S-a stins din viață jurnalista Lidia Bobână

S-a stins din viață jurnalista Lidia Bobână, în vârstă de 73 de ani, fiind răpusă de o boală incurabilă.

Despre acest lucru au anunţat cu profund regret colegii jurnalistei, transmite Publika.md.

Lidia Bobână s-a născut în satul Unţeşti, pe 16 martie 1947, fiind fiica scriitorului Vasile Vasilache. 

A absolvit Facultatea limbi străine, specialitatea filologie spaniolă şi engleză, la Universitatea de Stat din Moldova.

A muncit o viaţă întreagă – 34 de ani la Radioul Naţional, realizînd emisiuni de succes. În 2000, a fost distinsă cu medalia „Mihai Eminescu”.

În ultimul an a colaborat cu ziarul „GAZETA de Chișinău”.

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon

Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc astăzi, 9 august, pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, tămăduitorul bolnavilor, numit în popor și Pintilie Călătorul. În popor se mai spune că din această zi, vara începe, treptat, să cedeze locul toamnei.separator
Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Pomenit în data de 9 august, acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginți”, arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi şi s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui şi nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute.

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon a trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu și era originar din cetatea Nicomidiei. El a văzut lumina zilei în anul 284, dintr-un tată păgân, senator la curtea împăratului, şi o mamă creștină. Primul său nume a fost „Pantoleon”, adică „cel în toate puternic ca un leu”. A terminat cu succes Școala de Medicină la Nicomidia. Mai apoi, tânărul Pantelimon a fost încredințat spre ucenicie medicului Eufrosin. Dobândind multe cunoștințe şi o înțelepciune aleasă, el a fost remarcat de împărat, care l-a şi ales drept medic al său.

Mai târziu, pentru credința sa, Pantelimon a fost decapitat de către medici păgâni. Legenda spune că din rănile mucenicului curgea sânge şi lapte, iar măslinul de care fusese legat, a dat roade nemaivăzute. Aruncat în flăcări, corpul său a rămas intact. Sfântul Pantelimon este considerat protectorul medicilor, tămăduitorul şi ocrotitorul ostașilor. În această zi, vracii îşi culeg ierburile de leac.

Moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost duse în mai multe țări, iar capul lui este păstrat la Mănăstirea Rusicon de pe Muntele Athos din Grecia.

sursa: www.moldpres.md

Atenție, informații cu puternic impact emoțional! Sfârșit groaznic pentru un român, în Italia. A fost găsit cu gâtul tăiat în propria casă

Sfârșt tragic pentru un român, în Italia. Bărbatul de 45 de ani a fost găsit mort, cu gâtul tăiat, în casa lui din localitatea Caselle Lurani din provincia Lodi, Lombardia. Carabinierii au făcut descoperirea macabră în această dimineață, în jurul orei 4:00, scrie observatornews.ro. 

Potrivit jurnaliștilor La Repubblica, carabinierii au ajuns la fața locului, alarmați de vecinii românului. Oamenii au fost treziți de scandalul din apartamentul bărbatului, așa că au sunat la poliție.

Românul a fost găsit în casă cu gâtul tăiat

Prima ipoteză a anchetatorilor, după ce l-au descoperit pe român fără suflare în casă, cu răni înjunghiate la nivelul gâtului, este cea a crimei.

Bărbatul de 45 de ani locuia în aceeași casă cu alte două persoane: un cetățean italian de aproximativ 40 de ani, care este audiat în prezent de carabinieri, și un nord-african în vârstă de 25 de ani, care a fugit este dat în urmărire.

Tânărul este căutat, la această oră, inclusiv cu elicopterul. Imagini, aici

Țara noastră marchează azi 28 de ani de la adoptarea Constituției

Constituția este actul juridic suprem, care reprezintă baza deciziilor politice fundamentale din societate și care conține principiile directoare ale traseului democratic al țării. Cu acest mesaj a venit președinte Curții Constituționale, Domnica Manole, la cea de-a 28-a aniversare a Constituției, marcată pe 29 iulie. „Avem datoria de a o apăra cu fidelitate. Avem obligația de a o aplica în mod efectiv și avem sarcina de a-i populariza prescripțiile, pentru o respectare veritabilă de către cetățeni și autorități”, menționează Domnica Manole, citată de IPN.

Și președinta Maia Sandu a transmis un mesaj în care menționează că legea supremă, Constituția, unește oamenii în jurul unui scop comun: viața fericită a cetățenilor într-o țară prosperă, într-un stat suveran, unitar și indivizibil, în care justiția este una funcțională, iar Omul e mai presus de toate. „Sunt 28 de ani de la adoptarea legii supreme a țării, care reglementează viața noastră publică și existența fiecăruia în parte, care asigură echilibrul nostru obștesc într-un stat de drept, într-o țară a libertăților, a echității și mulțumirii individuale”, menționează șefa statului.

„Drepturile și obligațiile cetățenești ne amintesc mereu de faptul că facem parte dintr-o colectivitate, că trebuie să ne respectăm reciproc și că toți fără excepție trebuie să respectăm regulile pe care le-am stabilit împreună. În pofida greutăților, vă invit să ne cunoaștem Constituția, să apreciem oportunitatea de a fi liberi și egali în fața legii. E contractul nostru social, e strângerea de mână care ne aduce bunăvoința și buna înțelegere comunitară”, a mai spus Maia Sandu.

Constituția Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994.

Urătură de zile mari la Negureni, în ajunul Sfântului Vasile! Emilian Crețu își întâmpină urătorii
Articolul anterior
Zi de naștere, în spital, cu mari emoții! Cum a fost surprinsă Regina-Raluca, fiica Tatianei Heghea
Articolul următor