Șeful poate să mă concedieze fără avertisment dacă am șters o bază de date?

Renata D.

separator
La locul de muncă, am șters întâmplător o bază de date. Șeful mă acuză că i-am adus prejudicii financiare mari deoarece restabilirea acesteia costă. În acest caz, el poate să mă concedieze fără avertisment și să mă impună să achit banii pentru restabilirea bazei de date?”

Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

Salariatul este obligat să repare prejudiciul material cauzat angajatorului. La stabilirea răspunderii materiale, prejudiciul ce urmează a fi reparat nu include venitul ratat de angajator ca urmare a faptei săvârşite de salariat.

Angajatorul, printr-un ordin, reține de la salariatul vinovat suma prejudiciului material care nu depășește salariul mediu lunar. Acest ordin trebuie să fie emis în termen de cel mult o lună din ziua stabilirii mărimii prejudiciului.

În cazul în care aveți încheiat cu angajatorul un contract de răspundere materială deplină pentru neasigurarea integrității bunurilor și altor valori care v-au fost transmise, atunci purtați răspundere materială în manieră integrală a prejudiciului material cauzat. Legea prevede expres la art. 338 Codul muncii care  sunt cazurile răspunderii depline a salariatului.

Angajatorul poate concedia salariatul doar în cazurile expres stabilite de lege conform art. 86 alin. 1 Codul Muncii al RM.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

9 lucruri despre sexul pe plajă care te vor pune pe gânduri
Articolul anterior
Cel mai stilat boschetar!
Articolul următor
Alte articole interesante