Cum înveți copilul să evite chioșcul de la colțul școlii

Cu toții vrem să creștem copii sănătoși și deștepți, pentru aceasta depunem efort, timp și bani. De multe ori însă nu știm ce mănâncă copii noștri în timpul zilei, pentru că nu mai suntem lângă ei. Le oferim banii de buzunar

separator
 despre care am vorbit într-un articol precedent și suntem liniștiți că nu duc foame. Or, ei sunt cei mai ușor influențați de tot felul de alimente nesănătoase, pentru că la colțul școlii există chioșcurile pline cu de toate, numai nu cu ce trebuie. Cum le asigurăm o alimentație sănătoasă depinde în mare parte de noi.

A mânca sănătos trebuie să învețe în primul rând din familie.

Explică-i că există alimente bune și rele, începând de la o vârstă foarte fragedă. Ia-l la cumpărături cu tine și ajută-l să aleagă produsele sănătoase, nu după ambalaj, ci după conținut. Încurajează-l să pună în coș alimentele care îl fac să crească sănătos și nu te limita doar ai spune că „nu se poate”, povestește-i despre ce conține și ce bine sau rău este pentru organismul său un produs de care este tentat.

Pachetul pentru gustarea de la școală

În primii ani de școală, chiar dacă nu prea ai timp, pregătește-i gustarea la pachet. Acesta trebuie să conțină neapărat unul –două fructe pentru orele 10-11 și un sandviș cu cașcaval, carne (atenție însă la temperaturile de afară se pot altera rapid) sau brânză de vaci, unt de arahide.

Oferă-i opțiunea de a alege singur ce vrea să mănânce la școală din alimentele sănătoase existente în casă.

Apoi îi poți oferi bani de buzunar, dar totodată îi poți pune și un pachet (cu un măr și un sandviș), explicându-i că poate face economii dacă ia mâncarea de acasă și își poate cumpăra mai târziu un lucru pe care și-l dorește din baniii economisiți. Va fi cu siguranță încântat de idee. Astfel, vei fi sigură că mănâncă sănătos și se va abține de la produsele de ronțăit.

Monitorizează-l în fiecare zi

Dacă îi acorzi încrederea de a alege singur ce să mănânce la școală, dându-i bani de buzunar, întreabă-l seara ce și-a cumpărat și dacă a fost o gustare bună.

Ajută-l să opteze pentru fructe (banane, portocale care nu necesită spălare) în locul ciocolatelor sau chiar fructe uscate (stafide, prune, smochine) în locul bomboanelor; să găsească mult mai benefică pentru el brânza în locul pesmeților cu gust de cașcaval; un iaurt în locul fast-food-urilor toxice; apa minerală în locul sucurilor acidulate și de ce nu semințelor de floarea soarelui decojite în locul chipsurilor.

Desigur tentația de la colțul școlii este mare, totuși trebuie să-l înveți să aleagă alimentele sănătoase și să-l lauzi pentru opțiunea înțeleaptă, chiar dacă colegii lor preferă chipsurile… și chiar dacă acest lucru necesită timp și nervi.

Text: Snejana Țugui

Ținute trendy pentru zilele ploioase!
Articolul anterior
Fructul care te scapă de acnee
Articolul următor
Alte articole interesante