Cum e să-ți duci copilul în clasa întâi, în Finlanda. Dezvăluirile unui părinte

O mamă care s-a mutat în Finlanda și-a dus copilul, anul trecut, în clasa I. A avut emoții, s-a pregătit așa cum se cuvine prin părțile noastre: cu cele mai bune și elegante haine de școală, cu buchete de flori, fundițe albe. Dar, mare i-a fost mirarea deoarece în multe țări europene școala începe în zile diferite și nu există anumite tradiții legate de 1 septembrie. Prin urmare, prima zi de școală nu este transformată într-o sărbătoare sau o altă ceremonie de acest fel.

separator

Pe scurt, iată dezvăluirile părintelui:

„Pe 14 august, la ora 9:00, elevii și părinții lor se adună în fața școlii. Primul șoc a fost când mi s-a creat impresia că majoritatea cum s-au trezit, așa au venit. Fiul meu era în sacou, cu papion și un buchet de flori în mână, parea a fi un artist invitat la concert. Nimeni, în afară de noi nu a oferit flori profesoarei. Nu au fost nici baloane, nici cântece și nici alte semne de sărbătoare. Directoarea școlii a ieșit în fața elevilor din clasele 1-4 ( cei mai mari învață în alt edificiu), a spus câteva cuvinte de salut, a citit lista elevilor și care și în ce clasă merge și cu asta s-a încheiat toată „ceremonia”.

Un alt șoc, deja pozitiv, a fost faptul că părinții nu trebuie să cumpere nimic dintre cele necesare pentru copii la școală. Copiilor li se oferă absolut tot: de la ghiozdan, până la ascuțitoare, iar pe lângă asta șlapi și prosop pentru orele de înot. De la părinți nu se cere absolut nimic. Li se spune tuturor: „totul e bine, copilul dvs. este minunat”. Unicul lucru de care sunt interesați este dacă petrecem suficient timp cu copilul.

Al treilea lucru impresionant a fost cantina. Pe site-ul școlii este publicat meniul pentru o lună înainte, copilul singur alege ce vrea să mănânce din ceea ce i se propune, profilul său pe pagina web a școlii are „un coș” unde se selectează ceea ce va mânca. Meniul este adaptat oricăror necesități ale copilului, se respectă orice dietă, există și meniuri pentru vegetarieni, este suficient ca părinții să spună despre asta.

Alte detalii neobișnuite:

-Teritoriul din jurul școlii nu este îngrădit, la intrare nu exită agenți de securitate. Majoritatea școlilor au sisteme automatizate de încuiere a ușilor de la intrare. Este imposibil să intri în școală, fără programare.

-Copiii nu sunt obligați să stea în bănci, pot sta jos, pe covor sau în fotolii ( în școlile pentru copii mai mari).

-Nu există formă școlară și nici anumite cerințe în ceea ce privește ținuța.

-Când afară e cald, deseori lecțiile se desfășoară sub cerul liber, chiar pe iarbă. În timpul pauzelor, copiii din clasele mai mici ies afară neapărat, cel puțin pentru 10 minute.

-Teme de acasă se dau foarte rar. Copiii trebuie să se odihnească. Părinților nu li se permite să facă temele împreună cu copiii, ca alternativă se recomandă vizitele de familie la muzeu, pădure sau piscină.

-Copiii nu sunt invitați în fața clasei ca să răspundă tema de acasă. Profesorul merge printre bănci și privește în caietele lor, verificând totodată cum se descurcă cu sarcina propusă.

-Copiilor li se permite să scrie în caiete cu creionul și să șteargă orice. Chiar și profesorul poate verifica cu creionul.”

Mămicile din Moldova, care s-au stabilit cu micuții lor peste hotare, ce experiențe de școală au avut?

https://youtu.be/P4JTW8eI6bk

sursa

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate și curățarea organismului

În lupta cu kilogramele în plus, cele mai bune mijloace sunt cele care vă permit să obțineți rezultate cu un sacrificiu minim. Vă sugerăm să luați în calcul sucul de dovleac, este un aliment ideal pentru pierderea în greutate.

Valoarea nutritivă a unei astfel de băuturi este incontestabilă.

Dovleacul are un conținut mare de beta-caroten, se știe că acesta este un antioxidant și vitamina de creștere. În organism, beta-carotenul este ușor transformat în vitamina A sub influența enzimelor.

Dacă adăugați o lingură de ulei de măsline în sucul de dovleac, veți obține un adevărat „cocktail de tinerețe”. Acest lucru se datorează faptului că uleiul vegetal este o sursă excelentă de vitamina E.

În plus, dovleacul conține potasiu, vitaminele B, PP și C, mineralele: fier, calciu, magneziu, cupru. O compoziție atât de impresionantă ajută la menținerea imunității, la eliminarea excesului de lichide din organism, la normalizarea metabolismului și la combaterea anemiei.

Pulpa sucului de dovleac este un depozit de pectină – un tip special de fibre solubile, un enterosorbent care curăță sângele de substanțe toxice, iar vasele de sânge – de plăcile de colesterol.

În același timp, sucul de dovleac nu are un efect iritant asupra tractului gastrointestinal, ca multe alte sucuri din legume. Prin urmare, îl puteți bea chiar dacă suferiți de gastrită și pancreatită.

Proprietățile nutriționale ridicate, compoziția chimică bogată și conținutul scăzut de calorii au făcut din sucul de dovleac o armă eficientă în lupta cu excesul de greutate.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate

Este recomandabil să folosiți în paralel și alte fructe și legume. Se potrivește cun morcovi, mere sau sfecla roșie. Sucurile sănătoase de varză, țelină și spanac în forma lor pură au un gust pe care nu totți îl preferă. Prin urmare, pentru a crește beneficiile și gustul, acestea pot fi adăugate în sucul de dovleac. Rezultatul este un adevărat meniu de detoxifiere cu conținut scăzut de calorii.

Cui este dăunător?

Practic nu are contraindicații. Este potrivit chiar și pentru mamele care alăptează, pentru care pierderea în greutate după naștere devine adesea o problemă, iar meniul permis este foarte limitat. Dovleacul nu este un potențial alergen și nu provoacă probleme cu burtica la bebeluși. Astfel, sucul poate fi consumat în timpul alăptării ca un aliment sănătos.

O fetiță a fost surprinsă în timp ce încerca să își facă temele în ploaie, sub o pătură
Articolul anterior
Modelul Chrissy Teigen și-a arătat vergeturile care i-au apărut după naștere
Articolul următor