era satisfăcătoare până la momentul când am auzit că a făcut ictus cerebral şi a stat intubat două zile.”

Cristina Tangher, nepoată: ,,Îmi este greu să mă gândesc că nu mai este printre noi. A fost pentru mine un unchi foarte bun, era vesel, onest. Îi plăcea să glumească”.

Colegii de breaslă şi cei care au lucrat cu el vorbesc despre o pierdere de neînlocuit.

Efim Josanu a fost unul dintre promotorii emisiunii „Mesager” de la Televiziunea Naţională, fiind redactor-şef al Departamentului Actualităţi în anii de Renaştere Naţională. Ultimii ani din viaţă i-a dedicat jurnalismului sportiv, organizând şi desfăşurând campanii de promovare a sportului în localităţile din ţară. În 1996, Efim Josanu a fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii”. Reportajul video poate fi urmărit aici.

Şi copiii lui Efim Josanu sunt profund îndureraţi. Fiica, Constanţa, a organizat o slujbă de pomenire în SUA, la Hollywood, acolo unde este înmormântată mama, soţia lui Efim Josanu – Stela, decedată acum 10 ani, iar fiul Vergiliu s-a ocupat de rînduiala creștină din Moldova, el spune că ţine minte poveţele lui tata.

„Tot timpul mă îndemna să fac sport, să fiu activ, era vesel, glumeţ, aşa îl ţin minte pe el, deja îmi rămâne numai în amintire…”, a mărturisit fiul Vergiliu Josanu, medic de profesie, pentru flacaratv.md.

După slujba de pomenire, oficiată la Biserica „Învierea Domnului” din Chișinău, cortegiul funerar s-a îndreptat spre satul natal Ciulucani. A fost dorinţa lui Efim Josanu să-şi doarmă somnul de veci la vatra strămoşilor…


Ucraina: Mașina în care se afla ministrul de externe eston a luat foc în timpul unei vizite la Kiev

O maşină blindată în care se afla ministrul de externe estonian Strain Urmas Reinsalu în timpul vizitei sale în Ucraina, în această săptămână, a luat foc în timp ce se afla în centrul Kievului, a declarat joi diplomatul, relatează dpa.

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

„Eram cu ambasadorul Estoniei Kaimo Kuusk pe locul din spate şi dintr-o dată Kaimo a spus că este un miros. Şi apoi
brusc au izbucnit flăcări în spatele nostru”, a declarat Reinsalu în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Estoniei Tallinn.

„Din fericire, uşile din spate s-au deschis în cele din urmă pentru că maşina s-ar fi transformat într-o cameră de gazare în câteva secunde”, a declarat ministrul eston.

Nimeni nu a fost rănit în incidentul care a avut loc marţi seara. Reinsalu nu a dat nicio informaţie cu privire la posibila cauză a incendiului care a cuprins vehiculul.

Experţi urmează să examineze maşina care a fost pusă la dispoziţia şefului diplomaţiei ţării membre UE şi NATO de către poliţia şi agenţia de protecţie a frontierelor.

Protestatarii lui Șor își fac necesitățile fiziologice prin tot orașul. Oamenii se arată deranjați

Poliția a venit cu un apel către toți cei care au participat la întrunirea de astăzi, să dea dovadă de un comportament adecvat.

Amintim organizatorilor că sunt responsabili de acțiunile participanților și desfășurarea întrunirii în sine, tot ei fiind obligați să comunice participanților limitele cadrului legal, dar și cum pot avea grijă de propria siguranță.

Menționăm că, locuitorii capitalei deja ne sesizează despre comportamentul participanților la întrunire, fiind deranjați în special că aceștia își satisfac necesitățile fiziologice în curțile blocurilor și stațiile de așteptare a transportului public.

Reiterăm că, Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la libera exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane.

Solicităm participanților să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, restricțiilor impuse de autorități, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor.

”Cheltuieli pentru sistemele de apărare antiaeriană” în facturile localnicilor dintr-un oraș din Rusia

Autoritățile orașului rusesc Breansk s-au gândit să introducă în facturile localnicilor “cheltuieli pentru sistemele de apărare antiaeriană”.

Despre asta anunță Moskovski Komsomoleț.

Arhimandritul Mănăstirii Sfântul Prooroc Ilie s-a spânzurat
Articolul anterior
Cod galben de lapoviță și ninsoare în Moldova
Articolul următor