Ce se întâmplă dacă nu bei suficientă apă atunci când alăptezi?

Cât de multă apă trebuie să bei pentru a-ți păstra corpul hidratat? Este o întrebare care interesează în special proaspetele mămici. Trebuie să știi că laptele matern este compus din aproximativ 90% apă. Prin urmare atunci când alăptezi trebuie să consumi o cantitate mare de lichide în fiecare zi, deoarece o parte din apa pe care o bei este folosită la formarea laptelui.

separator

Cantitatea de apă recomandată

Regula generală este să consumi între 6-8 pahare de apă pe zi sau alte lichide fără cofeină. În funcție de vârstă, de nivel de activitate fizică și de starea de sănătate, necesarul de apă se situează între 14 ml și 22 ml de apă per 500 g de kg corp. De exemplu, dacă cântărești 54 kg, ar trebui să consumi aproximativ 1.9 l de lichide zilnic. Copiii au un necesar de hidratare mai mare, având nevoie de 44 ml de lichid per 500 g de kg corp in fiecare zi; ei pot obține aportul acesta prin laptele matern, însă dacă sunt hrăniți cu lapte praf vor avea nevoie de o cantitate suplimentară de apă. Nu este indicată oferirea de apă în exces în cazul bebelușilor de până la 6 luni, deoarece poate conduce la crearea unei senzații de sațietate, înlocuind caloriile nutritive. Excepție fac zilele toride de vară, atunci când pericolul deshidratării este valabil și pentru bebeluși și atunci e psobil că aceștia să aibă nevoie de apă din primele săptămâni de viață.

Nu există însă o cantitate specifică de lichide recomandată unei femei care alăptează. Ce este mai important decât urmărirea unui anumite cantități de apă este să te asiguri că nu ajungi deshidratată.

Chiar dacă multe persoane nu cunosc acest aspect, află că setea este indicatorul final care denotă o stare de deshidratare; când apare înseamnă că organismul tău este deja privat de lichide. În perioade cu vreme toridă sau atunci când ai un nivel crescut de activitate fizică setea va fi mai pronunțată și este indicat să bei mai multe lichide.

Un semn vizibil de urmărit în acest sens este reprezentat de culoarea pe care o are urina: dacă are o culoare închisă înseamnă că nu a fost suficient de diluată de lichide pe care le bei. Alte semne de deshidratare includ: frecvență redusă a urinărilor, gură uscată, dureri de cap, slăbiciune musculară, amețeală, constipație.

O modalitate eficientă de a verifica nivelul de hidratare constă în verificarea culorii urinei. Dacă aceasta este transparentă sau doar ușor colorată, probabil ești suficient hidratată.

În scop de hidratare, poți consuma alimente cu un conținut ridicat de apă, precum pepene roșu și alte fructe, legume (în special roșii, castraveți, salată), supe, lapte dizolvat cu apă, sucuri, ceai.

Atunci când alăptezi este bine de evitat alimentele cu acțiune diuretică. Exemple de diuretice naturale sunt cafeina, sucul, alcoolul și ceaiul din plante.

Pentru a-ți ușura procesul de asigurare a unei cantități sănătoase de lichide este de ajutor următorul sfat: sugarul tău va fi alăptat de aproximativ 8-12 ori pe zi, prin urmare, bea un pahar de apă înainte sau după fiecare masă.

sursa

Alina Stoianov, despre nașterea Morei, bagajul de maternitate și relația cu Emilian Crețu

Înainte de a pleca la maternitate pentru a aduce pe lume o fetiță, actrița Alina Stoianov și-a făcut bagajul de maternitate la farmacia Elody. Tânăra mămică a optat pentru această rețea de farmacii, la recomandarea prietenelor, inclusiv, pentru că farmacia Elody are cea mai mare gamă de produse destinate nou născuților.

Cum s-a pregătit pentru nașterea fetiței sale, Mora, și ce spune despre actorul Emilian Crețu, aflați în video de mai jos.

Toate produsele NUK sunt create având la bază cercetările ştiinţifice, cunoştinţele şi experienţa mamelor, ce alăptează, pentru că este o prioritate importantă pentru NUK. Fiecare produs NUK este creat pentru a transforma perioada de maternitate în cel mai frumos timp din viaţa unei femei!

Cum se formează imunitatea copiilor? Medic: ,,Părinții nu trebuie să se sperie de febră”

Imunitatea este un proces natural deosebit de important de care depinde starea de sănătate a copiilor pe termen lung. Există anumite perioade cheie în care putem contribui cel mai mult la creșterea imunitații copiilor.

Conform medicului Bianca Stan, din Târgu-Jiu, România, perioadele optime pentru creșterea imunității sunt: prima zi de viață, prima săptămână, prima lună, primul an de viață, transmite adevarul.ro

„În aceste perioade procesele metabolice sunt cele mai accelerate. Începem cu prima zi de viață în care alimentația naturală și prima masă (colostrul) a nou născutului reprezintă începutul pentru o viitoare imunitate favorabilă. Urmează apoi diversificarea alimentației, la vârsta de 5-6 luni de viață, cu nutrienți esențiali reprezentați de: carne (pui/vită), gălbenuș de ou, ficat de pui, iaurt, biscuiți simplii și cereale, fructele și legumele permise vârstei, etc, introduse treptat, alimentație corespunzătoare ce ajută la creșterea și dezvoltarea copilului, și implicit la creșterea imunității acestuia“, a transmis medicul pediatru.

Alimentația după primul an de viață

După primul an de viață, trebuie asigurat copilului un program permanent echilibrat al rației alimentare, precum și efectuarea vaccinurilor necesare.

„Copilul nu trebuie supus la diverse carențe nutriționale (Fe, Ca, Vit. D, Vit. C și altele), părinții înțelegând că nu vor putea niciodată să îmbunătățească imunitatea copiilor administrându-le produse scumpe de imunitate, în condițiile în care copilul are alte nevoie nutriționale. Tot în jurul primului an de viață are loc și imunoprofilaxia specifică (vaccinările conform schemei Ministerului Sănătății, susținute cu ajutorul medicilor de familie). Acestea reprezintă un alt pas important în dezvoltarea imunității copiilor, ce trebuie respectat“, a menționat medicul Bianca Stan.

Părinții nu trebuie să se sperie de febră

Febra este primul simptom care arată că organismul copilului reacționează la factorii patogeni.

„După ce am asigurat copilului toate nevoile nutriționale, urmează să observăm rezultatul atunci când ia contact pentru prima dată cu ceilalți agenți patogeni din mediul înconjurător. Numai în urma cunoașterii acestora are lor descărcarea anticorpilor și formarea unei imunități solide ce va pregăti copilul spre viața de adult. Rezultatul se soldează bineînțeles cu apariția febrei, simptomul ce sperie atât de mult părinții, însă el reprezintă de fapt un semnal de alarmă și totodată un mod de cunoaștere al agenților patogeni ce au ajuns în organismul copilului. Acest simptom nu trebuie prevenit prin administrarea excesivă a antitermicelor, ci trebuie doar ameliorat atunci când apare“, arată medicul pediatru.

Pericolul reprezentat de antibiotic

Antibioticul reprezintă un mare pericol, atunci când este administrat foarte repede de la instalarea febrei și de la vârste fragede.

„Părinții trebuie să se înarmeze cu răbdare, să nu administreze antibiotic fără indicația medicului sau mai mult decât atât, să «forțeze pixul medicului» în prescrierea lor. Acestea trebuie administrate numai la indicația medicului și după ce au trecut aproximativ 3 zile de febră, în care agentul patogen este foarte bine cunoscut de organismul copilului, iar lupta este în defavoarea micului pacient. Intrarea în colectivitate a copilului este ultimul pas în formarea imunității, unde au loc repetate intercurențe respiratorii și digestive până la o vârstă medie de 5 ani, perioadă în care ar trebui administrate cât mai puține medicamente care să interfereze cu procesul natural al imunității, majoritatea medicamente simptomatice“, a menționat medicul Bianca Stan.

Katy Black a dezvăluit numele pe care îl va purta cel de-al patrulea bebeluș

Bloggerița Katy Black și soțul ei sunt în așteptarea celui de-al patrulea fiu. Evenimentul este așteptat cu mari emoții la începutul anului viitor, iar tinerii părinți au ales deja numele pe care îl va purta bebelușul. Pe lângă faptul că numele este unul frumos, părinții au ținut cont ca acesta să fie în armonie cu numele purtate de ceilalți băieței ai cuplului.

Într-o sesiune de întrebări cu fanii curioși, Katy a dezvăluit mai multe răspunsuri pentru aceștia.

“Eugen a propus Matei, nouă ne place. Îmi place cum sună: Eugen, Simon, Luca și Matei”, a scris bloggerița.

Totodată, bloggerița a dezvăluit că nu mai planifică copii în viitorul apropiat.

“Cred că ne oprim la patru băieți. Până când îmi este într-adevăr greu, ce ține de fizic, corpul meu nu reușește să se restabilească. Așa că cred că fete o să aducă băieții”, a spus Katy.

Katy Black are o comunitate de peste 400 de mii de urmăritori pe Instagram. Ea și soțul ei, antrenorul Cristian Cebotari, formează unul dintre cele mai apreciate cupluri din social media de acasă.

Moldoveanca Elena Iovu s-a măritat în Japonia. Imagini de la nuntă
Articolul anterior
Mariah Carey e mai slabă ca niciodată. Cum arată acum?
Articolul următor