Părinții aflați în concediu pentru îngrijirea copilului vor putea beneficia de indemnizații și salarii în același timp. Ministerul Sănătății, Muncii și Protectiei Sociale a prezentat pentru consultări publice un proiect care prevede modificarea și completarea Legii privind indemnizațiile privind incapacitatea temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.
Astfel, în cazul în care mama sau tatăl copilului (beneficiari de indemnizație) se angajează ori își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, plata indemnizației lunare nu se suspendă până la expirarea acestui concediu, beneficiarul primind în același timp – indemnizația și salariul, scrie bizlaw.md.
Un aspect nou al proiectului constă în oferirea posibilității ca dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului să fie realizat opțional, și anume: de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de trei ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului – în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare an;
de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de doi ani a acestuia, în cuantum de 60% – pentru primul an și în cuantum de de 30 % – pentru anul al doilea, din baza de calcul stabilită pentru fiecare an. La alegerea acestei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vârstei de doi ani – până la împlinirea vârstei de trei ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.
Autorii inițiativei susțin că scopul introducerii acestor opțiuni este promovarea măsurilor de dezvoltare a unor scheme motivaționale și de suport pentru părinți, prin încurajarea revenirii acestora în câmpul muncii, iar obiectivul constă în concilierea vieții de familie cu cea profesională în vederea asigurării implicării echitabile a părinților la creșterea și educarea copiilor.