Când poate fi emis ordinul de reducere a statelor vizavi de reorganizarea structurii întreprinderii?

Sergiu B.: “Am câteva întrebări referitor la reorganizarea întreprinderii cu reducerea ulterioară a statelor de personal:

a) Când este corect de emis ordinul de reducere a statelor vizavi de reorganizarea structurii întreprinderii?

b)  Sau aceste două proceduri trebuie incluse în același ordin?”

Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

Reorganizarea întreprinderii se inițiază în baza Hotărârii de reorganizare a adunării generale. Dacă se prevede reducerea numărului de salariați în această hotărâre se indică persoanele care vor fi disponibilizate, urmând ca administratorul să le prevină conform Codului muncii RM.

Potrivit art. 88 al Codului muncii RM, angajatorul este în drept să concedieze salariaţii de la unitate în legătură cu lichidarea acesteia ori în legătură cu reducerea numărului sau a statelor de personal doar cu anumite condiţii:

a) va emite un ordin (dispoziţie, decizie, hotărâre), motivat din punct de vedere juridic, cu privire la lichidarea unităţii ori reducerea numărului sau a statelor de personal;

b) va emite un ordin (dispoziţie, decizie, hotărâre) cu privire la preavizarea, sub semnătură, a salariaţilor cu două luni înainte de lichidarea unităţii ori de reducerea numărului sau a statelor de personal. În caz de reducere a numărului sau a statelor de personal, vor fi preavizate numai persoanele ale căror locuri de muncă urmează a fi reduse;

c) o dată cu preavizarea în legătură cu reducerea numărului sau a statelor de personal, va propune în scris salariatului preavizat un alt loc de muncă (funcţie) în cadrul unităţii respective;

d) va reduce, în primul rând, locurile de muncă vacante;

e) va desface contractul individual de muncă în primul rând cu salariaţii angajaţi prin cumul;

f) va acorda salariatului ce urmează a fi concediat o zi lucrătoare pe săptămână cu menţinerea salariului mediu pentru căutarea unui alt loc de muncă;

g) va prezenta, în modul stabilit, cu două luni înainte de concediere, agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă informaţiile privind persoanele ce urmează a fi disponibilizate;

h) se va adresa organului sindical în vederea obţinerii acordului pentru concediere, în modul prevăzut de prezentul cod;

i) în cazul în care reorganizarea sau lichidarea unităţii presupune reducerea în masă a locurilor de muncă, va informa, cu cel puţin 3 luni înainte, despre acest lucru organele sindicale din unitatea şi ramura respectivă şi va iniţia negocieri în vederea respectării drepturilor şi intereselor salariaţilor. Criteriile vizând reducerea în masă a locurilor de muncă se stabilesc prin convenţiile colective.

În cazul în care, după expirarea termenului de preavizare de 2 luni, nu a fost emis ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) de concediere a salariatului, această procedură nu poate fi repetată în cadrul aceluiaşi an calendaristic. În termenul de preavizare nu se include perioada aflării salariatului în concediul anual de odihnă, în concediul de studii şi în concediul medical.

Locul de muncă redus nu poate fi restabilit în statele unităţii pe parcursul anului calendaristic în care a avut loc concedierea salariatului care l-a ocupat.

Ținând cont că procedura de reorganizare a întreprinderii cu reducerea statelor de personal are un caracter complex, pentru o consultație mai detaliată urmează să consultați un avocat.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

Cinci indivizi au fost reţinuţi de Poliţia Capitalei pentru furt de apartamente

Doi minori cu vârstele de 16 ani şi 17 ani, şi alţii trei cu vârstele cuprinse îmtre 20 şi 23 ani, originari din raioanele Comrat şi Basarabeasca au fost reţiniuţi de către poliţiştii sectorului Râşcani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău. Aceştia făceau parte dintr-un grup criminal care este bănuit că ar fi fost implicat în cel puţin şase furturi din apartamente şi o rapire de automobile. Metodele de pătrundere în locuinţe erau aplicate prin forţarea geamurilor din termopan.

separator

În urma perchiziţiilor efectuate de poliţişti, au fost depistate şi ridicate bunuri materiale a căror provenienţă bănuiţii n-au putut-o demonstra. Potrivit victimelor care s-au adresat la Poliţie după ajutor, aceştia le-ar fi pricinuit prejudicii materiale în valoare de peste 20 000 lei.

Actualmente în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău sunt reţinuţi doar trei bănuiţi. Ceilalţi doi sunt de vârstă minoră şi sunt cercetaţi în libertate. Hoţii riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 2 ani până la 6 ani.

Poliţia Capitalei investighează ipotezele înaintate, privind complicitatea grupării în alte infracţiuni comise.

Cum pot să-l dezic pe fostul soț de drepturile părintești dacă acesta nu contribuie la întreținerea copilului?

Irina V: Cum pot să-l dezic pe fostul soț de drepturile părintești dacă acesta nu contribuie la întreținerea copilului? Divorțul l-am primit în martie curent, dar nu suntem împreună deja de 4 ani. În august m-am recăsătorit și toate cheltuielile asupra copilului le suportă actualul soț. Tatăl copilului nu achită nimic de 4 luni. Ultima dată, fiul a fost la el în ospeție acum un an și ceva, ultima dată a fost sunat în luna iunie… Vreau să iau toate drepturile asupra mea deoarece dorim la vară să plecăm la odihnă peste hotare, dar fără permisiunea fostului soț nu o putem face. Voi putea scoate copilul din țară?

separator

Răspuns de la avocatul Iurie Mihalache:

În cazul relatat de dvs. şansele de a obţine decăderea din drepturi părinteşti ale fostului soţ (tatăl copilului) sunt mici. Nu există temeiuri. Totodată, vă informez că este greşită afirmaţia dvs. precum că fără acordul fostului soţ este imposibil de a pleca cu copilul peste hotare la odihnă. Dvs. puteţi pleca liber cu copilul peste hotare, fără acordul fostului soţ, dar numai pentru perioade relativ scurte: odihnă, excursii, tratament etc.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

Am nevoie de acordul fostului soț pentru a-i face pașaport copilului, dar el refuză să semneze. Ce pot face?

Veronica: “Sunt divorțată și am un copil din fosta căsnicie. Locuiesc în străinătate, tatăl copilului ne-a dat acordul să venim împreună. În hotărârea de divorț nu a fost menționat că eu am custodia copilului. Copilul are vârsta de 7 ani și a stat mereu cu mine. Tatăl nu a dat niciun bănuț pentru creșterea și educarea lui. Acum, eu am nevoie de acordul lui pentru a-i face pașaport, dar el refuză să se ducă la Ambasadă pentru a îndeplini formularul pentru pașaport. Instanțele de aici îmi cer să aduc hotărâre de judecată precum că copilul e în grija mea, dar eu nu am această dovadă. Ce să fac în acest caz?“

separator

Răspuns de la avocatul Iurie Mihalache:

Problema este că în cererea de divorţ dvs. nu aţi solicitat stabilirea domiciliului copilului (mai simplu, nu aţi cerut să fie indicat cu cine va rămâne copilul). Prin urmare, instanţa de judecată a decis numai în limita cererii dvs., iar cererea, aşa cum se înţelege, a fost doar desfacerea căsătoriei. Acum dvs. trebuie să depuneţi o nouă cerere de chemare în judecată prin care să solicitaţi stabilirea domiciliului copilului. Ulterior, având hotărârea judecăţii, veţi putea face copilului paşaport (fără acordul tatălui).

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

Detalii despre travaliu: Kate Midletton a născut fără anestezie epidurală
Articolul anterior
Experiment social. Cât de ușor poate fi răpit un copil
Articolul următor