Pot refuza primirea salariului prin intermediul cardului bancar?

Olesea C: “Sunt angajată la Direcția de Învățământ și până acum am primit salariul lunar la contabilitatea întreprinderii. Spre surprinderea mea, am aflat că cei de la contabilitate, fără acordul meu, mi-au făcut card și au transferat salariul pe el, scriind cerere din numele meu către bancă. Din punct de vedere juridic, aceasta este o încălcare a dreptului meu de a alege în ce mod să primesc salariul sau sunt obligată, ca angajat, să mă supun ordinelor Șefului Direcției? Dacă doresc să refuz primirea salariului pe card, din punct de vedere juridic, cum o pot face? Ce fel de demers să scriu? “

 Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

Dreptul la salariu constituie o prerogativă fundamentală a omului afirmat atât în legislația națională, cât și în cea internațională, Declarația Universală a Drepturilor Omului, etc.

10904814_10204605793722360_1377300683_nPotrivit art.141 alin.(2) al Codului Muncii RM, cu acordul scris al salariatului, se permite plata salariului prin instituţiile bancare sau oficiile poştale, cu achitarea serviciilor respective din contul angajatorului. Modul de plată al salariului prin instituţiile bancare sau oficiile poştale se stabileşte de Guvern, în comun cu Banca Naţională a Moldovei.

Astfel, folosirea cardului bancar de către cetățenii Republicii Moldova reprezintă un drept și nu o obligație, iar Dvs. aveți dreptul de a refuza primirea salariului în baza acestuia. Urmează să depuneți o cerere către angajator prin care vă exprimați refuzul primirii salariului prin intermediul cardului bancar, solicitând plata în numerar.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

Moda la moldovence. Partea a II-a!
Articolul anterior
Carnea la grătar favorizează apariţia celulitei! Iată cum se prepară sănătos
Articolul următor
Alte articole interesante