„Vă oferim 5.000 de dolari imediat”. Anunțuri pentru înrolarea în armata rusă apar pe rețelele utilizatorilor de internet din Kazahstan

Anunțuri care oferă o plată imediată de peste 5.000 de dolari pentru a se înrola în armata rusă au început să apară pe ecranele utilizatorilor de internet din Kazahstan, pe fondul escaladării conflictului ucrainean, transmite digi24, conform Reuters.

Un bărbat riscă închisoare de până la 4 ani, după ce a furat un telefon  mobil | СП - Știri Bălți Moldova

Kazahstanul, o fostă republică sovietică care se învecinează cu Rusia, găzduiește peste trei milioane de etnici ruși și a fost în mod tradițional unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei. Cu toate acestea, guvernul de la Astana nu a sprijinit ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina și a făcut apel la pace.

Vizându-i în mod clar pe kazahi, reclamele văzute de Reuters prezintă steaguri rusești și kazahe și sloganul „Umăr la umăr”. Acestea promit o plată unică de 495.000 de ruble rusești (5.300 de dolari) celor care semnează un contract cu armata rusă, împreună cu un salariu lunar de cel puțin 190.000 de ruble (2.000 de dolari) și beneficii suplimentare nedivulgate.

Anunțurile duc la un site web care le oferă potențialilor recruți șansa de a se înrola în armata rusă în regiunea Sakhalin din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Site-ul își indică proprietarul ca fiind Agenția de dezvoltare a capitalului uman din regiunea Sakhalin, o organizație înființată de guvernul local.

Operatorii call center-ului au declarat că nu pot comenta plasarea anunțului, iar organizația nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail. Înrolarea în conflicte militare în străinătate în schimbul unei remunerații este ilegală în conformitate cu legislația kazahă.

Ministerul kazah al Informațiilor și Dezvoltării Sociale din Kazahstan nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la anunțuri.

Locuitorii din alte națiuni ex-sovietice din Asia Centrală au declarat pentru Reuters că unii dintre compatrioții lor s-au alăturat fie armatei ruse, fie unor grupuri de mercenari privați ruși, cum ar fi Wagner, dar recrutarea a avut loc de obicei în Rusia, unde lucrează milioane de muncitori migranți uzbeci, tadjici și kirghizi.

„Un fost soț al surorii mele a murit în Lysychansk în octombrie anul trecut. Unul dintre nepoții mei s-a alăturat grupului Wagner după ce a fost într-o închisoare rusă”, a declarat pentru Reuters un locuitor din Tadjikistan, sub anonimat.

În Kârgâzstan, un localnic a fost condamnat la 10 ani de închisoare în luna mai pentru că s-a alăturat forțelor proxy rusești din regiunea ucraineană Lugansk. Ministerul rus de Externe a declarat săptămâna aceasta că ia în considerare o cerere a unui politician rus de a-i acorda bărbatului cetățenia rusă, astfel încât Moscova să poată exercita presiuni asupra Bishkekului pentru a-l elibera și a-i permite să se întoarcă în Rusia.

Există mult mai puțini muncitori kazahi migranți în străinătate din cauza bogăției țării bazate pe petrol, deși locurile de muncă în construcții în părțile din Ucraina controlate de Rusia sunt, de asemenea, anunțate pe site-urile kazahe de anunțuri.

Țara care interzice comercializarea și utilizarea țigărilor electronice
Articolul anterior
Viața de lux a gemenilor cuplului Amal și George Clooney. Copiii trăiesc regește în Italia, în apropierea Lacului Como
Articolul următor