Cu măști, dezinfectant, mănuși și distanțare socială. Cum va începe noul an școlar?

Cu mănuși, măști și dezinfectant, așa ar putea merge la școală, de la 1 septembrie, elevii din Republica Moldova. Autoritățile iau în calcul și un proces de studii combinat: cel clasic împreună cu cel la distanță.

separator

Elevii din R. Moldova ar putea reveni în sălile de clasă începând cu 1 septembrie curent, dar vor trebui să respecte mai multe cerințe obligatorii care reies din situația epidemiologică determinată de pandemia noului coronavirus. În mod special, aceștia vor trebui să poarte măști, mănuși și să aibă dezinfectant, toate asigurate de părinți.

Potrivit unor reglementări speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic COVID-19, pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar, elaborate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, decizia cu privire la redeschiderea instituției de învățământ în anul de studii 2020-2021 va aparține administrației publice locale de nivelul doi, în baza deciziei evaluării intersectoriale a instituției, conform recomandărilor Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, scrie ziarulnational.md.

Totodată, decizia cu privire la închiderea instituției de învățământ, urmare a constatărilor cazurilor de COVID-19 în rândul elevilor și angajaților aparține administrației publice locale de nivelul al doilea și UTA Găgăuzia, în baza deciziei evaluării intersectoriale a instituțiilor abilitate.

Documentul, care stabilește obligațiile ministerului de profil, ale organelor locale de specialitate în domeniul învățământului și ale conducerii instituțiilor educaționale, arată că vor fi întreprinse acțiuni necesare în vederea asigurării obligatorii a instituției cu dezinfectanți și necesarul pentru regimul de termometrie, vor fi reamenajate spații în vederea desfășurării procesului educațional în contextul epidemiologic de COVID-19 pentru clasele de elevi cu un număr mai mare de 25 și, de asemenea, vor fi elaborate recomandări metodologice de organizare combinată a procesului educațional clasic cu cel la distanță, inclusiv în mediul online la disciplinele de studii în funcție de specificul disciplinei.

Aceeași sursă recomandă trecerea la „sistemul de clasă”, când elevii vor sta în aceeași încăpere pentru a minimaliza deplasarea și interacțiunea, ambuteiajul din timpul pauzelor, efectuarea triajului epidemiologic, termometriei etc., regimului de distanțare socială, dezinfectare a spațiilor etc.

Totodată, elevii și profesorii vor fi obligați să poarte la ore măști și mănuși și să respecte distanța socială.

Părinții sunt cei care își vor asigura copiii cu măști, mănuși și dezinfectant propriu pentru a merge la școală.

Cum vor sta lucrurile se va cunoaște exact în mai puțin de două luni.

Violența obstetricală e tot o violență!

Sarcina și nașterea ar trebui să fie o perioadă cu amintiri frumoase pentru fiecare femeie. Dar, pentru multe femei aceasta poate fi însoțită de momente de suferință, umilire și traumă. Violența obstetricală, sau umilirea femeilor în maternități, este un fenomen încă întâlnit în multe regiuni ale lumii. Violența obstetrică poate lua diverse forme, printre care refuzarea îngrijirii, ignorarea nevoilor și durerilor femeilor, abuzul verbal, violența fizică, comportamentul dezumanizat și nepoliticos.

La nivel mondial, data de 25 noiembrie este dedicată conștientizării abuzurilor din maternități. La fiecare 25 noiembrie (ziua împotriva violenței față de femei), se încearcă prin intermediul campaniei ca vocea femeilor umilite în timpul nașterilor să fie auzită.

Câteva femei au mărturisit cum s-a manifestat violența obstetricală în cazul lor:

,,Închide gura! Nu mai urla și nu împinge! Știai ce făceai când făceai sex, iar acum vezi rezultatul?”

,,Lasă că ți-a fost și bine!”

,,Spune mulțumesc că ești vie și tu, și copilul”

,,Ți-a plăcut când l-ai făcut, acum taci și îndură!”

,,Nu ești prima care naște, stai și rabdă”

,,Ce urli în gura mare, te aude toată maternitatea”

,,Și ce dacă te doare, trebuia să te gândești la asta 9 luni în urmă”

,,Naște mai repede, că n-am timp”

Primul pas către stoparea practicilor abuzive și denigrante la naștere este informarea!

Fiica lui Bill Gates este însărcinată. Tânăra a publicat primele imagine cu burtica de gravidă

Jennifer Gates, fiica miliardarului american este însărcinată cu primul ei copil. În vârstă de 26 de ani, Jennifer este căsătorită cu Nayel, în vârstă de 31 de ani, iar peste câteva luni vor deveni părinți. Tânăra a postat prima imagine cu burtica de gravidă.

Jennifer Gates este însărcinată. Fiica lui Bill Gates a publicat prima imagine cu burtica de gravidă

Aceasta poartă o rochie lungă de mătase, care i-a scos în evidență burtica de gravidă. În aceeași poză apare și soțul ei, iar cei doi zâmbesc în timp ce erau îmbrățișați.

jennifer gates insarcinata

Jennifer a mai postat o poză în care apare singură, în timp ce își ținea mâna pe burtă. Melinda Gates, fosta soție lui Bill Gates a comentat la imaginile postat de fiica sa. „Nu aș putea fi mai încântată să-l cunosc pe acest micuț și să văd cum deveniți părinți’. 

jennifer gates

Acesta nu este primul nepot pe care Bill și Melinda îl au. Cei doi au divorțat anul trecut, după 27 de ani de căsnicie.

Jennifer Gates, fiica cea mare a miliardarului Bill Gates, confondatorul Microsoft, s-a căsătorit cu Nayel Nassar, un jocheu egiptean. Nunta a avut loc anul trecut, iar atât Bill Gates, cât și Mellinda Gates au participat la marele eveniment. Nunta celor doi îndrăgostiți a costat 2 milioande dolari.

Jennifer Gates a absolvit facultatea în cadrul Universității Standford, în 2018. Aceasta a obținut o diplomă în bilogie umană, după care a luat un an pauză. Ulterior, a urmat cursurile facultății de medicină. Fiica lui Bill Gates a făcut echitație încă de la vârsta de 6 ani.

jennifer si sotul ei
jennifer gravida

Gabriela Damir și soțul ei, Roman Burlaca, într-o ședință foto emoționantă înainte de nașterea fiului

Gabriela Damir și Roman Burlaca trăiesc una dintre cele mai palpitante etape din viața de cuplu. Tinerii îndrăgostiți urmează în curând să devină părinți pentru prima oară și au decis să imortalizeze clipele printr-o ședință foto la care au participat în doi. Fericit și emoționat, viitorul tătic își susține protector aleasa.

Emoțiile sunt intense în așteptarea bebelușului. Vitoarea mămică este dovada că în perioada sarcinii, femeia poate fi deosebit de elegantă și plină de senzualitate.

Aproape 500 de bolnavi, în stare gravă după ce s-au infectat cu noul Coronavirus
Articolul anterior
Un cub gigant care simbolizează lupta medicilor cu noul coronavirus a apărut în Capitală
Articolul următor