Acidul folic reduce malformațiile congenitale la făt
Deși tot mai mult se vorbește despre perioada de pregătire înainte de a rămâne însărcinată, la noi acestă etapă este neglijată de către cupluri. Majoritatea femeilor încep să facă analize medicale abia după ce sunt convinse că poartă în burtică o nouă viață. Și, foarte puține femei înțeleg cât de importantă este alimentația în perioada de preconcepție, cât de necesare sunt testele medicale prenatale și ce rol joacă acidul folic în cele trei luni înainte de a rămâne însărcinată și în primele trei luni de graviditate.
De ce este necesar acidul folic în preconcepție?
Acidul folic sau numit și vitamina B9, este benefic chiar indicat de către medic în perioada de preconcepție. Astfel aportul zilnic recomandat trebuie să fie respectat.
Acestă vitamină este importantă atât pentru femeii, cât și pentru bărbați deoarece:
- sporește șansa de a concepe un copil;
- reduce anomaliile cromozomiale ale spermatozoizilor;
- participă la formarea de spermatozoizi;
- participă la maturarea ovocitelor;
- ajută la fixarea oului fertilizat în mucoasa uterină;
- ajută la formarea placentei.
Asigură-te că dieta ta zilnică include necesarul de acid folic cu trei luni înainte de sarcină. Acest lucru va preveni apariția unor malformații congenitale la făt:
- defecte legate de tubul neural;
- malformații cardiace;
- malformații ale tractului urinar;
- nașterea cu ”gură de lup” (palatoschizis);
- nașterea cu ”buză de iepure” (cheiloschizis);
Deficiența vitaminei B9 în perioada de sarcină duce la:
- nașterea prematură;
- greutate scăzută la făt;
- avort spontan;
- separarea prematură a placentei de peretele uterin;
- creșterea tensiunii arteriale la gravidă.
Rolul cel mai important al acidului folic este că în primele trei luni de sarcină acesta joacă un rol foarte important pentru dezvoltarea tubului neural la făt. Acesta se formează în primele 4 săptămâni, uneori înainte ca să știi că ești gravidă, din care se dezvoltă măduva spinării și creierul copilului.
Malformațiile legate de tubul neural pot fi: spina bifida (legate de coloana vertebrală) și anencefalia (absența unei porțiuni ale creierului, majoritatea noilor născuți cu această boală mor în primele trei zile de viață).
Studiile au demonstrat că aportul zilnic de acid folic în perioada de preconcepție, inclusiv în primele trei luni de sarcină, scade riscul apariției malformațiilor congenitale la făt cu 75%.
Ce alimente conțin acid folic?
Alimentele care conțin vitamina B9 sunt:Varza de Bruxelles, verdeaţa, Broccoli, fasolea verde, conopida, portocalele, grapefruitul, mazărea, cerealele integrale, ouăle.
Texte: Snejana Țugui