Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a sosit la Ungheni. Zeci de mămici și graviduțe au aflat sfaturi utile oferite de specialiști

Alăptarea este cea mai bună decizie pe care o poate lua o mamă în privința copilului său, pentru că laptele matern conține toate elementele necesare pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a nou-născutului. Despre beneficiile alăptării, regimul alimentar care trebuie respectat s-a discutat la Ungheni, unde a ajuns caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, organizată în cadrul Săptămânii mondiale a alăptării.

separator
Zeci de mămici, aflate la prima experiență, și femei gravide au venit în parcul spitalului pentru a vorbi cu specialiști și experți naționali despre alăptare și eventualele probleme cu care se pot confrunta.

Printre cele care au venit să se informeze din prima sursă despre alăptare și aplicarea corectă la sân este și Marina Poroseci din orașul Ungheni. Tânăra mămică a avut o experiență mai puțin plăcută cu primul său copil, pe care l-a alăptat doar jumătate de an. Motivul este unul des întâlnit în rândul mămicilor fără experiență – ataşarea incorectă a bebeluşului la sân.

Marina Poroseci, mămică: „Am alăptat copilul maxim posibil timp de o lună. După asta am început să storc sânul și să-l alimentez cu sticluța. Am fost nevoită să iau o astfel de decizie din cauza fisurilor care îmi provocau dureri insuportabile. Odată ce s-a obișnuit cu biberonul, evident copilul nu a mai vrut să fie alăptat, iar eu aveam din ce în ce mai puțin lapte. După 6 luni am fost nevoită să renunț la alăptare. Mi-aș fi dorit să fiu mai insistentă și să cer ajutor de la medici, de la asistente, pentru ca să pot depăși această problemă și să pot să-mi alăptez copilul mai mult timp.”
Imposibilitatea de a-și hrăni exclusiv la sân bebelușul atât timp cât și-ar fi dorit i-a creat Marinei frustrări, chiar dacă părinții, soțul și prietenii i-au fost mereu alături și au încurajat-o în permanență. Acum, fiind însărcinată cu al doilea copil, mămica a decis să participe la discuțiile organizate în cadrul caravanei „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, pentru a se informa corect, ca mai apoi să se poată bucura din plin de perioada de după naștere.

Marina Poroseci, mămică: „Am zis că la următorul copil o să fac tot posibilul să continui alăptarea până la maxim posibil. De data asta voi fi mai insistentă și chiar pe moașă o voi ruga să-mi arate o dată, de două ori, până voi memoriza și voi putea să alăptez corect. Discuțiile de astăzi au fost interesante, în special, cele legate de atașarea corectă la sân, despre cele mai comode poziții de alăptare. În ceea ce privește alimentația mamei, știam ce se permite și ce nu, știam că se permite să mănânci de toate pentru ca laptele matern să conțină toate elementele necesare. Dar nu știam sigur dacă se permite să mănânci fructe, pentru că mă gândeam că există riscul apariției unor alergii”.

Pentru evitarea fisurilor la sâni, experții în alăptare le sugerează mămicilor să se informeze din timp despre pozițiile corecte de alăptare, astfel încât acest proces să fie unul plăcut atât pentru bebeluși, cât și pentru ele.

Alina Shmurum, expert în alăptare: „Dacă fisurile persistă mai mult de 2-3 săptămâni înseamnă că este vorba de o infecție, iar mămica trebuie să se adreseze urgent la medic. Totodată, pentru evitarea apariției rănilor (ragadelor mamare) este necesară îngrijirea corectă a sânilor. Nu trebuie să-i spălați cu săpun înainte și după alăptare, deoarece procedura usucă pielea, iar fisurile se vor extinde pentru că este timp insuficient pentru ca rana să se trateze. Este suficient să se facă duș o dată pe zi, iar dacă totuși rănile apar, trebuie schimbată poziția în timpul alăptatului.”
Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, însă mamele care reușesc să depășească acest termen pot fi considerate, pe bună dreptate, curajoase. Printre cele care au pus în prim plan sănătatea și dezvoltarea copilului este și Olesea Sârbu.

Olesea Sârbu, mămică: „Fetița am alăptat-o 1 an și 8 luni, al doilea băiețel – un 1 și 9 luni. Acum fiind însărcinată cu al treilea copil am fost nevoită să renunț la alăptare, deși îmi doream să continui pentru că știam că laptele matern este benefic pentru bebeluș. Medicul m-a sfătuit să alăptez până la un an și 9 luni, dar pe al treilea copil sigur îl voi hrăni și după 2 ani. Iar din discuțiile de astăzi, cred că voi încerca să-l alăptez până la vârsta de 3 ani. Nu țin cont de părerile altora: că e apă sau că nu e bine, nu ajută la nimic. Eu sunt sigură pe mine și pe ceea ce trebuie să fac.”
Campania de informare și Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), cu susținerea partenerului regional Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova.

Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a demarat în data de 31 iulie, la Căușeni și va continua și în alte orașe ale țării: Soroca (7 august), Edineț (8 august), Cahul (13 august) și Comrat (14 august).    

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

O bloggeriță de la noi descrie viața persoanelor în etate din Elveția: ,,Îi vezi așa ținându-se de mână, explorând cele mai frumoase locuri…”
Articolul anterior
Nunta cu două mirese. Top modelul britanic Cara Delevingne şi actriţa americană Ashley Benson s-au căsătorit
Articolul următor