Republica Moldova vrea să fie inclusă în Inițiativa celor Trei Mări, din care face parte și România

Republica Moldova își dorește să se alăture Inițiativei celor Trei Mări, o platformă care reunește 12 state membre ale UE între mările Adriatică, Baltică și Neagră, a declarat vicepremierul Nicu Popescu, ministru de Externe, în cadrul conferinței de presă cu omologul său croat, Gordan Radman, aflat într-o vizită la Chișinău. 

Potrivit presei de la Chișinău, demnitarul a menționat obiectivul modernizării tronsonului de cale ferată Chișinău – Ungheni, având în vedere inclusiv trecerea acestuia pe ecartament european, dar și proiecte privind drumurile, energetica, dezvoltarea energiei renovabile, poduri peste râul Prut, infrastructura de telecomunicații. „Astfel, încât cetățenii noștri să aibă acces mai rapid și mai simplu în spațiul european. Prin aceasta prismă (privind lucrurile, n.r.), vrem să ne alăturăm la oricare inițiativă care permite să îmbunătățim infrastructura, să facilităm viața oamenilor, să avem o țară mai modernă și mai prosperă. Suntem interesați să participăm la tot ce ține de dezvoltarea infrastructurii în Europa Centrală și de Est”, a specificat ministrul de Externe de la Chișinău.

La rândul său, solicitat să aprecieze mersul lucrurilor în Republica Moldova în ultima jumătate de an, Gordan Radman a specificat că Uniunea Europeană a manifestat solidaritate cu Republica Moldova, vizita dânsului având menirea să demonstreze sprijinul Bruxellesului și Zagrebului acordat autorităților de la Chișinău în promovarea agendei europene, inclusiv de combatere a corupției. El a apreciat că Republica Moldova este văzută ca exemplu pozitiv de reforme, un stat care este guvernat pe principii democratice ale statului de drept și luptei împotriva corupției.

În fața presei, cei doi miniștri au semnat Memorandumul de înțelegere privind cooperarea între Institutul Diplomatic al MAEIE al Republicii Moldova și Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe și Afaceri Europene al Croației.

Inițiativa celor Trei Mări reunește Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

Tragedie la Baurci: O fetiță de 10 ani a fost ucisă de o mașină, în drum spre școală

Astǎzi dimineațǎ, Poliția a fost sesizată despre producerea unui grav accident rutier în satul Baurci din raionul Ceadâr-Lunga, srie jurnaltv.md

La fața locului, oamenii legii au stabilit că, un bǎrbat de 74 de ani, fiind la volanul unui Renault, din motive necunoscute deocamdată, a pierdut controlul mașinii și a tamponat o fetiță care se deplasa pe marginea carosabilului, spre școală.

În urma impactului, minora de10 ani a decedat.

Fiind testat cu aparatul Drager s-a constatat că șoferul nu era în stare de ebrietate.

Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, iar bărbatul se află în custodia poliției.

Captură la vama//Lot de mărfuri nedeclarate

Funcționarii echipelor mobile, în colaborare cu Secția activități investigative și cu suportul Secției monitorizare video, au stopat în imediata apropiere a postului vamal Tudora un autoturism de model Infiniti, condus de un conațional în vârstă de 42 de ani.

În urma controlului vamal, în portbagajul și salonul vehiculului au fost depistate mai multe bunuri nedeclarate autorității vamale, inclusiv articole vestimentare, țigări electronice și articole sanitare.

Valoarea lotului de marfă urmează a fi stabilită, însă estimările preliminare indică o sumă de zeci de mii de lei.

Mărfurile au fost reținute, iar investigațiile pe caz continuă. Persoana vizată riscă sancțiuni conform prevederilor art. 43¹, 287 alin. (10) din Codul Contravențional.

Departamentul de Stat al SUA oprește sprijinul pentru refacerea rețelei energetice din Ucraina

Departamentul de Stat a pus capăt săptămâna aceasta unei inițiative a Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională care a investit sute de milioane de dolari pentru a ajuta la refacerea rețelei energetice a Ucrainei în urma atacurilor armatei ruse, potrivit a doi oficiali USAID care lucrează la misiunea agenției în Ucraina, anunță NBC News.

Întreruperile de curent au fost aplicate peste noapte în unele regiuni ale Ucrainei din cauza atacurilor asupra instalațiilor energetice. Sistemele din țară au suferit un impact aproape constant pe parcursul celor trei ani de război.

„Aceasta subminează în mod semnificativ abilitățile acestei administrații de a negocia încetarea focului și ar semnala Rusiei că nu ne pasă de Ucraina sau de investițiile noastre din trecut”, a declarat pentru NBC News un oficial USAID implicat în misiunea din Ucraina

Oficialul a continuat: „Rusia duce un război pe două fronturi în Ucraina: Unul militar, dar și unul economic. Ei încearcă să zdrobească economia, dar USAID a jucat un rol central în a o ajuta să fie rezistentă, [inclusiv] susținând rețeaua energetică…Am oferit guvernului ucrainean o cantitate mare de sprijin pentru a evita o criză macro-economică”.

Pe lângă încheierea Proiectului privind securitatea energetică a Ucrainei, USAID își reduce drastic prezența în Ucraina.

Pe baza unui document obținut de NBC News, Departamentul de Stat a ordonat, de asemenea, încetarea unui program axat pe „activitatea de reformă a sectorului financiar”

„Nu vom mai putea vedea unde s-au dus acești bani în ultimii ani”, a declarat unul dintre oficiali.Biroul USAID pentru Europa și Eurasia, care supraveghează misiunea din Ucraina, are 115 angajați în Washington, D.C. Personalul biroului a fost informat că numărul acestora va fi redus la 29 de angajați care vor rămâne activi, potrivit celor doi oficiali USAID.

Cele mai bune țări din Europa pentru părinții care lucrează
Articolul anterior
Iohannis i-a cerut lui Zelenski, să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”
Articolul următor