Care sunt copiii vulnerabili în fața noului coronavirus. Ce au constatat medicii?

Potrivit informațiilor constatate până la moment, copiii dezvoltă forme medii sau avansate ale bolii într-o proporție foarte mică, în multe dintre cazuri fiind vorba de asimptomatici sau forme ușor tratabile acasă de către părinte, sub îndrumarea medicului de familie.

separator

Cu toate acestea, atitudinea generală față de boală trebuie să fie de precauție întrucât există anumite categorii de copii mult mai vulnerabili în fața Covid-19.

„Copiii fac forme care sunt majoritar asimptomatice sau oligosimptomatice și destul de diferite față de cele ale adultului. Noi, în spital, nu am avut cazuri evidente legate de copiii sănătoși afectați de covid. Ei au avut câteva simptome destul de banale, niciunul nu a evoluat foarte grav și au fost transferați la spitalul de boli infecțioase care a decis, conform legislației actuale, plasarea celor în stare bună chiar la domiciliu.

Mortalitatea este extrem de scăzută pe plan global și câteva lucrări care s-au publicat în ultimele luni au arătat acest lucru. Mortalitatea este mică și cazurile cu evoluție gravă la copii sunt puține cu excepția patologiilor asociate care pun viață în pericol”, susține Mihai Gafencu, medic pediatru la Spitalul de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, din Timișoara.

Deși nu ar trebui să fie îngrijorați, părinții copiilor care suferă de afecțiuni care îi fac mai vulnerabili în față infecției trebuie să fie mai precauți și să solicite imediat ajutorul specialistului.

„Nu ar trebui să fie îngrijorați după ce ne-a arătat literatură ultimelor luni. Dar pot să fie avertizați asupra patologiilor cronice care trebuie aduse imediat în atenția medicului curant.

Pot să dau câteva exemple: copiii care au suferit transplant de un anumit fel, copiii care sunt sub terapie, cronici îi numim noi, copiii cardiaci, copiii cu boli de rinichi, copiii imunodeprimati.

Sunt acești copii care vor ajunge și ei în contextul în care bazinul de populație infectată este atât de mare încât vor fi și ei infectați la casele lor și din mediul lor.

Din primul moment, părinții trebuie să aducă cazul la cunoștință medicului curant”, mai spune Mihai Gafencu.

sursa

În atenția moldovenilor din România: noi adrese pentru alegerile din turul doi, În București și Iași
Articolul anterior
Vești noi despre starea de sănătate a lui Nicolae Botgros! Maestrul a fost externat din secția reanimare
Articolul următor
Alte articole interesante