Vreau să divorțez, iar soțul mă amenință că-mi va lua casa și copilul…

Olga M.: “Sunt o femeie și o mamă disperată. Nu ne înțelegem deloc cu soțul, el se comportă foarte urât, nu întreține familia, are grijă doar de el. Avem o fiică. Aș vrea să divorțez, dar nu știu care vor fi consecințele. El e polițist și mă amenință că o să-mi ia și fiica, și casa. Ce ar trebui să fac ca să rămânem ambii cu părți egale din casă și copilul să fie alături de mine? “

separator

Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

În cazul dumneavoastră căsătoria poate fi desfăcută doar pe cale judiciară. Pentru aceasta trebuie să vă adresaţi cu o cerere de chemare în judecată privind desfacerea căsătoriei.

La desfacerea căsătoriei, soţii pot prezenta instanţei judecătoreşti un acord privind împărţirea bunurilor lor proprietate în devălmăşie şi plata pensiei de întreţinere a copiilor indicând mărimea acesteia, precum şi privind determinarea părintelui împreună cu care vor locui copiii minori comuni.

În cazul lipsei unui acord între soţi sau dacă se va dovedi că acordul lezează drepturile şi interesele copiilor minori sau ale unuia dintre soţi, instanţa judecătorească va soluţiona acest caz în baza circumstanţelor şi probelor prezentate. Proprietatea în devălmăşie presupune că dumneavoastră aveţi dreptul la 50% din proprietatea comună a soţilor, cu anumite excepţii, iar după desfacerea căsătoriei în majoritatea situaţiilor copilul minor rămâne la întreţinerea mamei.

Conform art. 54 CF, dacă copilul a atins vârsta de 10 ani, instanţa ia în consideraţie opinia copilului. Luând în consideraţie că soţul nu întreţine cu nimic familia, nu are grijă de copil, dumneavoastră puteţi înainta o acţiune de decădere din drepturile părinteşti.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

Greșeli de frumusețe pe care bărbații le observă din prima!
Articolul anterior
Sarcina şi vârsta femeii
Articolul următor