Cum e să-ți duci copilul în clasa întâi, în Finlanda. Dezvăluirile unui părinte

O mamă care s-a mutat în Finlanda și-a dus copilul, anul trecut, în clasa I. A avut emoții, s-a pregătit așa cum se cuvine prin părțile noastre: cu cele mai bune și elegante haine de școală, cu buchete de flori, fundițe albe. Dar, mare i-a fost mirarea deoarece în multe țări europene școala începe în zile diferite și nu există anumite tradiții legate de 1 septembrie. Prin urmare, prima zi de școală nu este transformată într-o sărbătoare sau o altă ceremonie de acest fel.

separator

Pe scurt, iată dezvăluirile părintelui:

„Pe 14 august, la ora 9:00, elevii și părinții lor se adună în fața școlii. Primul șoc a fost când mi s-a creat impresia că majoritatea cum s-au trezit, așa au venit. Fiul meu era în sacou, cu papion și un buchet de flori în mână, parea a fi un artist invitat la concert. Nimeni, în afară de noi nu a oferit flori profesoarei. Nu au fost nici baloane, nici cântece și nici alte semne de sărbătoare. Directoarea școlii a ieșit în fața elevilor din clasele 1-4 ( cei mai mari învață în alt edificiu), a spus câteva cuvinte de salut, a citit lista elevilor și care și în ce clasă merge și cu asta s-a încheiat toată „ceremonia”.

Un alt șoc, deja pozitiv, a fost faptul că părinții nu trebuie să cumpere nimic dintre cele necesare pentru copii la școală. Copiilor li se oferă absolut tot: de la ghiozdan, până la ascuțitoare, iar pe lângă asta șlapi și prosop pentru orele de înot. De la părinți nu se cere absolut nimic. Li se spune tuturor: „totul e bine, copilul dvs. este minunat”. Unicul lucru de care sunt interesați este dacă petrecem suficient timp cu copilul.

Al treilea lucru impresionant a fost cantina. Pe site-ul școlii este publicat meniul pentru o lună înainte, copilul singur alege ce vrea să mănânce din ceea ce i se propune, profilul său pe pagina web a școlii are „un coș” unde se selectează ceea ce va mânca. Meniul este adaptat oricăror necesități ale copilului, se respectă orice dietă, există și meniuri pentru vegetarieni, este suficient ca părinții să spună despre asta.

Alte detalii neobișnuite:

-Teritoriul din jurul școlii nu este îngrădit, la intrare nu exită agenți de securitate. Majoritatea școlilor au sisteme automatizate de încuiere a ușilor de la intrare. Este imposibil să intri în școală, fără programare.

-Copiii nu sunt obligați să stea în bănci, pot sta jos, pe covor sau în fotolii ( în școlile pentru copii mai mari).

-Nu există formă școlară și nici anumite cerințe în ceea ce privește ținuța.

-Când afară e cald, deseori lecțiile se desfășoară sub cerul liber, chiar pe iarbă. În timpul pauzelor, copiii din clasele mai mici ies afară neapărat, cel puțin pentru 10 minute.

-Teme de acasă se dau foarte rar. Copiii trebuie să se odihnească. Părinților nu li se permite să facă temele împreună cu copiii, ca alternativă se recomandă vizitele de familie la muzeu, pădure sau piscină.

-Copiii nu sunt invitați în fața clasei ca să răspundă tema de acasă. Profesorul merge printre bănci și privește în caietele lor, verificând totodată cum se descurcă cu sarcina propusă.

-Copiilor li se permite să scrie în caiete cu creionul și să șteargă orice. Chiar și profesorul poate verifica cu creionul.”

Mămicile din Moldova, care s-au stabilit cu micuții lor peste hotare, ce experiențe de școală au avut?

https://youtu.be/P4JTW8eI6bk

sursa

Anunț! Copiii din raioanele Telenești și Sângerei pot beneficia de Servicii stomatologice gratuite

Copiii din localitățile rurale ale Republicii Moldova pot beneficia gratuit și în acest an de servicii stomatologice acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Astfel, în perioada 6-10 februarie, echipele mobile de medici specialiști se vor afla în mai multe localități din raioanele Telenești și Sângerei.

Potrivit CNAM, în perioada sus-menționată echipele se vor afla în următoarele localități:

– în zilele de 6-8 februarie – în Bănești, r-nul Telenești;
– în perioada 6-10 februarie – în Heciul Nou, r-nul Sângerei;
– pe 9 și 10 februarie – în Coropceni, r-nul Telenești.

Pentru prestarea serviciilor medicale stomatologice de către echipele mobile de medici specialiști, în fondul măsurilor de profilaxie pentru 2023 au fost planificate peste patru milioane de lei.

Anul trecut, aproape 19 mii de copii din diverse localități rurale ale țării au beneficiat gratuit de servicii stomatologice în valoare de peste 3,7 milioane de lei.

O femeie de 33 de ani a murit la trei zile după ce a născut acasă

O femeie de 33 de ani, dintr-un sat izolat din Munții Apuseni, România, care născuse în urmă cu trei zile, a murit la scurt timp după ce a fost preluată de o ambulanță.

Femeii i s-a făcut rău în această dimineață și rudele sale au cerut ajutorul ambulanței la 112, întrucât femeia era inconștientă.

ISU Alba a trimis un medic de la Serviciul de Ambulanţă cu o autoşenilată în localitatea Scărişoara.

„Duminică, un echipaj SMURD din cadrul Staţiei de pompieri Câmpeni şi un echipaj cu medic de la Serviciul ambulanţă intervin în localitatea Scărişoara, unde s-a solicitat ajutor medical pentru o persoană inconştientă. Cadrele medicale ajunse la pacientă au constatat că este vorba despre o femeie de 33 de ani, care a născut în urmă cu trei zile, fiind a şaptea sarcină.

Ea este inconştientă, însă are funcţii vitale. Femeia a fost preluată de către pompierii militari şi predată echipajelor medicale. Şi bebeluşul a fost preluat de către echipajul SMURD Câmpeni în vederea evaluării medicale. Din cauza drumului greu accesibil şi a zonei înzăpezite, salvatorii folosesc o autoşenilată pentru facilitarea accesului echipajelor medicale la locul solicitării şi transportul persoanei la ambulanţă”, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Tânăra mămică a intrat în stop cardio-respirator. Din nefericire, femeia nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul, a anunţat ISU Alba.

Sugarul, care nu avea probleme medicale, a fost transportat la Centrul de Primiri Urgențe Câmpeni.

Te topești! Vezi cum arăta Anastasia Fotachi în copilărie

Anastasia Fotachi este în așteptarea primului ei bebeluș. Și pentru că va deveni mamă în curând, tânăra fotomodel s-a lăsat cuprinsă de nostalgie și a împărtășit cu urmăritorii săi câteva fotografii cu ea când era mică.

În imagini, Anastasia apare în primele luni de viață, alături de tatăl și fratele său.

Modelul nu a ezitat să facă haz pe seama unor fotografii: ,,Aici am o lună, zici că eram țigancă” sau “Bantul mai mare ca capul”.

Cert este că Anastasia avea o frumusețe răpitoare și în copilărie. Prietenii virtuali au apreciat pozele și postarea modelului.

mamaplus

Anastasia Fotachi este căsătorită cu omul de afaceri Gabriel Stati. Cei doi sunt în așteptarea unui băiețel, primul copil comun al cuplului.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare, floare şi interior

O fetiță a fost surprinsă în timp ce încerca să își facă temele în ploaie, sub o pătură
Articolul anterior
Modelul Chrissy Teigen și-a arătat vergeturile care i-au apărut după naștere
Articolul următor