2

Schimbare radicală de vreme în țară după zile excesiv de calde

După vreme excesiv de caldă, începând de miercuri, 17 aprilie, vremea în țară se schimbă brusc. Peste țară vine un front atmosferic rece, care aduce precipitații în mai toate regiunile.

Astfel, de azi, minima va coborî până la 9 grade.

La Nord vor fi 10 grade Celsius, în Centru termometrele vor arăta 16 grade, iar în sudul țării vor fi 18.

Joi, ploile se vor intensifica, iar maximele vor ajunge la valori de 8 – 12 grade Celsius.

Platon avea birou la sediul unei bănci. Mărturii explozive în dosarul „Frauda bancară”

Omul de afaceri Veaceslav Platon, avea, în perioada 2009-2011, un birou în sediul băncii Moldindconbank, implicată în scandalul furtului miliardului din Republica Moldova, scrie evz.ro.

Controla Veaceslav Platon Moldindconbank?

Platon putea fi văzut destul de des în sediul Moldindconbank, deși nu avea nicio funcție în cadrul băncii comerciale, a declarat Alexandru Sveriniuc, vicedirector al băncii și vicepreşedinte al Comitetului de Conducere al acesteia în perioada devalizării sistemului bancar moldovenesc.

Sveriniuc, care a fost audiat ca martor în dosarul privitor la furtul miliardului a mai declarat că sora lui Veaceslav Platon a participat la ședința Moldindconbank în care a fost aprobată acordarea unui credit interbancar în sumă de 10 milioane de dolari Băncii de Economii (BEM). Banii au fost recuperați ulterior din garanțiile de stat care au acoperit furtul miliardului.

Alexandru Sveriniuc a fost cel de al doilea martor acuzat în dosarul „Frauda bancară”, de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În acest dosar sunt inculpați Dorin Drăguțanu, fost guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturzu și Emma Tăbîrță, foști viceguvernatori ai BNM, Ion Ropot, fostul administrator special al Băncii de Economii, Viorel Bîrcă, fostul președinte interimar al acesteia, Dumitru Țugulschi, fostul președinte al Unibank, Natalia Rahuba, fosta președintă interimară a Băncii Sociale și Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat.

Legăturile lui Platon cu banca, complicate

„Platon (Veaceslav, n.r.) avea oficiu în bancă. Nu-mi amintesc precis, dar cred că asta era în 2010-2011 sau 2009-2010. Cred că în acea perioadă. El nu avea nicio funcție în bancă, dar în acea perioadă era mai des în bancă. Din informațiile pe care le cunosc, era un grup de acționari împreună cu el”, a declarat Alexandru Sveriniuc.

Veaceslav Platon a fost, din 1994 până în 2004, vicepreşedinte al Consiliului de Administrare al Moldindconbank. Dar în perioada 2009-2011 Platon nu mai deţinea nicio funcţie la Moldindconbank. El a fost și acţionar la această bancă până în anul 2013, când mai deţinea 0,31%.

Elena Platon, sora lui Veaceslav Platon, a fost manager în cadrul Moldindconbank. Ea a fost condamnată, în martie 2021, la 10 ani de închisoare în Rusia, fiind găsită vinovată de complicitate în spălarea a 126 de miliarde de ruble rusești (un miliard de dolari) în cadrul schemei „Laundromat”.

La ședința de judecată de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, martorul Alexandru Sveriniuc a povestit cum a luat Banca de Economii (BEM) de la Moldindconbank un împrumut interbancar în sumă de 10 milioane de dolari, bani pe care ulterior statul i-a restituit prin acordarea garanțiilor de stat. Sveriniuc a spus că nu își amintește la ce dată a depus BEM cerere de acordare a creditului, dar a spus că acesta a fost un credit de scurtă durată.

Traseul banilor furați

Avocatul Ion Vîzdoagă a precizat că nici în decizia de acordare a creditului interbancar nu este indicată data la care a fost depusă solicitarea din partea BEM. Iar potrivit rechizitoriului, publicat de ZdG, Viorel Bîrcă, președintele interimar al BEM, care ar fi acționat la indicația lui Ilan Șor, a luat două împrumuturi interbancare în sumă de 8 și 10 milioane de euro de la Moldova Agroindbank și Moldindconbank.

Aproape 14 milioane de dolari SUA din acești bani ar fi fost utilizați pentru achiziția de către compania „Insidown LTD” a acțiunilor de la Victoriabank, după mai multe tranzacții fără acoperire financiară între firmele controlate de Șor.

Alexandru Sveriniuc a mai spus că, la cererea de solicitare a creditului, BEM a depus gaj un pachet de acțiuni, al cărui proprietar a fost schimbat în timpul gajării. „A avut loc o tranzacție de vânzare-cumpărare a acestor acțiuni. A apărut compania „Insidown”. Acele 5-6 companii care au depus gaj au vândut unei companii acțiunile respective, dar cu menținerea gajului în valoare băncii”, a spus Sveriniuc.

Rolul surorii lui Veaceslav Platon

El a mai spus că sora lui Veaceslav Platon a participat la ședința în care a fost aprobată acordarea creditului. Martorul a adăugat că împrumutul interbancar a fost acordat în baza unui acord semnat de Viorel Bîrcă, din partea BEM, și Victor Domenti, din partea Moldindconbank.

Martorul a mai spus că cele 10 milioane de dolari au fost restituite de BEM către Moldindconbank la 28 noiembrie 2014, ora 17:49, după ce Moldindconbank a depus o cerere de restituire a creditului înainte de termen, deși conform normelor stipulate, creditul urma să fie restituit în termen de 90 de zile. „Oficial, orele de lucru sunt până la 17:30, dar nu e niciun secret că se muncește după program. Niciodată la 17:30 lucrul nu se termină. Chiar și vineri”, a spus el.

Alexandru Sveriniuc a declarat și că Moldindconbank „probabil a solicitat restituirea creditului, pentru că deja era clar că a fost introdusă administrație oficială la BEM și era clar că trebuie de introdus anumite măsuri”. „Era o situație de forță majoră”, a adăugat el.

Martorul a mai spus că în acea perioadă nu știa din ce surse a rambursat împrumutul Banca de Economii. „Atunci nu știam. Acum știu – din garanția de stat”, a spus Alexandru Sveriniuc.

Ucraina înăspreşte sancţiunile pentru cei care se sustrag de la mobilizarea militară. Zelenski a promulgat o lege în acest sens

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea privind mobilizarea militară, un text legislativ extrem de controversat, relatează AFP citat de adevarul.ro.

Potrivit unei informări publicate pe website-ul Radei, parlamentul ucrainean, textul a fost înaintat marţi spre promulgare lui Zelenski, care l-a semnat.

Confruntată cu o penurie de soldaţi voluntari, Ucraina a lucrat timp de câteva luni la acest text care înăspreşte sancţiunile pentru cei care se sustrag de la mobilizarea militară. În 11 aprilie, parlamentul de la Kiev a adoptat proiectul de lege, cu 283 de voturi favorabile.

Proiectul legislativ a provocat indignare după eliminarea în ultimul moment a unei clauze ce prevedea demobilizarea soldaţilor care au servit 36 de luni, o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani.

Autorităţile ucrainene au dat asigurări că problema demobilizării va fi reglementată de o lege separată, însă deocamdată nu a fost fixată o dată nici pentru pregătirea, nici pentru adoptarea sa.

Recent, Kievul a decis să coboare vârsta celor eligibili pentru mobilizare, de la 27 la 25 de ani.

În paralel, sancţiunile împotriva celor care încearcă să scape de mobilizare vor fi mai dure. De asemenea, textul facilitează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital special.

Legea mobilizării ar trebui să intre în vigoare peste o lună, relatează AP.

De asemenea, legea oferă soldaților stimulente, cum ar fi bonusuri în numerar sau bani pentru cumpărarea unei case sau a unei mașini, pe care, potrivit analiștilor, Ucraina nu și le poate permite.

În decembrie, Zelenski anunța că armata ucraineană dorește mobilizarea a până la 500.000 de soldați suplimentari. Recent, șeful armatei, Oleksandr Sîrski, a efectuat un audit în urma căreia a stabilit că soldații ar putea fi rotiți din spate în prima linie. Numărul a fost revizuit, dar nu a fost dezvăluit.