Fostul soț nu mai plătește pensia alimentară a copilului…

Elena B.: “Fostul soț nu mai plătește pensia alimentară a copilului de jumătate de an. Nu se prezintă când este chemat de executorul judecătoresc în istanță. Unde aș putea apela ca să fie tras la răspundere?”

Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

În cazul în care soțul obligat la plata pensiei de întreținere nu îndeplinește cerinţele executorului judecătoresc sau împiedică executarea documentului, executorul judecătoresc întocmeşte un proces-verbal cu privire la contravenţie, pe care îl înaintează spre examinare instanţei de judecată.  În cazul în care aceste acţiuni conţin elemente ale infracţiunii, executorul judecătoresc expediază materialele organelor de urmărire penală.

Conform art. 320 al Codului Penal RM, părintele care în mod intenționat se eschivează de la executarea hotărârii instanței de judecată, dacă aceasta a fost comisă după aplicarea sancțiunii contravenționale, se sancţionează cu 150-200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale (1 unit. conv. constituie 20 de lei). Codul mai prevede şi 2 ani de închisoare.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

4 zodii de care te îndrăgostești pentru totdeauna!
Articolul anterior
Designerii se bat pentru a o îmbrăca pe prima doamnă a României
Articolul următor
Alte articole interesante