Coșmarul unei mame însărcinate, internată în spital cu o simplă bronșită

Covid-19 le dă pe toate peste cap. Și acesta e abia un început, iarna e înainte, vom fi copleșiți de viroze, iar medicii îi vor ține la distanță pe cei cu simptome de răceală, din cauza amenințării Coronavirusului.

separator
foto: GettyImages

O mamă din Chișinău, aflată în trimestrul trei de sarcină, cu al doilea copil, a trecut prin clipe greu de imaginat. Aceasta și-a povestit experiența pe o rețea de socializare. Tânăra mamă, cu simptome de răceală și tuse, a avut de îndurat clipe grele. Asta deoarece a fost refuzată de medici până la constatarea unui rezultat negativ anti-Covid.

Având acasă o fiică de 3 anișori, jurnalista Irina Lencăuțan spune că s-a confruntat cu bronșita acută și în prima sarcină, doar că pe atunci medicii erau mult mai receptivi.

”Nu credeam că voi ajunge să vorbesc despre o banală răceală/bronșită în public, dacă nu era experiența din ultimele zile. O situație în care poate nimeri oricare femeie însărcinată din țara noastră, iar finalul poate ajunge tragic. De ce tragic, concluziile vi le puteți trage la sfârșitul poveștii.

În 2017, fiind însărcinată cu Andreea, am trecut prin cel puțin 4 viroze/răceli sezoniere. Mai grav a fost la 36 de săptămâni de sarcină, când am făcut o bronșita acută. După fiecare tuse, îmi părea ca nasc. Atunci a fost ușor să mă tratez, cred eu, comparând ziua de azi. Am mers la medicul de familie, apoi îndreptare la medicul pulmonolog. Am fost investigată pe deplin și prescris un tratament cu Antibiotice. Medicul ginecolg/obstretician care îmi cura sarcina, nu a fost de acord cu administrarea Atb, și m-a programat la cabinetul de fizioproceduri. După 5 zile, eram ca nouă, iar la 3 zile după ultima vizită la cabinet, am născut copilul. Sănătoși fiind ambii.”, povestește tânăra mămică.

”Acest an a dat peste cap viața și activitatea umanității întregului pământ. Doar că pe alocuri se pare că se exagerează la maxim și oamenii ajung să moară din imprudența sistemului medical, cel pe care, cel puțin în Moldova l-am cam neglijat în cei 30 de ani de independență…

Deci, mă trezesc în dimineața în care am făcut 31 de săptămâni de sarcină. Era marți. Jumătate de cap îmi era blocat. Nasul, urechea și amigdalele efectiv blocate și înfundate. Din fericire nici gram de febră. La îndemână aveam tot ce îmi trebuia pentru primul ajutor. Și parcă îmi părea că am reușit să înving inamicul în acea zi. Dar m-am grăbit cu concluziile. Miercuri, starea era și mai gravă, cu dureri oriculare ce apăsau pe maximarul din stânga. Am sunat medicul ginecolog, care mă curează în sarcină și am cerut un sfat. Mi-a recomandat un orl-ist, care mi-a prescris tratament la telefon. A refuzat să mă consulte și îl înțeleg. Covid sună în mintea oricărui medic îi spui că ai viroză. Cu toate că i-am zis că de la un curent de aer rece această stare și nu am Covid, a preferat să păstrăm distanța.”, mai mărturisește Irina Lencăuțan.

”Înțelegeam perfect că nimeni nu mă poate consulta, pentru că voi fi suspectă de Covid, cu toate că sunt toate simptomele unei bronșite. M-am impus să mă calmez, să adorm în tuse chinuitoare și să ajung la ora 8. La prima oră am sunat medicul de familie. Unicul răspuns: sună la 112. Ok. Sun. Explic starea și întreb ce sa fac. Domnișoara foarte calmă și amabilă îmi spune că totul va fi bine și să aștept apelul medicului de la urgență. În cel mult 1 minut, am fost sunată de un medic tare bravo cred eu, pentru că a vorbit deschis.

Medicul: – Noi va preluăm, dar trebuie să înțelegeți că în această clipă sunteți suspectă la Covid, așa că vă vom duce la Maternitatea nr 2. Acolo vi se va face testul. Veți sta acolo vreo 3 zile. Dacă nu veți avea Covid vă vor externa si îndrepta la Maternitatea nr 1, unde vi se va prescrie un tratament. Una doar ca veți sta în palată cu o altă mamă la fel, suspectă de Covid.
Eu: ok. Si dacă dau eu singură la privat, azi test la Covid. Care e procedura?
Medicul: e mai bine pentru dvs. Nu veți contacta cu pacienți posibil infectați. Dacă testul e negativ, veți putea primi tratament adecvat mâine, pentru că medicii vă vor putea primi fără frică.
Eu: – ok. Mersi. Așa și o să fac.”, a mai adăugat Irina.

După ce a dat testul la COVID-19 la o clinică privată, Irina spune că a petrecut întreaga zi în autoizolare, urmând tratamentul prescris anterior de medicul său. Spre seară a aflat rezultatul: era negativ.  Chiar dacă ea spera că acest rezultat negativ la COVID-19 îi va deschide alte uși, se pare că realitatea era cu totul alta.

”Credeam că în sfârșit voi vedea lumina la capătul tunelului. Testul doar e negativ. Dar nu e chiar așa de ușor. Sun medicul de familie și îl anunț că este negativ testul și poate să mă consulte. Răspunsul a fost nu, nu eu vă consult. Sunați la 112 si internați-vă la Maternitatea nr 1. Acolo trebuie să fiți sub monitorizare și să vi se administreze picurători. Ok, zic eu. Și sun medicul ginecolog explic indicația medicului de familie. Așa cum nu aveam febră, nu puteam să fiu internată. Mai mult, internarea în spital nu era să îmi ajute prea mult. Medicii terapeuți sunt în carantină, așa că în afară de mucaltin și paracetamol, nimic nu se va administra.”, spune Irina

”Azi am găsit puteri să scriu despre calvarul prin care nu ar trebui să treacă o femeie însărcinată, pentru că acum e perioada când are altă menire, și nu poți să o învinuiești că s-a îmbolnăvit. Poate sună dur și prea generalist, dar acum câteva săptămâni mă întrebam speriată, cum și de ce au decedat 2 femei care fiind însărcinate au fost diagnosticate cu Covid. Astăzi știu raspunsul. Cu toate că nu am trecut prin Covid și îi mulțumesc lui Dumnezeu. Sunt 3 zile în care boala te atacă, zile în care ar fi trebuit să primești ajutor, dar din păcate, nu îl primești până nu îți este stabilit statutul COVID-19. Probabil, prea am uitat de ajutorul primordial și fugim să ne ascundem de responsabilitate după cortina statisticilor oficiale. Avem 7 luni de când Covid trăiește printre noi, iar noi asa și nu am învățat să îl diferențiem de alte viroze, boli și simptome. De parcă celelalte boli au dispărut…”, a conchis Irina.

sursa: www.mamaplus.md

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Primarul din România care a decedat de Covid-19, a câștigat alegerile după moarte
Articolul anterior
Îmbulzeală la Piața Centrală. Oamenii nu poartă măști
Articolul următor