Alergolog: Ce teste trebuie să faci pentru a fi sigură că piciul tău nu are alergie?

Odată cu venirea primăverii, apar polenul și puful de plop, care dau bătăi de cap persoanelor de orice vârstă și mai ales copiilor. Dacă observi la piciul tău simptome precum: strănut, ochi roșii, lăcrimări sau inflamații ale gâtului, să știi că se confruntă cu alergiile de primăvară! Acestea pot reprezenta adevărate amenințări mai ales pentru copiii care au deja un fon atopic. Iată de ce este important să faci testele de laborator necesare pentru a fi sigur că cel mic nu are alergie la un anumit antigen. Mai multe informații aflăm de la medicul alergolog, Stela Eftodiev.

separator
Stela Eftodiev, medic alergolog , specialist în diagnosticul de laborator Invitro Diagnostics
  • Cât de des sunt întâlnite alergiile la copii?

În ultimii ani incidența maladiilor alergice este în continua creștere. Alergiile la copii reprezinta o problema des intilnita, cauzata de slabirea sistemului imunitar. Frecvent evoluaza nediagnosticate,prezentind pericol pentu viata.

  • Care sunt cele mai frecvente forme de alergii la cei mici?

La copii, în general, cel mai frecvent se întâlnesc alergiile alimentare. Cele mai întâlnite alimente care provoacă alergii sunt laptele, ouăle , peștele, soia, făina de grâu, arahidele și capșunele.

Însă, totuși, dacă ne axăm pe alergiile sezoniere, predomină formele de rinoconjunctivita alergica(eliminari nazale, strănut frecvent, prurit, lacrimații, obstrucție și prurit nazal; crize de astm bronșic; alergodermatoze . Acestea sunt cauzate de alergenii polenici care pătrund în organism . Aici putem vorbi despre polenul de plop, arin, arțar, mesteacăn, frasin, stejar, nuc, pin; polenul de gramineea: secara, ovăz, orz și plantele ruderale -ambrozie, pelin.

  • Ce efecte pot avea asupra sănătății copiilor?

Este foarte important să cunoștem dacă în organismul copilului este prezentă predispunea ereditară a maladiilor alergice. Acest lucru joacă un rol foarte important pentru a preveni formele severe ale alergiilor de sezon. Gravitatea îmbolnăvirii depinde de cantitatea de alergen pătrunsă în organismul sensibilizat. Formele severe ale alergiei de sezon sunt astmul bronșic, care ar avea un impact substanțial asupra calității vieții copilului.

  • Ce fel de teste trebuie să facem minorului pentru a fi siguri că nu are alergie la un anumit antigen?

Testele paraclinice sunt foarte importante pentru stabilirea diagnosticului și prevenirea formelor alergiilor sezoniere. Acestea se efectuează în două metode: In Vivo (test de provocare pe bolnav)și In Vitro.

Testele In Vitro prezintă avantajul ca pot fi efectuate la toate categoriile de vîrstă, independent de tratamentul antihistaminic. Se apreciază Imunoglobulina E totală, alergen specifică cître alergenii cauzali-polenici, fungici (sporii de mucegai), menageri (capușa de praf), alimentari, epidermali (epiteliu animalelor de companie). De asemenea, testele In Vitro sunt mai binevenite pentru copii, pe când cele cutanate sunt ușor mai stresante pentru cei mici. Factorul psihologic aici își spune cuvântul.

Un astfel de test la copii costă de până la 1000 de lei. Făcând un test complex noi putem da un răspuns părintelui despre prezența hipersensibilizarii fața de alergeni .

  • Ce recomandări ați putea da părinților ale căror copii suferă de alergii sezoniere?

Este important ca acei părinți care-și cunosc anamneza alergologică, au alergie la anumite substanțe, să se adreseze la medic specialist alergolog. Aici ei vor face testele paraclinice pentru a confirma/infirma un diagnostic și a preveni apariția formelor severe de alergii la copiii săi.

  • Cum putem feri copilul de alergiile de primăvară?

Cea mai înaltă concentrație de polen în aer este dimineața. De aceea, părinții trebuie să evite la maxim plimbările la aer liber în orele matinale. Aerisirea încăperii, la fel, nu trebuie făcută la primele ore ale dimineții. Tot atât de important este să utilizați umidificatoarele în casă, pentru rarefierea concentrației de polen fungici, casnici.

De asemenea, putem utiliza purificatoarele de aer care captează polenul din încăperi.

O altă măsură pentru adulți ar fi să utilizeze măști, ochelari de protecție pentru a scădea pătrunderea concentrației excesive de polen.

Invitro Diagnostics.  Analize de laborator de precizie înaltă, consultații medicale, ginecologie, ecografie. Info Line: 078903999

Pentru informații accesați site-ul www.invitro.md  sau pagina de facebook .

Sursa

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Cum ne protejăm de alergiile de primăvară?
Articolul anterior
Moldoveanca Ana Munteanu va juca în primul musical de Broadway produs în România
Articolul următor