v

Echinocțiul de toamnă 2023: Începe toamna astronomică, când ziua se reduce treptat, iar noaptea crește

Echinocțiul de toamnă din 2023 are loc astăzi, pe 23 septembrie, la ora 9.50, și marcheză momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică.

Echinocțiul de toamnă marchează începutul toamnei astronomice. Ulterior, ziua se va micșora în emisfera nordică, iar noaptea va crește, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă, la finalul lunii decembrie. Totodată, în acest interval se va trece la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată, pentru că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Ce este echinocțiul

Echinocțiul reprezintă fenomenul în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ. Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.

Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.

Echinocţiul de primăvară este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie – acest moment reprezintă echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică. Acest punct de intersecție a eclipticii (proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal. Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Echinocțiul de primăvara va avea loc și în următorii ani pe 20 martie, dar la ore diferite.

Al doilea echinocțiu al anului este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal. Treptat, ziua se va micșora în emisfera nordică, iar noaptea va crește, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă.

Echinocțiul de toamnă va avea loc în 2024 și 2025 pe 22 septembrie, apoi în 2026 și 2027 pe 23 septembrie, urmând să revină pe 22 septembrie în 2028.

sursa: www.digi24.ro

Judocanul Denis Vieru a cucerit medalia de bronz la Grand Slam-ul de la Baku

Moldova, din nou pe podium!

Judocanul Denis Vieru (66 kg) a cucerit medalia de bronz la Grand Slam-ul de la Baku.

În finala mică el l-a învins pe uzbekul Mukhriddin Tilovov.

Iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone în sectoarele capitalei, în weekend. Vezi adresele

Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekend-ul: 23-24 septembrie 2023, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Activitățile enunțate sunt organizate cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi locuitorilor capitalei acces la produse agricole de sezon.

Foto: Primăria

Adresele:

În sectorul Buiucani, pe teritoriul adiacent edificiului „Kentford”, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 202, pe 23 septembrie 2023 – târgul „EcoLocal”, cu produse alimentare și nealimentare autohtone, organizat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali.

Pe Calea Ieșilor, 11/4, în Parcul „Alunelul” – târgul producătorilor autohtoni ”Cămara Fest”, în colaborare cu AO ”Eurocivis”.

În sectorul Botanica – Parcul „Valea Trandafirilor” – târg de artizanat și articole hand made. În același sector, pe bd. Traian, 22, șos. Muncești, 170, șos. Muncești, 598 și str. Sarmizegetusa, colț cu str. Butucului – Târgul produselor agricole autohtone.

În sectorul Centru, pe str. Ismail, 94, colț cu str. D. Cantemir – Târg al producătorilor autohtoni cu fructe și legume.

În sectorul Ciocana – târguri cu produse agricole pe adresele: str. Maria Drăgan 30, colț cu str. Ciocana, str. Igor Vieru, 10/2, str. Alecu Russo, 65/1 și bd. Mircea cel Bătrân, 42. În același sector, pe bd. Mircea cel Bătrân, intersecție cu str. P. Zadnipru, Scuarul Arborelui Solar – Târgul producătorilor autohtoni, în colaborare cu AO „Perspectiva”.

În sectorul Râșcani, pe bd. Moscova, 21, vizavi de str. M. Basarab, 6 și str. Calea Orheiului 109/2  – târg cu fructe, legume și produse apicole. Pe str. Andrei Doga, 35, str. Iazului, 1, str. Ceucari, 8, str. Albișoara, 80/5 – târg cu fructe și legume. Pe str. Miron Costin 13/1 (lângă Scuar) – târg de weekend a producătorilor autohtoni.