Bebeluș de o lună, înecat cu lapte, salvat prin telefon! Toți părinții ar trebui să știe acest lucru

O mamă și-a salvat bebelușul ascultând atent instrucțiunile salvatorului, la telefon. Câteva secunde pot face diferența între viață și moarte, iar păstrarea calmului, pentru oferirea celor mai pertinente informații operatorilor de la instituțiile abilitate să ofere ajutorul este esențială. O dovedește și un caz făcut public de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”.

separator
Operatorii ISU-SAJ au reușit să-i ghideze pe părinții unui bebeluș de numai o lună în efectuarea manevrelor de prim ajutor pruncului care nu mai respira, după ce s-a înecat cu lapte.

Părinții alertați au sunat la numărul unic de urgență pentru a cere ajutor, după ce copilul nu mai respira și avea deja buzele învinețite. „Un sentiment aiurea te cuprinde, «piele de găină», starea în care ai vrea să te ridici de pe scaun să te duci să ajuți. Într-o fracțiune de secundă realizezi ce se întâmplă și începi să îi explici, pe înțelesul apelantului, ce are de făcut”, a relatat operatorul ISU Dobrogea sentimentele trăite în momentul apelului.

„- 112, ce urgență aveți?

– Veniți repede, nu mai respiră, are buzele vinete!!

Din detaliile din foaia de caz, văd: «copil 1 lună».

– Doamnă, ce s-a întâmplat?! Cu ce s-a înecat copilul? Ce face acum?

– Veniți, veniți, nu mai respiră!!! Veniți, cu lapte s-a înecat!

– Doamnă, puneți mâna sub copil, îl țineți întins pe mâna, pe antebraț, cu fața în jos, paralel cu solul.

– Vă rooog, veniți repede!!!

– Doamnă, un echipaj SMURD a plecat deja spre dumneavoastră, vă rog mult să vă liniștiți să îl putem ajuta pe micuț, dacă eu vă țin la telefon nu înseamnă că ambulanța nu a plecat. Faceți ce v-am spus!”, au relatat reprezentanții ISU Dobrogea dialogul dintre mama panicată și dispecer.

În câteva secunde, la capătul celălalt al apelului răspunde un bărbat, mult mai calm:

„- L-am pus!

– Perfect, bateți copilul pe spate, între omoplați, cu mișcare de-a lungul corpului, până spre ceafă. Nu foarte tare!

În fundal, (îți dai seama că telefonul a fost pus pe funcția „difuzor” deoarece îi auzi pe amândoi), se aude cum bărbatul face ce i-am spus. După aproximativ 5-10 secunde aud un plânset de copil.

Vă amintiți de sentimentul descris mai devreme?

Eh, acum este opusul, te încearcă un nod în gât, evident, de fericire, dar te aduni și continui să îi întrebi cum se simte micuțul.

Panică pe mamă, continuă să apese, deși micuțul plângea cât îl țineau plămâni (lucru foarte bun!)

– Veniți, vă rog, veniți, plânge foarte tare!!

– Doamnă, este un lucru foarte bun că plânge, pentru a putea plânge îi trebuie mult aer, lucru care ne dă de înțeles că el este ok la momentul actual. Repet: un echipaj este deja în drum spre dumneavoastră”, a continuat dialogul.

Cât a durat apelul, echipajul a reușit să ajungă la adresa indicată. „Tot acest dialog a durat undeva la 2-3 minute, timp care pentru familie au însemnat ore, iar pentru operator, secunde! Atunci când apelați 112, trebuie să înțelegeți că îi puteți ajuta foarte mult pe cei pentru care cereți ajutor, atâta timp cât sunteți calmi și răspundeți la întrebări, întrebări care poate vă supără, poate vi se par absurde, dar pe cei din dispecerat îi ajută!”, au subliniat reprezentanții ISU Dobrogea.

Primul ajutor în cazul unui copil care se îneacă sau se sufocă

Această manevră Heimlich se aplică la sugari sub vârsta de 1 an.

Sufocarea cu mâncare, lapte sau un corp străin este o problemă ce apare frecvent în cazul copiilor, indiferent de vârstă. Ba mai mult, este una dintre principalele cauze de deces accidental în rândul copiilor. De aceea, este important ca părinții sau apropiații să știe cum să intervină, în primele secunde. În primul rând, nu intrați în panică. Apoi, dacă cel mic s-a înecat cu ceva, nu încercați să îi scoateți obiectul sau bucata de mâncare cu degetele, căci s-ar putea să le împingeți mai adânc, pe gât.

În cazul copiilor sub un an, manevra Heimlich se realizează astfel: bebelușul se pune cu fața în jos, sprijinit pe antebraț sau pe picior. Capul trebuie să fie mai jos decât pieptul, cu bărbia sprijinită în palmă. Specialiștii atrag atenția că gura nu trebuie să fie acoperită, iar gâtul să nu fie răsucit! Cu mâna liberă se aplică celui mic, cu podul palmei, cinci lovituri ferme pe spate, între omoplați. Loviturile trebuie să fie puternice: dacă se lovește prea „blând”, manevra este ineficientă. Dacă manevra nu dă rezultate, se întoarce copilul cu fața în sus, cu capul în continuare mai jos de nivelul pieptului și, cu două degete (arătătorul și mijlociul) se aplică cinci apăsări în zona cutiei toracice, la distanță de aproximativ un centimetru sub linia imaginară care unește areolele mamare ale copilului. Mișcarea de apăsare trebuie să fie în jos și înainte, înspre cap, ca și cum s-ar împinge obiectul care blochează calea respiratorie înspre exterior. Ambele proceduri se repetă până când obiectul care obstrucționează traheea iese, fiind scos încet, cu degetul mic, din gurița bebelușului.

sursa

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

De 8 Martie, și-au făcut cel mai frumos cadou! Mai multe femei au născut în zi de sărbătoare la o maternitate din Capitală

În ziua de 8 Martie, au devenit mămici și, astfel, și-au facut cel mai frumos cadou de Ziua Internațională a Femeii!

De 8 Martie, la spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” s-au născut 8 copii, cei mai mulți dintre bebeluși sunt băieți. 3 fetițe și 5 băieței au fost florile și trofeele acestor mame care și-au văzut visul împlinit chiar de 8 Martie – ziua în care vor marca două sărbători în una. Nașterile au decurs normal, copiii sunt perfect sănătoși, iar mamele lor sunt în stare satisfăcătoare.

De opt martie, Ana a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă. Tânăra de 24 de ani a devenit mămică pentru prima dată. Deși nașterea a durat mult timp, se simte epuizată și durerea este de nedescris, tânăra ne-a mărturisit că este extrem de fericită, se simte binecuvântată, cu cel mai frumos cadou dăruit de Dumnezeu, transmite radiomoldova.md.

„ Mi-a dat Domnul astăzi două cadouri odată. – Și v-ați gândit la un nume? – Ariana. Doar femeile care au născut o să mă înțeleagă ce durere este aceasta, prin ce trece, dar cred că atunci când uiți de tot, mai vrei. Eu trebuia să nasc pe 20 sau 23 februarie. Tăticul a fost acasă, a dorit să asiste la naștere, dar copilul nu a vrut să apară atunci, a vrut pe opt martie. Aceasta este o fericire extrem de mare, extrem, mai ales când o hrănești cu sânul tău propriu, când stai lângă puișor, iar când o vezi că plânge ți se rupe tot în tine.”

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova rata natalității este în continuă scădere, iar în opt ani, numărul nou-născuților a scăzut cu aproximativ 34 la sută. Prin implementarea diverselor politici sociale, autoritățile de profil încearcă să motiveze familiile să aducă pe lume mai mulți copii. Astfel, începând cu 2024, indemnizația unică oferită la nașterea copilului a fost dublată și constituie 20 de mii de lei.

Valentin Uzun, într-o ședință foto emoționantă alături de soție și copii! Foto
Articolul anterior
Andra a lansat o nouă piesă: ,,Pentru cei care încă nu s-au vindecat, dar vor reuși într-o zi să iubească din nou”
Articolul următor