Cum îți planifici o sarcină

Planificarea sarcinei este foarte importantă, pentru că de sănătatea părinților depinde sănătatea viitorului copil. Organele interne ale fătului se formează în primele câteva săptămâni de sarcină, uneori înainte de-a ști că ești însărcinată.

separator

De ce este important să te pregătești pentru o sarcină?

Deoarece te ajută:

 • să concepi mai ușor copilul
 • să ai o sarcină sănătoasă
 • să minimalizezi complicațiile sarcinei
 • să dai naștere unui copil sănătos
 • ca organismul să se recupereze mai ușor și rapid
 • să minimalizeze riscul apariției problemelor de sănătate pe viitor a bebelușului.

Care este termenul minim recomandat de specialiști?

Cu cel puțin cu trei luni înainte de a concepe copilul. Trebuie să ai răspunsul la câteva întrebări: starea de sănătate  a organelor de reproducere, a sânilor, dacă ești fertilă, istoria genetică (a ta și a soțului), sănătatea inimii, plămânilor, rinichilor și cum stai cu secreția hormonală.

Ce metode de contracepție ai folosit?

După metodele de contracepție: prezervativul și diafragma contraceptivă, teoretic, poți rămâine însărcinată imediat ce ai renunțat la ele. Dacă ai utilizat sterilet, anticoncepționale pe bază de hormoni, perioada de concepere poate dura câteva luni până organismul revine la o normalitate (ciclu regulat etc.)  Numai 20% din cupluri reușesc să obțină o sarcină conform calendarului stabilit. Termenul este de obicei de la 6 luni până la un an, dacă totuși nu ai reușit să râmâi gravidă timp de un an, având un contact sexul regulat neprotejat, trebuie să te adresezi unui specialist pentru a depista cauza.

Cunoașteți corpul

Trebuie să știi când este perioada de ovulație, pentru ați face planul de concepere. Iar zilele indicate sunt cu trei zile înainte, în timpul și cu trei zile după ovulație.

La ce trebuie să renunți?

 • Alcool – reduce șansele de a rămâine gravidă și poate provoca malformații congenitale la făt în momentul când organele vitale ale sale sunt în curs de dezvoltare (primele săptămâni), apare riscul de retard mintal, avort spontan și greutate scăzută a copilului la naștere.
 • Fumatul – efectele nocive ale tutunului sunt simțite și de făt, important este ca și partenerul să lase fumatul. Reduce șansele de a rămâine gravidă, dacă nu ai reușit să te lași de fumat înainte de a rămâine gravidă, atunci imediat ce ai aflat renunță la acest viciu. Evită să fii un fumător pasiv (ieși din încăperile unde se fumează). Fumatul afectează copilul tău prin: naștere prematură, greutate mică la naștere, probleme cu placenta, avort sau chiar moartea copilului tău. Există de asemenea riscul morții subite a copilului sugar. Copilul a cărui părinții au fumat poate avea astm.
 • Medicamente – află de la medicul de familie care sunt medicamentele interzise sau periculoase pentru făt.

Un control stomatologic obligatoriu

Află despre starea de sănătate a dinților, gingiilor și remediază toate problemele existente pentru ca în timpul sarcinii să nu te trezești cu dureri îngrozitoare care să necesite intervenții mai complicate și care nu sunt dorite în timpul sarcinii.

Evită stresul – relaxeazăte

Stresul este unul din factorii care îți reduc șansele de a rămâine gravidă pentru că îți slăbesc sistemul imunitar, crește tensiunea arterială și modifică funcția hormonală.

Exercițiile fizice te ajută nu doar să slăbești

Este foarte important să ai un start bun, deoarece în timpul sarcinii crești în kilograme, iar creșterea rapidă în greutate pune presiune asupra sistemul osos și muscular. Iar, dacă creșterea în greutate, este peste normă, atunci poți provoca apariția unor boli de inimă, tensiune arterială, diabet zaharat, osteoporoză.

Activitatea fizică te elibirează de stres, menține o greutate normală a corpului și stimulează sistemul imunitar.

Cum afli că ești gravidă

Cele mai comune simptome sunt: întârzierea menstruației, iar după trei săptămâni vei observa sânii măriți (dureroși la atingere), oboseală, nevoia de a te urina des, uneori greață, te deranjează unele mirosuri, devii emotivă chiar până la lacrimi.

Poți afla rapid dacă ești însărcinată dând un test de sânge după 5-7 zile de la ziua conceperii sau cu un test de sarcină după 10 zile de la data conceperii. Aceste teste nu sunt 100% sigure, folosește prima urină (de dimineață) și repetă testul a doua zi pentru a fi sigură de rezultat. Dacă ai luat un tratament medicamentos de fertilitate în momentul când faci testul de sarcină ar putea să apară cele două dungulițe fără a fi gravidă, așteaptă 10 -14 zile după administrarea acestor medicamente ca să fii sigură că ești gravidă.

Un start bun îți mărește șansa unui rezultat bun!

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA. 22 de săli de naștere din maternitățile din Chișinău, Bălți, Cahul, Edineț, Ceadîr-Lunga, Comrat, Chișinău vor fi echipate complet

Echipament de ultimă generație în domeniul obstetricii și ginecologiei a ajuns în Republica Moldova cu suportul UNFPA Moldova.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPAFoto: UNFPA

Acesta va fi distribuit în nouă instituții medicale din întreaga țară.

Astăzi, o parte din echipamentul medical pleacă spre Institutul Mamei și Copilului, cea mai mare maternitate din țară, unde anual se nasc circa 6.000 mii de copii.

Institutul va fi dotat cu lămpi performante pentru sălile de operație, mese de operație, echipament necesar pentru anestezie, dar și pentru monitorizarea stării mamei și a copilului la naștere.

„Instituția a fost deschisă în anii 80 ai secolului trecut și trebuie să constatăm faptul că sunt dispozitive care la moment lucrează chiar din anul 1982. Astăzi am primit echipament medical pentru săli de naștere și săli de operație.

Acest echipament este foarte important pentru nașterea în condiții sigure pentru pacienții care vin în instituția noastră. Am primit aparatele monitoare de supraveghere intrauterină a copiilor și sigur că acest echipament este foarte important și vital pentru noi”, a declarat Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău.

Valoarea echipamentului procurat pentru Institutul Mamei și a Copilului este de 525 de mii de dolari SUA și este destinat pentru dotarea secției de naștere, a sălii de operație și a unității de terapie intensivă pentru mamă și nou-născut.

Acum, pacientele care vor ajunge în sălile de naștere vor beneficia de condiții mult mai bune, spun medicii.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA

„Trebuie să înțelegem că este foarte important să utilizăm în timpul nașterii echipamentul corespunzător. Din acest punct de vedere, scaunele de naștere pe care le-am primit astăzi sunt pur și simplu cosmos. Sunt mult mai bune decât cele pe care le foloseam până acum, pe care le-am primit încă în 1982, când a fost inaugurat Institutul”, menționează Ruslan Samoilenco, șeful secției nr. 1 de obstetrică din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Dincolo de dotarea cu echipamentul de resuscitare, instituțiile medicale primesc echipament auxiliar, care îmbunătățește calitatea serviciilor medicale, oferă siguranță și salvează timpul atât de prețios în cazurile de urgență.

„Avem nevoie de brancarde așa cum am avea nevoie de aer. Brancarda (targa) de până acum trebuia ținută în mâini, ca să nu cadă pacientul. Suntem foarte bucuroși și de echipamentul dat, și de brancardă”, spune Lilia Razborschi, moașă superioară din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA

Echipamentul de ultimă generație a fost procurat de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, pentru a acoperi necesitățile femeilor din R. Moldova și ale celor refugiate din Ucraina. Valoarea lotului de echipamente este de 1,8 mln USD.

Una dintre prioritățile de top ale UNFPA este sănătatea femeilor și a viitoarelor mame, în special în aceste timpuri grele de criză.

Ca parte a răspunsului umanitar, de la începutul acestui an, UNFPA a livrat medicamente și echipamente pentru sănătatea sexuală și reproductivă către 41 de instituții medicale din țară.

Pe parcursul următoarelor două luni, UNFPA va echipa complet 22 de săli de naștere în maternitățile din Bălți, Cahul, Edineț, Ceadîr-Lunga, Comrat, Chișinău.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA

Comorile familiei! Actrița Daniela Burlaca a publicat imagini rare cu cele două fiice ale sale

Actrița Daniela Burlaca, fondatoarea teatrului Geneza Art, a devenit mămică pentru a doua oară în urmă cu câteva luni. Actorii Daniela Burlaca și Iurie Gologan au devenit pentru a doua oară părinți de fetiță. O surpriză cu mari emoții pentru părinți, cea mică venind pe lume ca un dar scump.

Recent, artista a publicat pe pagina sa de Instagram câteva imagini rare cu cele doua fiice ale sale: Milisa-Alexandrina, în vârstă de 13 ani și Salma-Maria, în vârstă de 6 luni.

„Despre surioare și despre diferența de vârstă, pot vorbi ca despre o viață plină de iubire și sens”, a menționat actrița într-un InstaStories. Imaginile au topit inimile internauților!

Artista Emerită a Republicii Moldova, Daniela Burlaca formează un cuplu cu actorul Iurie Gologan deja de 15 ani. Cei doi cresc împreună doi copii.

Activitățile extrașcolare pentru care îți va mulțumi copilul tău

Activitățile extrașcolare trebuie alese corect, în funcție de vârsta și de pasiunile copiilor. Acestea nu trebuie să apară în viaţa copilului ca să „înveţe mai mult”, ci ca să înveţe altfel și să fie stimulat în moduri în care nu e stimulat la şcoală sau acasă.

În ultimii ani, trei din cinci copii frecventează cursurile extrașcolare, iar o tendință tot mai frecventă este să înscrii copilul la cursuri din domeniul tehnologic. În mediu, unul din cinci părinți alege cursurile de programare, robotică, design grafic sau inginerie pentru copilul său, pentru că aceste domenii, deja, sunt cele mai de top și bine plătite profesii din lume și devin tot mai solicitate în Moldova. 

La Tekwill Academy Kids credem că activitățile extrașcolare pot fi un fundament pentru profesia copilului tău și sunt cea mai sigură investiție în viitorul său! 

Tekwill Academy Kids este un centru extrașcolar educațional, pentru copii și adolescenți, specializat în domeniul tehnologiilor informaționale. Timp de 5 ani de activitate, datorită mentorilor noștri, aproape 10000 de copii au absolvit, cel puțin, unul dintre programele noastre și au explorat cele mai importane direcții din domeniului Tehnologiilor Informaționale la Chișinău și Cahul. 

Cursurile noastre sunt gândite în conformitate cu psihologia vârstei și pun accent pe abilitățile esențiale la diferite etape ale vieții, spre exemplu preșcolarii înainte de a merge în clasa întâi, la cursul de robotică:

 • Se obișnuiesc să stea concentrați 45 de min;
 • Învață despre forme și culori într-o formă interactivă și distractivă;
 • Descoperă procesele și fenomenele din jur, învață științele naturii;
 • Pun în aplicare calcule matematice simple.

Multor le pare că robotica presupune doar un set de piese care trebuie asamblat, însă e mai mult de atât! La cursuri e nevoie să asamblezi și programezi, și e nevoie să o faci cu multă creativitate, pentru a găsi soluții, fie în asamblarea, fie în programarea robotului, ca acesta să realizeze sarcinile exact ca-n filme, cu maximă precizie. Copii învață și dezvoltă:

 • motorica fină
 • elemente și noțiuni din fizica: forța, echilibru, viteză, etc.
 • formule de calcul 
 • senzori de culoare, distanță, mișcare 

Toate de la o vârstă fragedă, iar când ajung în clasa a VI-a le este mult mai ușor să asimileze științele exacte.

Orice companie, proiect sau produs are un website, iar aplicațiile mobile sunt în telefonul fiecăruia pentru a afla prognoza meteo, să cumpere bilete la concert sau să comande taxi. La cursurile de programare învățăm copii sa creeze site-uri web, aplicații mobile și să facă primii pași în programare, chiar și pe cei cu zero experiență. 

Acum 10 ani, era din domeniul fantasticului să ai un aspirator robot sau lumina să reacționeze la senzori de mișcare. La cursul de electronică învățăm copiii cum să creeze și să programeze așa obiecte inteligente și să înțeleagă mai bine lumea tehnologiilor. 

Pentru copiii cu o doză mai mare de creativitate, sunt disponibile cursurile de design grafic. Talentul poate deveni o profesie, chiar din adolescență, dacă știi cum să creezi imagini și ilustrații pentru proiecte sau afaceri. Fiecare companie are nevoie de logo, cărți de vizită, postere, etichete și multe altele. La cursuri, copiii vor descoperi și vor folosi programele pe care utilizează specialiștii din domeniu și vor descoperi instrumentele acestei profesii.

Orientarea în carieră trebuie începută de la o vârstă fragedă, iar copilul tău, cu siguranță, îți va mulțumi în momentul când își va alege profesia!

Ajută copilul tău să-și descopere pasiunile și să le transforme în meseria sa de viitor. Poți conta pe sprijinul și experiența echipei Tekwill Academy Kids. Mai multe detalii pe https://tak.md 

Carla`s Dreams te invită la ziua lui de naștere!
Articolul anterior
Natalia Gordienco, jos textila!!!
Articolul următor