Care sunt explicațiile părintelui Savatie Baștovoi privind botezul copilului

Cazul bebelușului de 6 săptămâni din Suceava, care s-a stins din viață în timpul botezului, după ce o cantitate mare de apă a ajuns în organele sale respiratorii, a cutremurat opinia publică. Părinții și-au pus mai multe întrebări: cum pot fi evitate asemenea tragedii, cum ar trebui să aibă loc procedura de botez, la ce vârstă ar trebui botezat un copil?

Părintele Savatie Baștovoi a venit cu o explicație în contextul acestui caz grav, relatând care este de fapt relația firească a unui nou-născut cu apa.

Potrivit părintelui, copiii pot fi botezați și la o vârstă mai mare, fără ca părinții să se teamă de acest lucru.

”Părerea mea despre botezul la 6 săptămâni este cunoscută în cercuri restrânse. Acum o voi face publică.

În toată frumusețea Bisericii, în liniștea ei înălțătoare, în bunămireasma ei de rai, în dulceața cântărilor nu am înțeles niciodată spectacolul grotesc când un prunc căruia nu i s-a uscat bine buricul este trântit sub apă în timp ce țipă ca din gură de șarpe.

Să-mi lămurească cineva cum e argumentată această urgență a botezului, încât să nu mai poată aștepta ca acel copil să se înzdrăvenească? Paralela cu tăierea împrejur vechi testamentară nu e deloc potrivită, pentru că botezul e altceva. Iar celălalt argument, „ca să nu moară nebotezat”, e de-a dreptul aberant. Uite că poate muri botezat”, susține Savatie Baștovoi.

Preotul a ținut să menționeze și câteva reguli care ar trebui respectate în timpul ceremoniei de botez.

Câteva gânduri elementare despre prunci și apă:

  • ● Pruncul nu știe că sub apă nu se respiră și nu își poate ține respirația în mod rațional cum o face un adult.
     
  • ● Pruncul plânge pentru că se simte în pericol în mâini care miros altfel decât mama sa. Când e trântit în apă resimte un pericol de moarte, de aceea țipă ca la tăiere, nu pentru că nu e de acord cu botezul.
     
  • ● Când pruncul plânge, el deschide larg gura pentru a inspira aer. Dacă în acel moment îl trântești sub apă, el va trage, în loc de aer, apă în piept. Pruncul nu știe că sub apă nu se respiră. Nu este adevărat că îl puteți scufunda pe segmentul când a inspirat și urmează expirarea – deoarece are spasme de plâns, ritmul respirației poate fi încălcat și poate inspira apă.
     
  • ● Îndemânarea preotului de a acoperi nasul și gura nu aș recomanda-o tururor, mi se pare ceva ce ține de abilități de lecari, nu de preoție. E destul ca cineva să nu fie atât de îndemânatic ca să se producă o tragedie. Una la zece milioane e destul.
     
  • ● Botezul nu este și nu poate fi o practică riscantă. Nu există nici o virgulă în procentul de risc în botez. Discuțiile despre afundare sau stropire nu își au rostul. Întrebarea care se impune nu este dacă mai botezăm prin afundare, ci pe cine, cum și când afundăm. În sfârșit, atunci când e de apărat, ne apărăm, dar de ce ne mirăm când suntem huliți pentru că a fost adus copilul viu la botez și a fost scos mort?

La țăranii moldoveni există chiar și până azi rânduiala ca bărbatul să nu ia prunc în brațe până la un an.

”Cred că acest obicei s-a impus și el din cauza că bărbații pur și simplu nu știu să apuce un prunc sugar, nu au simțul natural necesar și îi pot dăuna. Hristos a zis: „Lăsați copiii să vină la Mine!” Nu a zis: „Aduceți copiii la Mine”. Eu cred că un copil ar trebui botezat la vârsta când îl recunoaște pe părintele său și întinde bucuros mâinile să îl apuce de barbă. Dacă judecată mea vă pare greșită, iertați-mă.”, a dezvăluit părintele Savatie Baștovoi într-o postare pe Facebook.

Despre frica botezului prea târziu:

,,În urma comentariului despre botezul pruncilor, am putut citi cam toate ereziile și superstițiile băbești cu care trăiește o parte din ortodocși”, afirmă părintele. ,,De la păcatul strămoșesc care se iartă prin botez și fără de care pruncul nu are înger și de aceea nu este apărat de Dumnezeu, până la închiderea raiului pentru pruncii morți nebotezați și imposibilitatea mamei de a ieși din casă”.

,,Nu sunt împotriva botezului sugarilor și de nicăieri nu reiese asta, susțin doar că botezul la vârsta de doi, trei ani este întru totul conform practicii Bisericii. Consider însă că botezul cu forța săvârșit asupra unui prunc, care se împotrivește și țipă este un act inadmisibil.

Dacă mama și preotul pot aduce pruncul în stare de pace și cumințenie potrivite pentru această mare taină, atunci să se facă, dar dacă pruncul refuză, rânduiala trebuie oprită până se liniștește deplin, astfel încât totul să fie făcut cu bunăcuviință, fără grabă și tulburare.

Din textul meu reiese clar că sunt pentru botezul prin cufundare, de aceea am și propus săvârșirea tainei la o vârstă mai măricică, pentru a putea afunda copilul fără riscuri”, a mai explicat părintele, pe pagina sa de facebook.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Sfaturi pentru eliminarea anxietății după Covid-19
Articolul anterior
Încă un medic moldovean a pierdut lupta cu noul Coronavirus
Articolul următor