Iuliana: “Nu-mi pot reconstrui casa pentru că e pe numele fiicei…”

Bună ziua stimați juriști,am nevoie de ajutorul vostru.Vreau să continui  să-mi construiesc casa, însă nu îmi dă voie primăria deoarece casa e pe numele fiicei mele. Ea de 10 ani e în Italia cu familia, are serviciul și nu poate veni acasă ca să facă procura pe numele meu. Cum putem proceda în cazul acesta, la cine să ne adresăm? Vă mulțumesc anticipat”

separator

Răspuns de la ”Casa de Avocatură Digore”:

Stimată Doamnă,

în vederea întocmirii unei procuri, fiica Dvs. urmează să se adreseze unui notar din Italia, explicându-i acestuia că Vă acordă dreptul de a-i reprezenta interesele în faţa autorităţilor de stat centrale şi locale, furnizorilor de servicii comunale, organelor cadastrale, notarilor şi terţilor persoane fizice şi juridice în vederea solicitării şi obţinerii oricărui document necesar pentru construcţia imobilului, dării acestuia în exploatare şi înregistrarea la organul cadastral, încheierii contractelor cu societăţi de construcţii şi persoane fizice. Astfel, procura va fi perfectată în limba italiană după care este necesară aplicarea apostilei (care în Italia, de obicei se aplică de către funcţionarii din cadru procuraturilor, prefecturilor sau instanţelor de judecată). După ce primiţi procura apostilată, Vă veţi adresa la un birou de traduceri pentru traducere autentificată, adică procura va fi tradusă de către un traducător autorizat a cărui semnătură va fi autentificată de către un notar. După care puteţi prezenta procura în toate instanţele Republicii Moldova.

O altă opţiune ar fi perfectarea procurii la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova (Consulat sau Ambasada) deschise pe teritoriul Republicii Italiene. Procura va fi întocmită în limba română şi nu va necesita apostilare şi traducere.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

Cinci indivizi au fost reţinuţi de Poliţia Capitalei pentru furt de apartamente

Doi minori cu vârstele de 16 ani şi 17 ani, şi alţii trei cu vârstele cuprinse îmtre 20 şi 23 ani, originari din raioanele Comrat şi Basarabeasca au fost reţiniuţi de către poliţiştii sectorului Râşcani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău. Aceştia făceau parte dintr-un grup criminal care este bănuit că ar fi fost implicat în cel puţin şase furturi din apartamente şi o rapire de automobile. Metodele de pătrundere în locuinţe erau aplicate prin forţarea geamurilor din termopan.

separator

În urma perchiziţiilor efectuate de poliţişti, au fost depistate şi ridicate bunuri materiale a căror provenienţă bănuiţii n-au putut-o demonstra. Potrivit victimelor care s-au adresat la Poliţie după ajutor, aceştia le-ar fi pricinuit prejudicii materiale în valoare de peste 20 000 lei.

Actualmente în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău sunt reţinuţi doar trei bănuiţi. Ceilalţi doi sunt de vârstă minoră şi sunt cercetaţi în libertate. Hoţii riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 2 ani până la 6 ani.

Poliţia Capitalei investighează ipotezele înaintate, privind complicitatea grupării în alte infracţiuni comise.

Cum pot să-l dezic pe fostul soț de drepturile părintești dacă acesta nu contribuie la întreținerea copilului?

Irina V: Cum pot să-l dezic pe fostul soț de drepturile părintești dacă acesta nu contribuie la întreținerea copilului? Divorțul l-am primit în martie curent, dar nu suntem împreună deja de 4 ani. În august m-am recăsătorit și toate cheltuielile asupra copilului le suportă actualul soț. Tatăl copilului nu achită nimic de 4 luni. Ultima dată, fiul a fost la el în ospeție acum un an și ceva, ultima dată a fost sunat în luna iunie… Vreau să iau toate drepturile asupra mea deoarece dorim la vară să plecăm la odihnă peste hotare, dar fără permisiunea fostului soț nu o putem face. Voi putea scoate copilul din țară?

separator

Răspuns de la avocatul Iurie Mihalache:

În cazul relatat de dvs. şansele de a obţine decăderea din drepturi părinteşti ale fostului soţ (tatăl copilului) sunt mici. Nu există temeiuri. Totodată, vă informez că este greşită afirmaţia dvs. precum că fără acordul fostului soţ este imposibil de a pleca cu copilul peste hotare la odihnă. Dvs. puteţi pleca liber cu copilul peste hotare, fără acordul fostului soţ, dar numai pentru perioade relativ scurte: odihnă, excursii, tratament etc.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

Am nevoie de acordul fostului soț pentru a-i face pașaport copilului, dar el refuză să semneze. Ce pot face?

Veronica: “Sunt divorțată și am un copil din fosta căsnicie. Locuiesc în străinătate, tatăl copilului ne-a dat acordul să venim împreună. În hotărârea de divorț nu a fost menționat că eu am custodia copilului. Copilul are vârsta de 7 ani și a stat mereu cu mine. Tatăl nu a dat niciun bănuț pentru creșterea și educarea lui. Acum, eu am nevoie de acordul lui pentru a-i face pașaport, dar el refuză să se ducă la Ambasadă pentru a îndeplini formularul pentru pașaport. Instanțele de aici îmi cer să aduc hotărâre de judecată precum că copilul e în grija mea, dar eu nu am această dovadă. Ce să fac în acest caz?“

separator

Răspuns de la avocatul Iurie Mihalache:

Problema este că în cererea de divorţ dvs. nu aţi solicitat stabilirea domiciliului copilului (mai simplu, nu aţi cerut să fie indicat cu cine va rămâne copilul). Prin urmare, instanţa de judecată a decis numai în limita cererii dvs., iar cererea, aşa cum se înţelege, a fost doar desfacerea căsătoriei. Acum dvs. trebuie să depuneţi o nouă cerere de chemare în judecată prin care să solicitaţi stabilirea domiciliului copilului. Ulterior, având hotărârea judecăţii, veţi putea face copilului paşaport (fără acordul tatălui).

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

Mireasa Unica:”Am fost nevoită să urc şi să cobor 16 etaje în rochie de mireasă”
Articolul anterior
Păzea!!! Anatol Melnic va urca la volan
Articolul următor