Câte 12 copii în grupă. Grădinițele se pregătesc pentru deschidere. Regulamentul a fost aprobat

Comisia Extraordinară Națională în Sănătate Publică a publicat instrucțiunile de pregătire și redeschidere a grădinițelor începând cu data de 1 septembrie.

separator

Conform documentului, în prima etapă se vor admite un număr redus de copii într-o sală, de la 7 la 12, în funcție de vârstă.

În săli, va fi efectuată dezinfectarea periodică a suprafețelor. De asemenea, părinții vor trebui să semneze o declaraţie pe proprie răspundere privind prezentarea certificatului medical al copilului, cu toate vaccinurile administrate şi morbidităţile copilului.

Iată care sunt măsurile adoptate de CENSP:

Până la redeschiderea instituţiei (sau grupelor de educaţie timpurie) şi reluarea activităţii acesteia, APL/fondatorul privat împreună cu directorul vor evalua toate oportunităţile şi riscurile potenţiale privind redeschiderea instituţiei şi vor asigura buna funcţionalitate a acesteia în condiţiile pandemiei Covid-19.

În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi adaptarea restricţiilor legate de aceasta în localitatea concretă, deschiderea grupelor se va putea realiza eşalonat, gradual cu un număr redus de copii – câte 7-8 copii de 2-4 ani şi câte 10-12 copii de 4- 6(7) ani, în funcţie de suprafaţa din grupă, dar nu mai mică de 4 m2 pentru 1 copil.

La înscrierea în grupele de copii, părinţii vor semna o declaraţie pe proprie răspundere privind prezentarea certificatului medical al copilului, cu toate vaccinurile administrate şi morbidităţile copilului din momentul frecventării de către acesta a grădiniţei.

Asigurarea accesului pe teritoriul şi în incinta instituţiei doar a copiilor şi personalului angajat şi doar după efectuarea filtrului de dimineaţă, la poarta instituţiei (sau la intrarea în blocurile grupelor – în cazul instituţiilor mari), prin verificarea temperaturii (care nu trebuie să depăşească 37,0°C), în absenţa stării febrile, a semnelor/simptomelor bolii respiratorii acute virale, şi dezinfecţia mâinilor.

Unele grădinițe vor putea activa după un program special (în funcție de disponibilitatea părinților). Ture de dimineață până la amiază o grupă și de la amiază până după amiază o altă grupă.

La grupa de copii vor activa concomitent câte 1 educator per 4-5/6 copii (adică 2 educatori per grupa de 10-12 copii şi 1 asistent de educator) – pentru toată perioada cât persistă pericolul de infectare cu Covid-19.

Pentru toată perioada cât persistă pericolul de infectare cu Covid-19 APL/fondatorul privat şi administraţia instituţiei de educaţie timpurie va stabili un program redus de activitate al IET, nu mai mare de 7-9 ore, cu aflarea copiilor în instituţie nu mai mult de 5-7 ore.

Igienizarea şi dezinfectarea periodică (la fiecare 3 ore) cu produse de curăţat pe bază de clor sau alcool, a spaţiilor şi suprafeţelor utilizate din interiorul instituţiei şi a obiectelor frecvent atinse.

Va fi interzisă organizarea festivităților.

Amintim că autoritățile au anunțat că începând cu data de 1 septembrie grădinițele vor fi treptat deschise.

sursa: www.diez.md

Focar de coronavirus la sanatoriul ,,Nistru”
Articolul anterior
367 cazuri noi de Covid-19, raportate în Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante