De ce documente avem nevoie pentru a primi indemnizația copilului în Moldova?

Cristina N.: “Trăim în Israel ilegal, iar acum ne întoarcem în

separator
țară. Copiii nu au cetățenie evreiască și nu am primit nicio indemnizație. De ce documente avem nevoie pentru a primi indemnizația în Moldova?”

Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

În cazul în care nu sunteți angajată în câmpul muncii legal în Republica Moldova, veți beneficia de indemnizația unică la nașterea copilului și de indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 1,5 ani.  Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu de către unul dintre părinţi (tutore, curator) personal, sau prin intermediul reprezentantului (cu procură).

La cererea pentru stabilirea indemnizaţiei unice la nașterea copilului și lunare pentru creşterea/îngrijirea copilului se anexează următoarele acte:

1) actul de identitate al mamei sau al tatălui (tutorelui, curatorului) în original și copia;

2) certificatul de naştere al copilului, după caz certificatul de naştere al copilului premergător;

3) adeverinţa de naştere a copilului (doar în cazul indemnizaţiei unice la naşterea copilului);

4) documentul prin care se confirmă că mama (tatăl, tutorele, curatorul) nu este încadrată în câmpul muncii (carnetul de muncă, certificatul de la instituţia de învăţământ, certificatul de la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă);

5) în cazul în care solicitantul nu poate confirma documentar angajarea în câmpul muncii, acesta anexează o declaraţie scrisă în care confirmă sub responsabilitate personală faptul că nu este angajat în câmpul muncii.

6) în cazul în care copilul s-a născut pe teritoriul altui stat, certificatul privind acordarea/neacordarea indemnizaţiilor adresate familiilor, eliberat de către autoritatea competentă a statului respectiv.

Mai mult decât atât, indemnizația lunară pentru creșterea/îngrijirea copilului se stabilește  cu o condiţie – a fost solicitată în termen de 12 luni de la naşterea copilului. În cazul în care indemnizaţia respectivă a fost solicitată mai târziu de termenul indicat, aceasta se stabileşte retroactiv, dar nu mai mult decât pentru 12 luni premergătoare datei adresării dacă a fost solicitată în termen de 1,5 ani – în cazul persoanelor neasigurate, de la data naşterii copilului.

Indemnizația unică la nașterea copilului se acordă în cazul în care a fost solicitată cel târziu în termen de 12 luni de la nașterea copilului.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

Cinci indivizi au fost reţinuţi de Poliţia Capitalei pentru furt de apartamente

Doi minori cu vârstele de 16 ani şi 17 ani, şi alţii trei cu vârstele cuprinse îmtre 20 şi 23 ani, originari din raioanele Comrat şi Basarabeasca au fost reţiniuţi de către poliţiştii sectorului Râşcani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău. Aceştia făceau parte dintr-un grup criminal care este bănuit că ar fi fost implicat în cel puţin şase furturi din apartamente şi o rapire de automobile. Metodele de pătrundere în locuinţe erau aplicate prin forţarea geamurilor din termopan.

separator

În urma perchiziţiilor efectuate de poliţişti, au fost depistate şi ridicate bunuri materiale a căror provenienţă bănuiţii n-au putut-o demonstra. Potrivit victimelor care s-au adresat la Poliţie după ajutor, aceştia le-ar fi pricinuit prejudicii materiale în valoare de peste 20 000 lei.

Actualmente în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău sunt reţinuţi doar trei bănuiţi. Ceilalţi doi sunt de vârstă minoră şi sunt cercetaţi în libertate. Hoţii riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 2 ani până la 6 ani.

Poliţia Capitalei investighează ipotezele înaintate, privind complicitatea grupării în alte infracţiuni comise.

Cum pot să-l dezic pe fostul soț de drepturile părintești dacă acesta nu contribuie la întreținerea copilului?

Irina V: Cum pot să-l dezic pe fostul soț de drepturile părintești dacă acesta nu contribuie la întreținerea copilului? Divorțul l-am primit în martie curent, dar nu suntem împreună deja de 4 ani. În august m-am recăsătorit și toate cheltuielile asupra copilului le suportă actualul soț. Tatăl copilului nu achită nimic de 4 luni. Ultima dată, fiul a fost la el în ospeție acum un an și ceva, ultima dată a fost sunat în luna iunie… Vreau să iau toate drepturile asupra mea deoarece dorim la vară să plecăm la odihnă peste hotare, dar fără permisiunea fostului soț nu o putem face. Voi putea scoate copilul din țară?

separator

Răspuns de la avocatul Iurie Mihalache:

În cazul relatat de dvs. şansele de a obţine decăderea din drepturi părinteşti ale fostului soţ (tatăl copilului) sunt mici. Nu există temeiuri. Totodată, vă informez că este greşită afirmaţia dvs. precum că fără acordul fostului soţ este imposibil de a pleca cu copilul peste hotare la odihnă. Dvs. puteţi pleca liber cu copilul peste hotare, fără acordul fostului soţ, dar numai pentru perioade relativ scurte: odihnă, excursii, tratament etc.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

Am nevoie de acordul fostului soț pentru a-i face pașaport copilului, dar el refuză să semneze. Ce pot face?

Veronica: “Sunt divorțată și am un copil din fosta căsnicie. Locuiesc în străinătate, tatăl copilului ne-a dat acordul să venim împreună. În hotărârea de divorț nu a fost menționat că eu am custodia copilului. Copilul are vârsta de 7 ani și a stat mereu cu mine. Tatăl nu a dat niciun bănuț pentru creșterea și educarea lui. Acum, eu am nevoie de acordul lui pentru a-i face pașaport, dar el refuză să se ducă la Ambasadă pentru a îndeplini formularul pentru pașaport. Instanțele de aici îmi cer să aduc hotărâre de judecată precum că copilul e în grija mea, dar eu nu am această dovadă. Ce să fac în acest caz?“

separator

Răspuns de la avocatul Iurie Mihalache:

Problema este că în cererea de divorţ dvs. nu aţi solicitat stabilirea domiciliului copilului (mai simplu, nu aţi cerut să fie indicat cu cine va rămâne copilul). Prin urmare, instanţa de judecată a decis numai în limita cererii dvs., iar cererea, aşa cum se înţelege, a fost doar desfacerea căsătoriei. Acum dvs. trebuie să depuneţi o nouă cerere de chemare în judecată prin care să solicitaţi stabilirea domiciliului copilului. Ulterior, având hotărârea judecăţii, veţi putea face copilului paşaport (fără acordul tatălui).

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

9 reguli pentru a avea erecţii puternice
Articolul anterior
Scapă de călcâie crăpate cu un ingredient natural
Articolul următor