Toată Italia, în zona albă! Țara revine la viața de înainte. Aproape toate restricțiile, anulate

Italia revine la viață după un an și jumătate de pandemie, cinematografele, teatrele și muzeele se redeschid la capacitate maximă, iar distanța de un metru între persoane nu va mai fi necesară în aceste locații. Va fi obligatoriu însă Certificatul verde (Green Pass) și purtarea măștii.

Obiectivul de vaccinare a unui procent de 80% din populație a fost atins, iar redeschiderea școlilor nu a dus la o creștere a numărului de cazuri Covid-19, așa cum ar fi fost de așteptat, scrie La Repubblica.

Curba epidemiologică este în continuă scădere, într-o Italie care de luni, 11 octombrie, este toată zonă albă. Doar regiunea Sicilia mai este zonă galbenă, iar de luni va deveni „albă”.

Consiliul de Miniștri a decis cum se vor redeschide stadioanele, sălile de sport, cinematografele, teatrele, muzeele și discotecile.

Capacitatea după care vor putea funcționa muzeele, cinematografele și teatrele va fi de 100%, cu obligația ca spectatorii să poarte masca de protecție. Și la concerte vor putea fi ocupate toate locurile, măsura de distanțare de un metru între persoane fiind eliminată în aceste cazuri.

Pentru stadioane și arene, guvernul a stabilit o creștere a capacității maxime de 75% la cele aflate în aer liber și la 60% pentru cele acoperite, cu respectarea distanței între spectatori și cu folosirea măștii de protecție. Intrarea va fi permisă evident doar persoanelor cu Green Pass.

Și discotecile se redeschid de la 11 octombrie, cu o capacitate maximă de 75% în aer liber și 50% în interior, dar numai dacă există sisteme de ventilație adecvate. Decretul prevede că „în zona albă activitățile care au loc în săli de bal, discoteci și locuri similare sunt permise în conformitate cu protocoalele și liniile directoare”, dar „capacitatea nu poate depăși în niciun caz 75% din maximul autorizat în aer liber și 50% în interior”.

De luni, 11 octombrie, se încearcă revenirea, cu aproximație, la viața de înainte, cel puțin pentru cei cu Green Pass. Cei care continuă să spună nu vaccinului vor trebui să se resemneze și să renunțe la multe lucruri. Controalele și amenzile înăsprite sunt instrumentele cu care guvernul va gestiona noua fază a redeschiderii.

sursa

Consumul de gaze naturale al Europei a scăzut cu aproape un sfert

Europa și-a redus semnificativ consumul de gaze naturale în luna octombrie, în condițiile în care gospodăriile nu au pornit instalațiile de încălzire grație temperaturilor peste medie, ceea ce constituie o veste bună pentru piață înainte de venirea iernii.

Prețul gazelor naturale a atins un nou record în Europa, de 7 ori mai mare  decât la începutul anului - HotNews.ro

Guvernele din regiune și-au îndemnat consumatorii să își reducă consumul de gaze, după ce diminuarea livrărilor din Rusia a provocat temeri referitoare la o raționalizare atunci când temperaturile vor scădea, transmite radiochișinău.md.

Însă toamna blândă a ajutat la conservarea gazelor, chiar dacă termocentralele care produc electricitate continuă să consume mari cantități de combustibil.

Potrivit datelor furnizate de platforma online EnergyScan, pusă la punct de grupul francez Engie SA, cererea totală de gaze a Europei Occidentale a fost în luna octombrie a acestui an cu 22% mai mică decât în luna octombrie a anului trecut.

Aceasta deși sectorul producției de electricitate și-a majorat consumul de gaze cu 14% în ritm anual.

Pe lângă evoluțiile meteo favorabile, cererea de gaze a fost redusă și ca urmare a prețurilor care au explodat, astfel că mulți consumatori industriali mici și-au redus operațiunile pentru a putea supraviețui.

Prețurile la gazele naturale rămân mari, dar au scăzut puternic în ultima perioadă

„Apar semne ale unei modificări de comportament cu privire la utilizarea instalațiilor de încălzire”, spune Julien Hoarau, director de analize la EnergyScan.

Aceasta a ajutat la exercitarea „unor presiuni semnificative de scădere a prețurilor spot la gaze în Europa și a consolidat capacitatea continentului de a echilibra sistemul la iarnă”, a adăugat Julien Hoarau.

Chiar dacă prețurile de referință la gaze în Europa sunt de peste trei ori mai mari față de media multianuală, ele au scăzut totuși cu peste 60% față de vârful atins în luna august.

Datele EnergyScan mai arată că cererea de gaze din partea utilizatorilor rezidențiali, a mediului de business și a micilor utilizatori industriali a scăzut cu 33% în luna octombrie, iar cererea de gaze a marilor consumatori industriali a scăzut cu 27%.

Tot agenția Bloomberg nota pe 25 octombrie cum combinația între vremea neobișnuit de caldă și livrările mari de gaze lichefiate face ca depozitele de gaze să fie aproape pline înainte ca europenii să dea drumul la termostate.

Deputații au votat! Magazinele duty-free din aeroporturi și vămi nu vor mai fi!

Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede eliminarea regimului duty-free. Potrivit documentului magazinul amplasat în incinta aeroportului va activa până la 22 decembrie 2022, iar unitățile comerciale din zonele de ieșire ale frontierei de stat vor activa până la 3 septembrie 2023.

Potrivit proiectului, regimul duty-free va fi anulat pe întregul teritoriul Republicii Moldova, iar magazinele duty-free vor activa până la expirarea licenței curente. 

Amintim că, la 26 septembrie, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a prezentat un proiect de lege prin care propunea anularea regimului Duty-free în Moldova cu scopul de a avansa principiul echității fiscale. „Considerăm că toți trebuie să achite impozitele pentru ca acest stat să-i poată ajuta pe cei mai vulnerabili”, a declarat deputatul într-o conferință.

Ulterior expertul economic, Stas Madan a declarat că abolirea regimului duty-free în Republica Moldova este în detrimentul intereselor economice ale țării noastre. În același timp, compania a venit cu o reacție și mai multe contra-argumente la cele expuse de autorul inițiativei, Dumitru Alaiba. 

Edilul Ion Ceban a făcut furori pe scena din PMAN

Un concert de pomină s-a dat aseară în Piața Marii Adunări Naționale. Primarul capitalei nu a putut rezista tentanției și a sărit în sus chiar pe scenă alături de artiști.

Momentul a devenit viral pe Tik Tok.

Cutremur în Italia, resimțit în mai multe localități
Articolul anterior
Spectaculos! Clădirile istorice dispărute ale Chișinăului
Articolul următor