14 lucruri mai puțin știute despre laptele de mamă

Cu siguranță, știai că laptele de mama îi furnizează micuțului tău anticorpi specifici pentru construirea unui sistem imunitar puternic, enzime care să îl ajute la digestie și la asimilarea substanțelor nutritive, acizi grași pentru creșterea și dezvoltarea normală a creierului, hormoni și factori de creștere. Află și alte lucruri uimitoare despre laptele de mamă.

separator

1. Este binecunoscut faptul că prima secreție lactată, colostrul, apare încă din timpul sarcinii și continuă în primele 3-4 zile după naștere. Dar acest lucru este doar în cazul unui bebeluș născut la termen, în 37-42 săptămâni. În cazul mamei care naște prematur, colostrul poate fi secretat de mamă chiar și o lună după naștere, pentru că un prematur are nevoie de mai multe proteine pentru a crește mai repede, de mai mulți anticorpi pentru a face mai ușor față viețîi extrauterine și de mai mult fier pentru a-și face rezervă în vederea profilaxiei anemiei – iar colostrul este foarte bogat în aceste componente, fiind supranumit și “lichidul de aur”.

2. În cazul unui bebeluș alăptat exclusiv, cantitatea de lapte pe care o produce mama este relativ constanța de la vârstă de cca 3-4 săptămâni până la 5-6 luni. Cu alte cuvinte, aproximativ aceeași cantitate de lapte o consumă atât un bebe de 3 săptămâni, cât și unul de 6 luni, cu toate că în această perioada unii bebeluși își dublează sau chiar triplează greutatea. Care este secretul? Laptele de mama se schimbă permanent în compoziție în funcție de nevoile bebelușului și, în acest fel, cantitatea rămâne relativ constantă.

3. Compoziția laptelui de mamă se adaptează în funcție de nevoile bebelușului, schimbându-se permanent în funcție de vârstă, anotimp (vara, când este cald, are un conţinut mai mare de apă), perioada zilei (noaptea este mai gras şi mai bogat în fier şi săruri minerale). Conform unor studii recente, se pare că secretul stă în salivă bebelușului care, ajungând pe mamelonul mamei, este preluată de corpul acesteia, astfel încât mama “știe” exact de ce compoziție a laptelui are micuțul nevoie.

4. S-a descoperit recent că anumite oligozaharide din laptele matern sunt greu de digerat de către bebeluși. Dar atunci ce se se află ele acolo? Pentru că acele zaharuri nu îi sunt destinate copilului, ci bacteriilor din intestinul lui. Practic, mama „hrănește” și o altă specie în același timp, o specie care a fost selecționată să-i protejeze imunitar copilul.

5. Laptele de mamă conține 87,5% apă. Acesta este motivul pentru care alăptarea exclusivă, așa cum recomandă OMS (Organizația Mondială a Sănătățîi) pentru primele 6 luni de viață, satisface perfect nevoia de hidratare a bebelușului.

6. Laptele de mama are în compoziția să celule capabile să omoare peste 40 de tipuri de celule canceroase. Este vorba despre compusul HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells). Chiar dacă în laborator a fost descoperită cu ceva ani în urmă, abia recent a fost testată pe oameni.

7. Mama care alăptează slăbește mai repede. Pentru “fabricarea” laptelui de mama se folosește din grăsimea acumulată în timpul sarcinii. În plus, femeia consumă cca 500 kcal/zi doar pentru acest proces.

8. Colostrul, primul lapte produs de mamă și pe care îl va avea în primele 2-3 zile după naștere, are efect laxativ, curăţand intestinul nou-născutului de reziduuri și ajutând la eliminarea bilirubinei (responsabilă de icter). Astfel, nou-născutul care suge precoce, des și eficient în primele zile va avea o incidența scăzută a icterului (care generează somnolență, putând astfel interfera cu alăptarea, deci cu hidratarea lui corespunzătoare, iar dacă icterul este foarte accentuat, poate avea efect neurotoxic).

9. Nivelul de anticorpi din laptele de mamă va crește din nou, după vârstă de 6-9 luni, când începe diversificarea alimentației copilului și când secreția lactata este în ușoară scădere.

10. Compoziția laptelui matern diferă în funcție de sexul copilului: mamele băieților produc un lapte care are cu 25% mai multe calorii și minerale, comparativ cu mamele fetelor, care au un volum mai mare de lapte. Se pare că fetițele sug mai des, iar băiețeii mai rar – pentru că, în medie, ei primesc calorii similare pe parcursul zilei.

11. Laptele de mamă conține melatonină, hormon important în reglarea somnului la bebeluș, dar care îi stimulează și sistemul imunitar. Deci, e normal că bebelușul să adoarmă la sân.

12. Laptele își schimbă gustul în funcție de dieta mamei, pregătind copilul pentru obiceiurile alimentare ale familiei. Acest lucru îl va ajută în diversificarea alimentației, acceptând mai ușor alimentele solide.

13. Laptele de mama NU este steril, așa cum se credea mai demult. El conține peste 200 specii de microbi, care îl ajută pe bebeluș să își construiască un sistem imunitar sănătos.

14. Laptele de mamă rezistă 29 de zile la frigider. În alte țări, există deja o tradiție cu băncile de lapte, unde mamele pot să doneze lapte matern, care, după pasteurizare, poate fi folosit în diferite scopuri.

sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Anul școlar 2018-2019: Ministerul Educației a aprobat orarul examenelor de absolvire a gimnaziului și al celor de bacalaureat
Articolul anterior
O plajă a fost ,,înghițită” de o gaură imensă. Video!
Articolul următor