Alimentează-te corect în timpul sarcinii!

Vechea idee că viitoarea mamă trebuie să mănânce pentru doi, nu mai este valabilă. Regimul alimentar nu trebuie să se deosebească de cel obişnuit (cantitativ), iar dorinţa de a mânca sau bea în exces trebuie evitate.

separator

Elena Râmbu-Luchian,

Medic obstetrician-ginecolog

Totuşi, nu se pot exclude condiţiile speciale care apar pe parcursul gravidităţii – activarea metabolismului bazal. Cercetările au arătat că o femeie sănătoasă în perioada reproductivă consumă în medie 2100 calorii pe zi, pe când una gravidă are nevoie de un supliment de energie în valoare de 200 calorii.

Este mult mai importantă calitatea alimentaţiei, nu cantitatea de alimente pe care o consumi. O alimentaţie corectă contribuie la menţinerea sănătăţii gravidei şi furnizează elementele nutritive necesare copilului pentru o bună creştere şi dezvoltare intrauterină.

Desigur este rău, dacă alimentaţia în timpul gravidităţii a fost insuficientă şi nu este deloc bine, dacă a fost în surplus. Este interzis să ţii cure de slăbire în timpul sarcinii. Creşterea în greutate trebuie să fie de 8-12 kg în timpul sarcinii.

Principiul de bază: alimentaţia trebuie să fie diversă, naturală, uşor asimilabilă şi să conţină o cantitate minimă de produse artificiale.

În I trimestru de sarcină respectă un regim alimentar ce include multe legume, fructe, sucuri şi verdeaţă. Consumă cereale integrale, de dorit să le pregăteşti cu apă, în special, indicat gravidelor cu gestoză precoce (greţuri, vărsături). În prima perioadă a sarcinii ia masa de 4 ori în zi.

Trimestrul II de sarcină ( 3-6 luni) se consideră cea mai liniştită perioadă. În meniu trebuie inclus pe lângă fructe, legume, verdeaţă, cereale şi carne, produse lactate, nucile şi ouăle. Sunt binevenite produsele făinoase: pâinea neagră, cea cu tărâţe şi orez neşlefuit. Proteinele animale se reţin mai mult timp în stomac de aceea carnea se recomandă la prînz.

La cină consumă produsele lactoacide. Evită mâncarea prăjită deaorece provoacă pirozisul (arsuri în epigastru).

Trimestrul III de sarcină (6-9 luni) este o perioadă importantă pentru făt. El adaugă activ în masa musculară se pregăteşte fizic şi emoţional pentru naştere. În această perioadă alimentele trebuie să conţină mai puţine calorii. Evită consumul de produse grase, făinoasele şi produsele de cofetărie. Este important, mai ales, pentru gravidele care au kilograme în plus peste, deoarece în procesul naşterii participă muşchii, și nu ţesutul adipos !!!

 

 

Alimentaţia unei gravide trebuie să conţină…

alte Articole interesante