Alarmant! La fiecare 4 zile, un copil este internat la Institutul Oncologic cu o formă de cancer

Membrii Asociației „Viața fără leucemie” inițiază o campanie de colectare de fonduri pentru achiziționarea unui flowcitometru – aparat medical de înaltă precizie capabil să identifice patologiile prin analiză la nivel celular.

Sistemul medical din Republica Moldova nu poate oferi la momentul actual acces la un astfel de diagnostic. Membrii asociației au emis un manifest în susținerea copiilor bolnavi de cancer din Moldova, în care atrag atenția societății că în anul 2020, la fiecare 4 zile un copil a fost internat în Institutul Oncologic, fiind diagnosticat cu o formă de cancer, transmite Jurnal.md

Anterior, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a anunțat că maladiile oncologice sunt cea de-a doua cauză a mortalităţii în Republica Moldova, după maladiile cardiovasculare. Timp de doi ani în R. Moldova au decedat de cancer 12.265 de persoane.

În manifestul părinților copiii cărora suferă de leucemie se menționează că dotarea Institutului Oncologic cu flowcitometru va permite medicilor să stabilească diagnoza corect şi rapid, atât la copii, cât și la adulți.

Astăzi, nu există o altă metodă care să permită o diagnosticare atât de amănunţită şi rapidă a celulelor, rata de eroare fiind extrem de redusă — aparatul oferă 99% siguranţă asupra diagnosticului. 

„Îndemnăm și societatea din Republica Moldova să demonstreze solidaritate și să ni se alăture pentru a face posibilă achiziționarea acestui echipament”, se arată în adresarea părinților.

Organizația își dorește ridicarea ratei de supraviețuire a cancerului la copii în Republica Moldova, unde în anul 2020, la fiecare 4 zile un copil a fost internat în Institutul Oncologic, fiind diagnosticat cu o formă de cancer.

„Înțelegem, că pentru a obține aceste succese este necesar un suport financiar adecvat, deoarece cele mai bune servicii de hematologie și oncologie pediatrică pot fi oferite doar dacă sunt îndeplinite condiţiile esenţiale de îngrijire și tratament. 

Prima și cea mai importantă etapă în cadrul acestui proces o reprezintă diagnosticarea corectă a maladiei, care trebuie efectuată cât mai repede posibil, cu ajutorul echipamentelor de înaltă precizie”, se mai spune în mesajul părinților.

În clasamentul cancerelor la copii, pe primul loc după incidență se clasează cancerul sistemului sangvin și limfatic (leucemiile și limfoamele). 

Și tot această categorie de cancer la copii are cea mai mare șansă de vindecare, care este cu atât mai mare cu cât mai devreme este stabilit diagnosticul și început tratamentul. 

La momentul actual, unicul echipament capabil să stabilească diagnosticul exact al leucemiilor este flowcitometru – aparat medical de înaltă precizie capabil să identifice patologiile prin analiză la nivel celular, aplicând metoda citometriei prin flux.

Amintim că pe 15 februarie este marcată Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer. 

În această zi la nivel global se desfășoară campanii pentru ridicarea gradului de conștientizare a maladiilor oncologice la copii, exprimarea susținerii pentru copiii și adolescenții diagnosticați cu cancer, dar și pentru cei care au finalizat cu succes tratamentul, precum și pentru familiile care îngrijesc și susțin acești copii.

„Viața fără leucemie” este o asociație de părinți, ai căror copii au fost diagnosticați cu leucemie, cunosc problemele și care sunt speranțele de vindecare, și acest lucru i-a motivat să inițieze această campanie pentru achiziționarea aparatului flowcitometru – echipament așteptat atât de medicii hematologi din Institutul Oncologic, cât și de pacienții acestor secții.

1 iunie – zi liberă în Republica Moldova. Proiectul de lege a fost votat astăzi de Parlament

Ziua ocrotirii copilului, marcată pe 1 iunie, va fi zi de sărbătoare nelucrătoare. Deputații Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Marina Morozova, Artemie Cătănoi, Gheorghe Ichim și Boris Popa, au înaintat o inițiativă legislativă de modificare a Codului Muncii. Proiectul de lege a fost aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, 22 iunie, în două lecturi, cu votul a 70 de deputați.

1 Iunie, Ziua Copilului. Idei de activități distractive pentru copii

„Prin implementarea modificărilor operate în legislație vom oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie”, a argumentat unul din autorii proiectului, Artemie Cătănoi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Marina Cârnaț, despre sexul bebelușului din burtică: ,,Am vrut gemeni de data aceasta”

Marina Cârnaț este în așteptarea celui de-al nouălea copil. Sarcina bloggeriței pare să fie una ușoară, după cum se poate vedea din postările și imaginile publicate de tânăra mămică pe rețelele de socializare.

Până în acest moment, soții nu au dezvăluit sexul bebelușului din burtică și spun că vor afla secretul doar în momentul nașterii. Ce explicație și motivație au adus?

„De ce ținem în secret sexul bebelușului?

În primul rând, având și fete si baieti nu mi-a venit deloc dorința concretă că vreau următorul sa fie unul sau altul. Foarte sincer vă spun, că am vrut gemeni de data aceasta, dar nu conta ce vor fi! 😊

Apoi, de la sarcina a 7, doar mă rugam în continuu ca bebelușul să fie sănătos! E tot ce contează!

Foarte multe femei mai în vârstă decât mine mă încurajează și apreciază că nu divulg sexul copilului, astfel accentul publicului e pe aceea ca părinții să fie recunoscători pentru oricine și să se bucure de acest dar.

Reacțiile celor din jur sunt diferite, cineva dorește să am fată, altcineva – băiat. Și să nu mă simt intimidată de dorința cuiva, am văzut că mă voi simți mai confortabil dacă nu voi spune ce așteptam.

Evenimentul nașterii e mult mai prețios decât aflarea sexului copilului. Eu am aflat la 14-15 săptămâni, dar nasterea e mult mai târziu…orice i se poate întâmpla oricui… De aceea, am considera că anume după nastere vom descoperi secretul, exact cum am făcut și cu Mia”, a explicat Marina Cârnaț, pe pagina sa de Instagram.

Marina și Teodor Cârnaț au împreună 8 copii.

Bloggerița Maggy Platon, ședință foto ,,în 5” cu fetițele gemene ale cuplului. Imaginile i-au topit pe internauți

Bloggerița Maggy Platon a devenit mamă pentru a doua oară, pe 22 mai. Ea a adus pe lume două fetițe sănătoase.

Zilele trecute, Maggy a pus la cale o ședință foto cu nou-născutele. În poze apar toți cei 5 membri ai familiei: Maggy, soțul ei, Sergiu Munteanu, și cei 3 copii ai lor, Mark și gemenele Selina și Melisa.

Fericiți și încântați, părinții și frățiorul au pozat lângă cele două micuțe drăgălașe.

Maggy a dezvăluit pe pagina sa de Instagram câteva poze de la ședința foto care a surprins amintiri de neprețuit pentru tânăra familie. Imaginile i-au topit pe internauți!

mamaplus
mamaplus

Într-un Instastory, bloggerița a fost sinceră și a dezvăluit cum se descurcă cu trei copilași. Ea a publicat o imagine în care Marc, frățiorul, doarme alături de una dintre surioare ținând-o de o mânuță.

„Voi mă întrebați cum cu 3 copii ne descurcăm, cam așa, Mark a venit la 2am la noi în pat și a dormit aici. Fetele se trezesc odată la 3h pentru mâncare și schimbat, dar atunci când te trezești să le hrănești tot procesul durează cam 1h 30, adică stai treaz cam atât. Să fi fost gemenii prima naștere cred că nu aveam să rezist, acum că mă trezesc automat și știu ce am de făcut, nu e atât de complicat”, a mărturisit tânăra mămică.

mamaplus

,,Sugar”, piesa care va reprezenta Moldova la Eurovision Song Contest 2021
Articolul anterior
Alerta de Cod Galben, prelungită în Moldova. Vor fi -22 de grade în nordul țării
Articolul următor