Profesorii care insultă și bruschează copii riscă vreo pedeapsă?

Maria P.: “Profesorii care insult

separator
ă și bruschează copii riscă vreo pedeapsă?”

Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

Conform art. 135 alin. (1) lit. i), Codul Educaţiei Republicii Moldova „Personalul didactic, ştiinţifico-didactic, ştiinţific şi de conducere are obligaţia să nu admită tratamente şi pedepse degradante, discriminarea sub orice formă şi aplicarea niciunei forme de violenţă fizică sau psihică”.

Nerespectarea de către cadrele didactice sau cadrele de conducere din învăţământul general şi din cel profesional tehnic a prevederilor Codului de etică a cadrului didactic constituie o încălcare gravă a disciplinei de muncă şi a statutului instituţiei de învăţământ şi se sancţionează în conformitate cu prevederile acestuia.

Conform art. 206 alin.1, Codul Muncii RM, pentru încălcarea disciplinei de muncă pot fi aplicate sancţiuni ca avertismentul, mustrarea, mustrarea aspră şi concedierea, iar conform art. 86 lit.n), Codul Muncii, aplicarea chiar şi o singură dată, de către un cadru didactic a violenţei fizice sau psihice faţă de discipoli are ca efect concedierea celui din urmă.

În cazul în care copilului i s-au cauzat leziuni fizice/psihice, dumneavoastră urmează să vă prezentați cu copilul la medic pentru a fi constatată vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii psihologice a copilului. Medicul vă va elibera un raport de constatare medico-legală. Cu o plângere scrisă și raportul medico-legal urmează să sesizați organele de poliție și instituția de învățământ.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

Un medic ortoped verifică un bebeluş. Şocant şi uimitor în acelaşi timp
Articolul anterior
Sunt cele mai sexy și stilate vedete, însă cu o manichiură neîngrijită!
Articolul următor
Alte articole interesante