Cristina Gheiceanu a devenit mămică a doua oară! Prima poză adorabilă

Jurnalista moldoveancă Cristina Gheiceanu, stabilită în Elveția, și soțul ei, fotbalistul român Ovidiu Mendizov, au devenit părinți pentru a doua oară.

Bloggerița a născut ieri, 21 iunie, o fetiță sănătoasă. În urmă cu puțin timp, tânăra mămică a publicat prima imagine cu cei patru membri ai cuplului. În poza adorabilă, Adela, fetița mai mare a cuplului, își ține în brațe surioara mai mică.

Părinții i-au ales micuței numele Emily.

Felicitări tinerei familii cu ocazia acestui eveniment fericit!

De ce fac copiii rezistență la antibiotice? Ce înseamnă asta și cât este de periculoasă pentru sănătatea celor mici

Rezistența la antibiotice este o problemă prioritară la nivel mondial! Și țara noastră face parte din rețeaua internațională de supraveghere a rezistenței antimicrobiene. Spitalul Internațional Medpak are grijă de pacienții săi și îi testează în privința rezistenței la antibiotice pe aceștia. Este un test util pentru determinarea tipului de preparat pentru tratament. Am discutat cu Irina Roșcovan, medic pediatru în cadrul spitalului Medpark despre rezistența la antibiotice la copii, ce înseamnă asta și cât este de periculoasă pentru sănătatea micuților.

– Doamnă Dr. Irina Roșcovan, cum apare și se dezvoltă rezistența la antibiotice, fenomenul îngrijorător despre care medicii și cercetătorii din domeniul medical vorbesc tot mai mult?

– Rezistența la antibiotice se produce atunci când o bacterie patogenă, sensibilă anterior la acțiunea anumitor clase de antibiotice, dobândește capacitatea de a rezista efectelor medicamentelor. Evident, rezistența la antibiotice poate apărea și în mod natural, însă utilizarea excesivă a antibioticelor, la oameni, la animale sau în creșterea plantelor, inevitabil, poate spori acest proces.  

– Sunt mai expuși copiii sau adulții?

Fenomenul îi afectează cu aceeași severitate atât pe adulți, cât și pe copii. Totuși, în pofida gravității, este de apreciat faptul că în ultimii ani se observă o minimizare a consecințelor rezistenței la antibiotice, iar acest lucru se datorează inclusiv eforturilor autorităților din sănătate. Eliberarea antibioticelor în farmacii, atât pentru cei mari cât și pentru cei mici, se face doar cu rețete prescrise de medici, sunt aplicate restricții, prin urmare antibioticele nu mai pot fi procurate și administrate pe scară largă, fără supravegherea specialistului. 

– Cum ne poate afecta sănătatea folosirea în exces, irațională și greșită a remediilor antibiotice și antibacteriene? Ce trebuie să cunoască părinții?

Pacientul care folosește antibiotice în mod eronat, nu va putea fi tratat la următoarele infecții și, în plus, va transmite microbii rezistenți către alte persoane. Microorganismele rezistente la antibiotice pun în pericol viața și sănătatea umană. Infecțiile cu germeni rezistenți au, de regulă, o evoluție mai gravă, tratamentul și recuperarea după îmbolnăvire pot deveni mai lungi. Bacteriile rezistente la antimicrobiene pot cauza infecții grave respiratorii, urinare sau infecții asociate asistenței medicale din spital. Efectele pot fi serioase, riscurile sunt foarte mari, iar pacientul poate pierde chiar viața.

– Sunt antibioticele utilizate în mod excesiv și necorespunzător pentru a trata simptome și boli cauzate de virusuri, de exemplu o durere de gât provocată de aceștia, o răceală, tuse, gripa, o gastroenterită acută virală?

– În până la 90% din cazuri, durerile în gât sunt cauzate de viruși asociați cu răceala obișnuită sau gripa, deci nu sunt provocate de bacterii. Remediile antibiotice sunt produse pentru a combate bacteriile, acestea nu acționează în niciun fel asupra virușilor. Deci, nu sunt eficiente! Toată lumea trebuie să cunoască că o răceală banală, o durere de gât provocată de o infecție virală, însoțită sau nu de tuse și febră înaltă, nu necesită tratament cu antibiotice.

Ce se poate întâmpla dacă iei un antibiotic, atunci când ai, de fapt, o infecție virală?

– Antibioticul nu te va ajuta să te vindeci sau să scapi mai rapid de simptomele unei viroze. În același timp, este bine de știut că organismul uman este populat de bacterii saprofite, benefice, care trăiesc pe mucoasa tractului digestiv. Acestea susțin dezvoltarea sistemului imun intestinal și oferă protecție împotriva mai multor tipuri de infecții patogene. Antibioticele nimicesc inclusiv aceste bacterii ,,bune” și cauzează un dezechilibru microbian. În consecință, bacteriile patogene se pot înmulți intens și căpăta mutații care să le facă mai rezistente în fața antibioticelor. Acestea, ajungând în mediul exterior, pot infecta alte persoane.

– Așadar, aflăm că bacteriile rezistente la antibiotice se pot transmit de la o persoană la alta, în familie, în societate, în spitale.

Categoric. Bacteriile rezistente la antibiotice pot fi transmise către alți indivizi, pe cale aeriană, prin tuse, strănut, pe cale orală, prin contact direct și indirect, de pe suprafețe infectate.

O boală provocată de o bacterie care a suferit mutații genetice este mult mai dificil de tratat? 

În mod sigur. În asemenea cazuri, alegerea unui antibiotic cu eficiență potrivită pentru a trata boala ne poate crea mari dificultăți, tratamentul poate deveni mai scump sau mai îndelungat.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de bacterii care au dezvoltat rezistența la antibiotice?

Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter spp. sunt bacterii care au dezvoltat deja rezistență la anumite clase de antibiotice. O altă amenințare reprezintă tuberculoza, pentru care rezistența la antibiotice constituie, de asemenea, o problemă alarmantă, în creștere.

– Cum putem ajuta micuții să își mențină rezistența naturală a organismului și să evite situațiile medicale frecvente care impun administrarea de preparate antimicrobiene?

– În primul rând, respectând indicațiile și protocoalele oficiale de tratament cu remediile antibiotice. Orice antibiotic este prescris de către specialist doar atunci când este necesar, conform ghidurilor medicale actuale, ținând cont de manifestările și gravitatea bolii. În același timp, medicului îi revine sarcina să discute cu părinții despre cum să ia corect antibioticul, să îi informeze despre fenomenul rezistenței la antibiotice si despre pericolele abuzului de antibiotice. Să nu uităm de metodele de profilaxie: spălatul pe mâini, izolarea în cazul unei infecții, pentru a nu răspândi germenii infecțioși către alți membri ai comunității.

În ce situații medicul decide administrarea unui antibiotic pacientului?

– Există boli în care antibioticele vindecă, previn alte complicații și salvează vieți. Amigdalita purulentă, pneumonia, sinuzitele bacteriene, pielonefritele necesită administrarea remediilor antibiotice. Tabloul clinic, testele de sânge, testele de urină și alte investigații ne dau indicii despre prezența infecțiilor și nevoia de a prescrie sau nu preparate cu acțiune antibacteriană.

Cât de importantă este inițierea tratamentului cu antibiotice la timp?

În toate cazurile enumerate mai sus este foarte importantă inițierea la timp a tratamentului cu antibiotice. În aceste situații, acestea ajută organismul să lupte cu infecția care se poate agrava, iar aici fiecare oră poate costa viața pacientului.

– Cum se testează rezistența la antibiotice în laboratorul Medpark?

Testarea rezistenței la antibiotice poate fi efectuată prin metode microbiologice (testarea bacteriilor la un gradient de concentrații crescânde ale unui antibiotic în medii de cultură), metode genetice (utilizarea de probe de acid nucleic care se leagă specific de genele de rezistență) sau combinarea acestora. Este important ca laboratorul să dispună atât de metode microbiologice clasice, cât și de metode genetice moderne, astfel încât medicul să aibă toate instrumentele necesare pentru a alege corect antibioticul, a evita consecințele neplăcute ale infecțiilor bacteriene și a salva vieți.

Pentru a testa sensibilitatea la antibiotice sunt recoltate în mod frecvent următoarele materiale biologice de la pacienți: urină, exudat faringian, spută, sânge, lichid cefalorahidian.

Medpark folosește cele mai sofisticate și avansate tehnologii pentru a evalua rezistența la antibiotice într-un mod cuprinzător și complet. Având echipamente de ultimă generație, suntem capabili să efectuăm teste microbiologice precise și detaliate pentru a evalua sensibilitatea bacteriilor la antibiotice.

La Medpark, ne propunem să oferim pacienților noștri cele mai bune opțiuni de tratament, bazate pe o evaluare precisă a sensibilității la antibiotice. Prin utilizarea metodelor microbiologice și genetice avansate, putem oferi medicilor instrumentele necesare pentru a face alegeri terapeutice eficiente și personalizate.

Ne concentrăm pe rezistența fenotipică – testăm sensibilitatea la toate tipurile topice de antibiotice care sunt utilizate în practica modernă de către medici. În ceea ce privește testarea rezistenței genetice, utilizăm o abordare exhaustivă și cuprinzătoare. Evaluăm 56 de gene de rezistență la antibiotice, care acoperă 15 grupe diferite de medicamente.

Metodele microbiologice pe care le folosim includ tehnici avansate, precum metoda difuziei în agar, determinarea concentrației inhibitorii minime (MIC) și testarea gradientului. Aceste metode ne permit să obținem rezultate exacte și relevante într-un timp cât mai scurt posibil.

Pe lângă metodele microbiologice, suntem specializați și în tehnici de biologie moleculară. Folosim tehnici Real-Time PCR (Reacția în lanț a polimerazei) și metode de hibridizare moleculară pentru a detecta și identifica genele de rezistență la antibiotice. Aceste metode ne permit să obținem informații detaliate despre profilul genetic al bacteriilor și despre mecanismele de rezistență la antibiotice.

Echipa noastră de specialiști pregătiți în mod corespunzător și echipamentele de ultimă generație sunt garanția că oferim servicii de calitate superioară și ne asigurăm că pacienții noștri primesc tratamentul adecvat și eficient în lupta împotriva infecțiilor bacteriene.

Medicii de la Medpark țin cont de grija față de pacienți, asigurarea sănătății maxime pentru ei și administrarea remediilor antibiotice conform ghidurilor de diagnostic și tratament internaționale?

Specialiștii de la Medpark activează conform protocoalelor medicale aprobate, cu respectarea tuturor normelor de profilaxie și informare a pacienților. Spitalul Medpark oferă tratamente în condiții de siguranță, saloane separate pentru fiecare pacient, supraveghere constantă, servicii medicale performante, cu toate testele de laborator incluse.

Republica Moldova este parte a Rețelei Internaționale de Supraveghere a Rezistenței Antimicrobiene (CAESAR). Prin urmare, țara noastră beneficiază de monitorizare și strategii actualizate privind supravegherea și reducerea rezistenței antimicrobiene. Mereu la curent cu ultimele descoperiri și inovații în medicină, scopul nostru este să asigurăm toată grija și cele mai bune condiții pentru a menține și a îmbunătăți statea de sănătate a pacienților care ne trec pragul!

E copia mamei sale! Anișoara Loghin a publicat o poză rară cu fiul ei, Raul: „Un copil cât un univers”

Anișoara Loghin este o mamă și o soție fericită. Prezentatoarea TV are doi copii, un băiat și o fetiță, și un soț iubitor și grijuliu.

Prezentatoarea TV și-a surprins urmăritorii virtuali postând zilele acestea o fotografie rară cu fiul ei, Raul.

Internauții au întâmpinat postarea cu mare încântare și i-au felicitat pe cei doi părinți, menționanând totodată că micuțul ar fi copia fidelă mamei sale.

„Raul big brother, la propriu si la figurat. Un copil cat un univers”, a scris vedeta, cuprinsă de emoții, în dreptul imaginii cu fiul ei.

Prezentatoarea TV Anișoara Loghin și fotbalistul Radu Gînsari au împreună un băiețel, pe nume Raul, de 2 anișori, și o fetiță, Carla, de 4 luni.

mamaplus

Protecție solară pentru copii. Reguli, sfaturi, produse recomandate

Chiar dacă micuții își petrec mai mult timp în interior, protecția solară este esențială pentru a le proteja pielea, care este extrem de sensibilă. Deoarece pielea lor este mult mai predispusă la a fi afectată de razele soarelui, iar alegerea unui produs potrivit pentru copii și bebeluși este ceva mai complicată decât în cazul adulților.

În afară de a provoca arsuri dureroase, periculoasele raze ultraviolete A și B emise de soare pot afecta pielea pe termen lung.

Arsurile suferite în perioada copilăriei și expunerea repetată la radiațiile UV reprezintă factori de risc semnificativi pentru cancerul de piele la maturitate.

Mai jos, avem câteva recomandări de produse solare cu protecție ridicată, potrivite pentru pielea delicată a copiilor.

  • Avene Intense Protect 50+, este un produs creat conform celor mai înalte cerințe în ceea ce privește pielea. Acesta asigură o protecție cu spectru ultralarg, asigurată de filtru TRIASORB. Este potrivit pentru pielea extrem de sensibilă, foarte vulnerabilă la soare. De aceeea, este o alegere grozavă pentru copii care au vîrsta mai mare de 6 luni. Formula are o tolerabilitate ridicată și nu conține parfum. De aseemnea, ea prezintă și o bună rezistență la apă și la transpirație.
  • Pentru copii, Avene recomandă Spray SPF 50+, foarte ușor de aplicat. El beneficiază de o formulă specială , ce hidratează și protejează pielea micuților.

Alege cu grijă produsele de protecție solară, pentru confortul și sănătatea pielii micuțului tău!

1.165 copii, internați în spitale timp de o săptămână
Articolul anterior
În sfârșit, împreună! Cleopatra Stratan s-a mutat cu iubitul la București
Articolul următor