Avertisment ONU: Două milioane de bebeluşi se nasc morţi în fiecare an

Aproape două milioane de copii se nasc morţi la nivel global în fiecare an, sau unul la şaisprezece secunde, se arată într-un raport publicat joi, o „tragedie neglijată” care ar putea fi agravată şi de pandemia COVID-19.

Aceasta reprezintă aproape 1,4% din naşteri în 2019 şi mai mult de 2% din naşteri în 27 de ţări, estimează Naţiunile Unite, UNICEF, Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Mediafax.ro.

Bebeluş născut mort sau naşterea moartă se referă la moartea unui făt viabil, fie în timpul sarcinii (în uter), fie în timpul travaliului. Raportul ONU contabilizează decesele care au avut loc după cel puţin douăzeci şi opt de săptămâni de gestaţie (adică în al treilea trimestru de sarcină), pentru a permite o comparaţie între datele din diferite ţări, relatează Le Figaro.

Printre „principalele cauze,” raportul indică „lipsa investiţiilor în servicii medicale” care se ocupă de sarcină şi naştere, precum şi „în specializarea asistentelor şi moaşelor”.

”Dincolo de aceste vieţi pierdute, consecinţele psihologice şi financiare sunt grave şi durabile pentru femei, familii şi societate”, explică Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

Ţările sărace sunt cele mai afectate, 84% din cazurile de bebeluşi născuţi morţi au loc aici, în timp ce statele cu venituri mici sau medii reprezintă 62% din totalul naşterilor. Doar Africa Subsahariană şi Asia de Sud reprezintă trei sferturi din cazuri.

Pandemia de coronavirus duce la creşterea sărăciei extreme pentru prima dată în ultimii 22 de ani
Articolul anterior
Încă un bărbat din Camenca a fost sechestrat de forțele de la Tiraspol
Articolul următor
Alte articole interesante