Victoria B.:“Suntem căsătoriți din 2007. Acum, el este în țară, iar eu peste hotare. Relația noastră merge spre divorț. Soțul, cu siguranță, va dori să-mi ia fetița, care acum stă cu el acasă. El vrea să-și facă pașaport românesc. Poate să înregistreze copilul în paşaportul românesc fără acordul meu şi dacă face acest lucru, mă va împiedica să-mi iau copilul lângă mine, peste hotare?”
Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:
Litigiul privind determinarea locului de trai al copilului minor în cazul în care părinții locuiesc separat apare, de regulă, în cazul divorțului părinților. Atunci când nu există un acord între soți, instanța de judecată este obligată să stabilească cu cine dintre părinți vor locui copiii după divorț ținându-se cont de interesele și părerea minorului dacă acesta a împlinit vârsta de 10 ani. În acest caz, instanța judecătorească va lua în considerare atașamentul copilului față de fiecare dintre părinți, față de frați și surori, calitățile morale ale părinților, posibilitățile părinților de a crea condiții adecvate pentru educația și dezvoltarea copilului.
În cazul în care soțul este cetățean al României și urmează să-și perfecteze actele, poate să înscrie copilul în acte, însă nu poate solicita cetățenia copilului fără acordul mamei.
După divorț, fiecare dintre părinți va putea ieși cu copilul peste hotarele țării numai cu acordul celuilalt soț. În cazul în care unul dintre părinți nu acceptă ieșirea copiilor din țară, refuzul poate fi contestat în instanța de judecată.
Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md