Oamenii de știință au efectuat mai multe studii și au constatat că o mare parte dintre copii au intenția de a-i ajuta pe adulți în treburile casnice, fără a aștepta în schimb o recompensă. Ei bine, aceste studii au demonstrat că este bine să ne lăsăm copiii să ne ajute când ei își doresc.
Psihologii au observat că inclusiv copiii cu vârste mici (de 18 sau 24 de luni) își doresc să fie implicați în diferite treburi casnice. Având în vedere observațiile realizate, specialiștii îndeamnă părinții să nu îi oprească pe cei mici dacă vor să îi ajute, întrucât așa le-ar diminua motivația și le vor transmite mesajul că nu îi văd capabili să facă treabă.Un studiu american, derulat în cadrul „Universității Minnesota”, a plecat de la cercetări mai vechi pentru a arăta că implicarea timpurie a copiilor în treburile casnice îi va ajuta pe tot parcursul vieții. Lăsându-i pe copii să deruleze asemenea de activități, părinții îi vor deprinde cu simțul responsabilității, le vor stimula încrederea în forțele proprii și empatia, au afirmat coordonatorii studiului.
Pentru formularea concluziilor, s-a apelat la un grup de 84 de adulți tineri, care au fost intervievați atât ei înșiși, cât și părinții lor, cu privire la modul în care au fost implicați în activități casnice la vârsta de 3-4 ani, la 9-10 ani și la 15-16 ani. Ulterior, când tinerii au depășit vârsta de 20 de ani, au fost observați din punct de vedere al studiilor finalizate, al carierelor, al veniturilor, al relațiilor cu cei din jur, al faptului dacă au apelat vreodată la droguri sau nu.
După analizarea tuturor datelor, s-a putut preciza că aceia care au fost lăsați și stimulați să participe la treburile casnice de la vârste mici aveau un IQ mai ridicat și puteau fi considerați adulți de succes.
Experții îndeamnă părinții să le permită copiilor să se implice în activitățile casnice pentru a-i transforma pe aceștia în „parteneri” din acest punct de vedere. Sfaturile lor se referă la:
• Mamele ar trebui să conștientizeze faptul că toată familia (inclusiv copiii) trebuie să fie implicată la treburile din casă
• Ar trebui ca dorința copiilor de a ajuta să fie privită ca o dorință reală și să fie lăsați să acționeze în consecință. Treptat, cu cât vor exersa mai mult, vor ajunge să devină pricepuți la anumite treburi
• Părinții nu trebuie să se obișnuiască să insiste pe lângă copii să-i ajute, nici să le ofere „mită” în acest scop. Cel mai importante este, consideră psihologii, ca un copil să simtă că îi este apreciat efortul, că există încredere în el. Laudele sincere și un „Mulțumesc” sunt suficiente.
• Copiii vor fi implicați în activități casnice adecvate vârstei și stadiului dezvoltării lor.
• Cu cât un copil va fi lăsat să ia parte la treburile din casă, cu atât el va deveni mai priceput, mai altruist și va dobândi mai multă încredere în capacitățile sale.
sursa: www.qbebe.ro