Acidul folic reduce malformațiile congenitale la făt

Acidul folic reduce malformațiile congenitale la făt

Deși tot mai mult se vorbește despre perioada de pregătire înainte de a rămâne însărcinată, la noi acestă etapă este neglijată de către cupluri. Majoritatea femeilor încep să facă analize medicale abia după ce sunt convinse că poartă în burtică o nouă viață. Și, foarte puține femei înțeleg cât de importantă este alimentația în perioada de preconcepție, cât de necesare sunt testele medicale prenatale și ce rol joacă acidul folic în cele trei luni înainte de a rămâne însărcinată și în primele trei luni de graviditate.

De ce este necesar acidul folic în preconcepție?

Acidul folic sau numit și vitamina B9, este benefic chiar indicat de către medic în perioada de preconcepție. Astfel aportul zilnic recomandat trebuie să fie respectat.

Acestă vitamină este importantă atât pentru femeii, cât și pentru bărbați deoarece:

 1. sporește șansa de a concepe un copil;
 2. reduce anomaliile cromozomiale ale spermatozoizilor;
 3. participă la formarea de spermatozoizi;
 4. participă la maturarea ovocitelor;
 5. ajută la fixarea oului fertilizat în mucoasa uterină;
 6. ajută la formarea placentei.

Asigură-te că dieta ta zilnică include necesarul de acid folic cu trei luni înainte de sarcină. Acest lucru va preveni apariția unor malformații congenitale la făt:

 1. defecte legate de tubul neural;
 2. malformații cardiace;
 3. malformații ale tractului urinar;
 4. nașterea cu ”gură de lup” (palatoschizis);
 5. nașterea cu ”buză de iepure” (cheiloschizis);

Deficiența vitaminei B9 în perioada de sarcină duce la:

 1. nașterea prematură;
 2. greutate scăzută la făt;
 3. avort spontan;
 4. separarea prematură a placentei de peretele uterin;
 5. creșterea tensiunii arteriale la gravidă.

Rolul cel mai important al acidului folic este că în primele trei luni de sarcină acesta joacă un rol foarte important pentru dezvoltarea tubului neural la făt. Acesta se formează în primele 4 săptămâni, uneori înainte ca să știi că ești gravidă, din care se dezvoltă măduva spinării și creierul copilului.

Malformațiile legate de tubul neural pot fi: spina bifida (legate de coloana vertebrală) și anencefalia (absența unei porțiuni ale creierului, majoritatea noilor născuți cu această boală mor în primele trei zile de viață).

Studiile au demonstrat că aportul zilnic de acid folic în perioada de preconcepție, inclusiv în primele trei luni de sarcină, scade riscul apariției malformațiilor congenitale la făt cu 75%.

Ce alimente conțin acid folic?

Alimentele care conțin vitamina B9 sunt:Varza de Bruxelles, verdeaţa, Broccoli, fasolea verde, conopida, portocalele, grapefruitul, mazărea, cerealele integrale, ouăle.

Texte: Snejana Țugui

Doina Sulac a născut un băiețel: ,,Am o fată și un băiat, Domnul m-a binecuvântat”

Doina Sulac a devenit mămică a doua oară! Artista a adus pe lume un băiețel sănătos.

Doina a făcut anunțul în această seară, 25 martie. Micuțul a venit pe lume la Institutul Mamei și Copilului.

Mămica fericită a publicat un mesaj duios pe pagina sa de facebook:

,,Am adus pe lume un băiețel!!! Sincere mulțumiri Institutului Mamei și Copilului din Capitală, pentru profesionalizm, în special Dlui director Sergiu Gladun care mi-a asistat nașterea prin cezariana. Recomand tuturor mamelor însarcinate să nască la acest spital public care dispune de condiții excelente, reparat și modernizat la cel mai înalt nivel de Guvernul României. Mulțumim, dragă Românie, pentru ajutorul acordat Moldovei. Am o fată și un băiat, Domnul m-a binecuvântat!!! 🙏❤️”, a menționat Doina Sulac.

În aceeași postare, artista a împărtășit cateva imagini în care își ține comoara la piept, dar și un filmuleț din sala de operație.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil şi stând în picioare
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil, stând în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 5 persoane şi persoane în picioare

Doina Sulac mai are o fiică, pe nume Nicoleta, în vârstă de 17 ani.

În toamna anului 2022, artista s-a căsătorit cu iubitul ei, Isidor Tănase.

Felicitări părinților, multă sănătate familiei!

O femeie a născut într-un magazin din Piatra Neamț. Susține că nu știa că e însărcinată

O femeie în vârstă de 40 de ani a născut în toaleta unui magazin alimentar din Piatra Neamț, vineri, 24 martie.

Aceasta le-a spus cadrelor medicale ajunse la fața locului că nu știa că este însărcinată, a transmis Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ.

„Sarcina nu era luată în evidenţă. Pacienta susţine că nu ştia că este însărcinată. A născut în toaleta „Cherhana Precista” un băiețel de aproximativ 3 kilograme”, au declarat reprezentanţi ai SAJ Neamţ, conform Agerpres.

Pacienta şi nou-născutul au fost preluaţi de un echipaj şi transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, secţia Obstetrică-Ginecologie.

Interpreta Luciana Spînu a născut: ,,O dată semnificativă și puternica emoțional pentru mine”

Interpreta Luciana Spînu a devenit mămică a doua oară. Ieri, 23 martie, ea a adus pe lume un băiețel sănătos. Soția regretatului muzician Dorin Ieșeanu a făcut anunțul astăzi, pe pagina sa de socializare, mărturisind că micuțul a venit pe lume ,,într-o dată semnificativă și puternică emoțional” pentru ea.

Tânăra interpretă Luciana Spînu a dezvăluit detalii despre relația cu actualul său partener de viață | Unica.md

,,E minunat cum ne poate uimi Universul!
❤️❤️❤️ 23.03.23 ❤️❤️❤️
A venit pe lume copilașul nostru minune.
Mult mai devreme decât ne-am așteptat, însă a ales o dată semnificativă și puternică emoțional pentru mine. Nu o să intru în detalii pentru că cine trebuie înțelege despre ce vorbesc.
Va îmbrățișez pe toți cei cu inima curată și sinceră și vă mulțumesc pentru că ne sunteți alături în cele mai grele, dar și în cele mai deosebite momente din viața noastră.
,, Câinii latră, ursul merge”, iar îngerul nostru de sus ne este mereu protector!
Apropo, nu uitați că omul dă ce are-n suflet!
Nu uitați să fiți buni și să trăiți fiecare clipa, pentru că nu știm niciodată ce surprize ne pregătește viata. Mulțumesc celor ce își fac griji pentru noi… suntem bine…”, a dezvăluit interpreta, pe Instagram.

În urmă cu doi ani, pe 24 martie 2021, Luciana Spînu a rămas singură, cu un copil de doar câțiva anișori. Soțul interpretei, muzicianul Dorin Ieșeanu, s-a stins la doar 33 de ani, în urma complicațiilor cauzate de Covid-19.

După o durere imensă, interpreta și-a dat o nouă șansă pentru ea și fiul ei, Stelian. Mai jos, video emoționant publicat de tânăra mămică:

Sasha Bognibov a lăsat fără cuvinte jurații de la Românii au Talent!
Articolul anterior
Nuntă de 100 de milioane de dolari organizată de sultanul din Brunei!
Articolul următor