Cum îți planifici o sarcină

Planificarea sarcinei este foarte importantă, pentru că de sănătatea părinților depinde sănătatea viitorului copil. Organele interne ale fătului se formează în primele câteva săptămâni de sarcină, uneori înainte de-a ști că ești însărcinată.

separator

De ce este important să te pregătești pentru o sarcină?

Deoarece te ajută:

  • să concepi mai ușor copilul
  • să ai o sarcină sănătoasă
  • să minimalizezi complicațiile sarcinei
  • să dai naștere unui copil sănătos
  • ca organismul să se recupereze mai ușor și rapid
  • să minimalizeze riscul apariției problemelor de sănătate pe viitor a bebelușului.

Care este termenul minim recomandat de specialiști?

Cu cel puțin cu trei luni înainte de a concepe copilul. Trebuie să ai răspunsul la câteva întrebări: starea de sănătate  a organelor de reproducere, a sânilor, dacă ești fertilă, istoria genetică (a ta și a soțului), sănătatea inimii, plămânilor, rinichilor și cum stai cu secreția hormonală.

Ce metode de contracepție ai folosit?

După metodele de contracepție: prezervativul și diafragma contraceptivă, teoretic, poți rămâine însărcinată imediat ce ai renunțat la ele. Dacă ai utilizat sterilet, anticoncepționale pe bază de hormoni, perioada de concepere poate dura câteva luni până organismul revine la o normalitate (ciclu regulat etc.)  Numai 20% din cupluri reușesc să obțină o sarcină conform calendarului stabilit. Termenul este de obicei de la 6 luni până la un an, dacă totuși nu ai reușit să râmâi gravidă timp de un an, având un contact sexul regulat neprotejat, trebuie să te adresezi unui specialist pentru a depista cauza.

Cunoașteți corpul

Trebuie să știi când este perioada de ovulație, pentru ați face planul de concepere. Iar zilele indicate sunt cu trei zile înainte, în timpul și cu trei zile după ovulație.

La ce trebuie să renunți?

  • Alcool – reduce șansele de a rămâine gravidă și poate provoca malformații congenitale la făt în momentul când organele vitale ale sale sunt în curs de dezvoltare (primele săptămâni), apare riscul de retard mintal, avort spontan și greutate scăzută a copilului la naștere.
  • Fumatul – efectele nocive ale tutunului sunt simțite și de făt, important este ca și partenerul să lase fumatul. Reduce șansele de a rămâine gravidă, dacă nu ai reușit să te lași de fumat înainte de a rămâine gravidă, atunci imediat ce ai aflat renunță la acest viciu. Evită să fii un fumător pasiv (ieși din încăperile unde se fumează). Fumatul afectează copilul tău prin: naștere prematură, greutate mică la naștere, probleme cu placenta, avort sau chiar moartea copilului tău. Există de asemenea riscul morții subite a copilului sugar. Copilul a cărui părinții au fumat poate avea astm.
  • Medicamente – află de la medicul de familie care sunt medicamentele interzise sau periculoase pentru făt.

Un control stomatologic obligatoriu

Află despre starea de sănătate a dinților, gingiilor și remediază toate problemele existente pentru ca în timpul sarcinii să nu te trezești cu dureri îngrozitoare care să necesite intervenții mai complicate și care nu sunt dorite în timpul sarcinii.

Evită stresul – relaxeazăte

Stresul este unul din factorii care îți reduc șansele de a rămâine gravidă pentru că îți slăbesc sistemul imunitar, crește tensiunea arterială și modifică funcția hormonală.

Exercițiile fizice te ajută nu doar să slăbești

Este foarte important să ai un start bun, deoarece în timpul sarcinii crești în kilograme, iar creșterea rapidă în greutate pune presiune asupra sistemul osos și muscular. Iar, dacă creșterea în greutate, este peste normă, atunci poți provoca apariția unor boli de inimă, tensiune arterială, diabet zaharat, osteoporoză.

Activitatea fizică te elibirează de stres, menține o greutate normală a corpului și stimulează sistemul imunitar.

Cum afli că ești gravidă

Cele mai comune simptome sunt: întârzierea menstruației, iar după trei săptămâni vei observa sânii măriți (dureroși la atingere), oboseală, nevoia de a te urina des, uneori greață, te deranjează unele mirosuri, devii emotivă chiar până la lacrimi.

Poți afla rapid dacă ești însărcinată dând un test de sânge după 5-7 zile de la ziua conceperii sau cu un test de sarcină după 10 zile de la data conceperii. Aceste teste nu sunt 100% sigure, folosește prima urină (de dimineață) și repetă testul a doua zi pentru a fi sigură de rezultat. Dacă ai luat un tratament medicamentos de fertilitate în momentul când faci testul de sarcină ar putea să apară cele două dungulițe fără a fi gravidă, așteaptă 10 -14 zile după administrarea acestor medicamente ca să fii sigură că ești gravidă.

Un start bun îți mărește șansa unui rezultat bun!

Carla`s Dreams te invită la ziua lui de naștere!
Articolul anterior
Natalia Gordienco, jos textila!!!
Articolul următor
Alte articole interesante