Cum sunt înscriși copiii la școală, în Olanda. Experiența unei familii de la noi, care s-a mutat în această țară

A mai plecat o familie din Moldova, probabil una din miile care părăsesc țara în fiecare an. Fenomenul emigrației, pentru țara noastră, nu este unul străin. Un studiu realizat recent a constatat că Moldova se află pe primul loc în lume în ceea ce privește declinul populației, drept cauză fiind emigrația masivă.

separator

Alții însă preferă să rămână acasă, lângă tot neamul drag laolaltă, iar partea bună a celor care pleacă și se stabilesc în alte țări înalt dezvoltate este, poate, contribuția lor la ridicarea nivelului de trai în Moldova și împărtășirea bunelor experiențe atât de necesare pentru țara noastră.

Iulia Nazaria, una din administratoarele comunității online Grupul Parinților Solidari, a emigrat împreună cu toată familia în Olanda. Tânăra mamă s-a implicat, nu de puține ori, în lupta cu corupția și taxele ilegale colectate în grădinițele și școlile din municipiul Chișinău. Fiind o bună cunoscătoare a problemelor cu care se confruntă părinții și instituțiile de la noi, aceasta a comparat sistemul din Moldova cu cel din Olanda.

Concluzia este că multe lucruri frumoase pot fi realizate și la noi, și, paradoxal, nu este vorba despre sume mari de bani, ci despre cu totul altceva. Iată ce dezvăluie tânăra mamă:

,,Sunt și eu din adminii acestui grup care a plecat recent, cu toată familia, peste hotare, în Olanda. (…)  NU SCRIU ACEASTA POSTARE CA SA MA LAUD, vreau ca exemplu altor țări sa fie luat în considerație de părinți și autoritati, deoarece problema cea mai mare a sistemului nostru educațional este nu lipsa de bani, ci atitudinea si mentalitatea colectivă bolnavă!.

1. În baza unui programări solicitate la email, cu 5 zile inainte, am fost invitată la scoala, împreuna cu copilul. Am fost întâmpinați de o doamnă foarte drăguță, care ne-a salutat călduros și ne-a propus ceai sau ciocolată fierbinte. Copilul a fost acceptat pentru a frecventa școala din a 2-a zi (vineri am fost, luni la scoala). Si pentru aceasta am prezentat doar pasaportul copilului! Si atât pe partea de acte si formalitati!

2. Am fost rugată să completez o anchetă, doamna mă întreba și eu răspundeam. Totul sub o forma unui dialog, ca și între 2 prietene. Numele membrilor familiei și adresa de trai. Restul informației este exclusiv despre copil. Cum este copilul, ce îi place, ce nu îi place, dacă are alergie alimentară, ce religie avem, dacă a avut o situație de stres majora în viață, cum relaționeaza cu alți copii, daca permit ca să fie fotografiat, iar pozele să fie postate public, dacă știe sa înoate etc. Totul doar despre copil!

3. Mi s-a oferit graficul de activitate al școlii, pe zile, o dată pe săptămâna copii merg la bazin. Lista de contacte. Am mai primit graficul vacanțelor pentru tot anul. Dacă copilul este bolnav, trebuie să anunți la telefon, învățătorul. Am primit contactele persoanelor responsabile pentru diverse probleme. Copilul este dus și adus acasă cu autobuzul școlii.

4. Copilul a fost distribuit în clasa B, după ce el a completat o anchetă cu niste calcule matematice. Mi s-a spus că daca el se va împrieteni cu niste copii din clasa C, de exemplu, el poate schimba clasa. Totul centrat pe copil și binele acestuia.

5. În mod normal, școala activează în regimul 8.30-15.00. Trebuie să îi dai copilul o gustare pentru ora 10.00 si prînzul pentru amiază. Mi s-a spus că se salută alimentatia sănătoasă și naturală. Fără fast food sau Cola. Super!

6. Am fost în clasă, ca să facem cunoștință cu una din învățătoare și cu copiii. Toți se salută călduros, copii se îmbrățișau cu doamna care ne facilita înscrierea. Școala are bibliotecă de unde poti împrumuta cărți pentru citit acasă.

7. În școala e atmosferă caldă. Copii mai liberi, mai gălăgioși. Învățătorii sunt îmbrăcați în stil sport, cu zâmbetul pe față.

8. Luni suntem prima zi la școală. Deja am fost programată la școala peste 6 saptamâni, ca sa discutăm despre evoluția copilului în noua școală. Poate mai revin cu detalii. Spre final mă întreb, ce ne încurcă să avem și noi un comportament mai prietenos față de părinți și față de copii?”.

Un studiu recent a demonstat că adolescenții și copiii din Olanda sunt cei mai fericți copii din lume, scrie baby.unica.ro.

sursa: Facebook/Grupul Părinților Solidari, via Iulia Nazaria

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

A murit Grumpy Cat, pisica care lasă familiei sale o avere de cel puțin 100 de milioane de dolari
Articolul anterior
Un nou studiu relevă ce este mai important pentru a fi fericit
Articolul următor