Soția are dreptul la locuința cumpărată înaintea căsătoriei?

Aurel V.: “În caz de divorț, care va fi dreptul soției la locuința cumpărată cu 8 ani înainte de căsătorie? Am trăit 8 ani în concubinaj, având un copil comun.”

Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

Bunurile dobândite de soți înainte de încheierea căsătoriei constituie proprietatea personală a fiecăruia dintre soți, iar bunurile dobândite de soți în timpul căsătoriei sunt proprietatea lor comună în devălmășie. Pornind de la faptul că bunurile care au aparținut soților înainte de încheierea căsătoriei nu au fost dobândite în timpul căsătoriei, acestea nu fac parte din comunitatea de bunuri. Dacă anterior soții au trăit în concubinaj, bunurile dobândite în această perioadă sunt bunuri proprii ale acelui care le-a achiziționat, înafară de cazul în care la dobândirea lor au contribuit ambii concubini, caz în care fiecare dintre ei are o cotă-parte din dreptul de proprietate, mărimea căruia depinde de aportul fiecărui concubin.

De obicei, concubinii cumpără împreună un bun, dar în contractul de vânzare-cumpărare e scris numai unul dintre ei. În acest caz, dacă concubinii nu ajung la o înţelegere cu referire la atribuirea cotei-părţi din bunul cumpărat cu contribuţia ambilor parteneri, această neînţelegere urmează a fi soluţionată de instanţa de judecată. Respectiv, concubinul care sesizează instanţa urmează să dovedească contribuţia sa la dobândirea bunului prin orice mijloc de probă, inclusiv cu martori.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

O moldoveancă defilează pentru Chanel și Dior!
Articolul anterior
În luna dragostei, coafuri ”Country Chic” de la Ion Țurcan!
Articolul următor
Alte articole interesante