De ce este Iodul important în timpul sarcinii?

În timpul sarcinii au loc anumite modificări fiziologice. Care este motivul acestor modificări, cum este nevoie să te pregătești pentru sarcină, cât iod trebuie să consumi și de ce?

Motivul modificărilor care apar în sarcină, nu este doar pregătirea corpului feminin pentru sarcină, dar și susținerea dezvoltării fătului. Unele dintre aceste modificări se referă la așa-numitul sistem endocrin, sistemul care reglează o mulțime de funcții în organism prin producerea anumitor hormoni. De exemplu, producția de hormoni tiroidieni este sporită la femeile însărcinate, ceea ce înseamnă că femeile au, de asemenea, o nevoie crescută de iod în timpul sarcinii.

De aceea femeile însărcinate  trebuie să țină cont de anumite aspecte nutriționale în timpul sarcinii, pentru dezvoltarea optimă a bebelușului său.

Iodul este un nutrient mineral esențial în organismul nostru și este necesar pentru funcționarea normală a glandei tiroide și sinteza hormonilor tiroidieni. Hormonii tiroidieni au funcții diverse în organism în timpul diferitelor perioade de creștere. În timpul sarcinii spre exemplu, aceștia reglează creșterea și dezvoltarea organelor copilului și sunt necesari pentru dezvoltarea fizică și psihică.

Dacă sunteți însărcinată, trebuie să consumați mai mult iod decât de obicei.

În primele trimestre de sarcină producerea hormonilor tiroidieni este sporită, ceea ce înseamnă și un aport necesar sporit de iod.

Acest lucru se intâmplă din mai multe motive.  Mai întîi de toate, placenta secretă o enzimă, care inactivează hormonul tiroidian – tiroxina, transformându-l într-o formă bio-inactivă. De aceea, necesarul de hormoni tiroidieni al organismului crește, ceea ce necesită o cantitate crescută de iod. În plus, la debutul sarcinii, concentrațiile mari ale hormonului gonadotropină corionică stimulează glanda tiroidă pentru a produce mai mulți hormoni tiroidieni. Acești hormoni tiroidieni suplimentari sunt transferați din organism prin sânge și placentă către făt, deoarece glanda tiroidă a embrionului începe să producă și să secrete hormoni tiroidieni proprii abia începând cu săptămâna a 20-a de sarcină.

În a doua jumătate a sarcinii, crește necesarul de hormon tiroidian la făt și din moment ce iodul poate traversa cu ușurință placenta, prin urmare, aportul necesar de iod la mamă crește.

Ca răspuns la toate aceste modificări ale metabolismului, chiar de la începutul sarcinii, producția de hormoni tiroidieni la femeile însărcinate crește cu aproximativ 50% în comparație cu femeile care nu sunt însărcinate. Această creștere necesită o aprovizionare adecvată cu iod, obținută în principal din alimentele consumate și / sau ca iod administrat suplimentar.

O posibilitate de a atinge necesarul zilnic sporit de iod este un aport suficient cu alimentele consumate. Autoritățile în sănătate publică vin cu următoarele recomandări pentru a evita deficiența de iod:

  • ● Consumați lapte și produse lactate zilnic.
  • ● Mâncați pește de apă sărată de 1-2 ori pe săptămână.
  • ● Folosiți doar sare iodată la gătit.
  • ● Consumați alimente care conțin sare iodată.

Însă, nu întotdeauna este posibil să obțineți o cantitate suficientă de iod din alimente, mai ales dacă necesitățile sunt sporite. Prin urmare, pot fi luate suplimente cu comprimate iodate, cum ar fi Iodomarin®, pentru a asigura aportul suficient de iod și pentru a preveni deficiența de iod și consecințele acestuia cât mai curând posibil. Aportul recomandat de iod pentru femeile însărcinate este de 200 μg Iodomarin® o dată pe zi.

Aceste doze recomandate pot suplimenta necesarul zilnic de iod pentru dumneavoastră și pot servi ca o modalitate ușoară și comodă de a preveni deficiența de iod și consecințele acesteia.

Pentru mai multe informații accesați:

www.iodomarin.md

Acesta este un medicament. Medicamentul se eliberează fără prescripție medicală.  Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Numărul de înregistrare

Iodomarin® 100 24790 din 31.07.2018; Iodomarin® 200 24791 din 31.07.2018

Codul materialului: MD-IOD-04-2021_V01_web article din 07.05.2021

Berlin-Chemie AG Berlin Sucursala Chisinau Republica Moldova, Chișinău, MD-2012, str. Alexandru cel Bun 85,  Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84; 

www.berlin-chemie.md

Fiul Lucianei Spînu a împlinit o lună. Interpreta a publicat o poză emoționantă

Interpreta Luciana Spînu a devenit mămică a doua oară pe 23 martie. Cuprinsă de emoții maxime, tânăra mamă a dezvăluit o fotografie adorabilă cu bebelușul ei, căruia i-a ales numele Marius.

mamaplus

Luciana a scris și un mesaj emoționant:

“Puiul nostru, astăzi are o lună !
Universul a vrut ca noi sa facem cunoștință mult mai devreme decât ne-am așteptat, și venit ca o minune și chiar cred ca ești minunea noastră…
Apariția ta în viața noastră a adus atâta liniște, culoare, magie, recunoștință… nu am cuvinte…
Atâta fericire și pentru Stelian… mă topesc când văd cât de tare te iubește și cu câtă gingășie te ,,drăgostește”.
Voi sunteți forța aripilor mele, voi sunteți zâmbetul meu, sunteți TOTUL  meu… 
Să crești mare, Marius!
Îngerașii noștri, să ne fiți sănătoși, că de restul o să avem noi grijă!”, a scris Luciana Spînu, pe Facebook.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi floare

Amintim că interpreta mai are un băiețel, pe nume Stelian, din căsnicia cu regretatul muzician Dorin Ieșeanu.

Dorin Ieșeanu și-a pierdut viața din cauza Covid-19, la doar 33 de ani.

După o perioadă plină de durere în care cerul s-a prăbușit efectiv peste ea, tânăra interpretă Luciana Spînu a găsit puterea de a se ridica de jos și a mai crede în iubire și în visul de a avea din nou o familie.

sursa foto: Facebook/Luciana Spînu

Părinții adoptivi vor fi obligați să le dezvăluie copiilor secretul adopției. Țara europeană care emite legea

Guvernul Estoniei, țară membră UE, intenționează să modifice Legea familiei pentru a-i obliga pe părinții adoptivi să le dezvăluie copiilor faptul că nu sunt părinți naturali, arată news.err.ee.

Cum spunem copilului că este adoptat? Sfatul psihologului

Potrivit sursei citate, în actuala legislație, copiii adoptați vor afla despre acest fapt doar dacă persoanele care i-au adoptat decid să-l împărtășească. Dacă părinții adoptivi ai unui copil nu reușesc să spună nimic, este posibil să nu afle că au o altă familie biologică undeva.

Irje Tammeleht, oficial din Ministerul Afacerilor Sociale, a spus că în prezent este posibil ca un copil să aibă amintiri despre o altă familie, în timp ce părinții adoptivi pot decide să nu împărtășească nicio informație.

Dacă ar fi aprobată, legea ar oferi tuturor copiilor adoptați dreptul de a cunoaște că sunt adoptați, părinții adoptivi fiind îndemnați să discute problema mai devreme decât mai târziu.

Helen Jõks, responsabilă cu politica privind drepturile copilului la minister, a spus că încă se discută care ar fi momentul în care părinții adoptivi ar trebui să spună copiilor despre părinții lor biologici. O opțiune este de a stabili o anumită vârstă până la care copiilor trebuie să li se spună. O altă variantă este ca părinții să o aducă de îndată ce se consideră că este rezonabil, cum este în Norvegia, de exemplu.

sursa: www.ziare.com

O femeie a suferit dureri atroce ani în șir, după nașterea celui de-al patrulea copil. Descoperirea șocantă pe care a făcut-o după ce a mers la medic

O femeie din Columbia, care a suferit dureri atroce timp de 11 ani, a fost șocată să descopere că motivul pentru care se simțea atât de rău avea să fie un ac și o ață, uitate în corpul ei, după ce a născut al patrulea copil.

ginecolog

María Aderlinda Forero a fost operată după ce a dat naștere celui de-al patrulea copil. Femeia în vârstă de 39 de ani, din Columbia, și-a legat trompele uterine pentru a nu mai putea rămâne însărcinată, dar, accidental, medicii au uitat în corpul ei un ac și o ață, încă din 2012, scrie protv.ro, conform Mirror.

La doar câteva zile după procedura de ligaturare a trompelor, María a început să acuze dureri puternice, care s-au agravat treptat.

I s-a prescris paracetamol pentru a o ajuta să facă față durerilor, însă fără succes. Durerea a continuat să crească și, în cele din urmă, medicii i-au prescris analgezice mai puternice, precum meloxicam.

María, care locuiește în satul rural San Isidro, în apropiere de Medellín, a declarat că durerea era atât de puternică încât, deseori, nu reușea să doarmă sau să se deplaseze.

Situația i-a bulversat viața și a dus la o serie de schimbări de locuri de muncă. A sfârșit prin a trăi cu această afecțiune dureroasă timp de peste un deceniu, înainte de a fi descoperită cauza.

María a explicat că, din motive economice și din cauza distanței mari, trebuia să se deplaseze în oraș cu motocicleta soțului ei pentru a merge la medic. Cuplul era adesea în imposibilitatea de a se deplasa în lunile de iarnă din cauza stării drumurilor din comună.

Afecțiunea ei a fost în cele din urmă diagnosticată atunci când o ecografie și un RMN au arătat cauza durerii, lăsând-o pe María și pe medici înmărmuriți.

Se pare că a trecut prin 4.000 de zile de chin din cauza unui ac și a unei ațe, rămase în corpul ei.

Ligaturarea trompelor, cunoscută și sub numele de legarea trompelor, este un tip de contracepție permanentă.

În timpul procedurii, trompele uterine sunt tăiate, legate sau blocate definitiv.

Pentru a efectua operația, se introduce un ac sau se face o tăietură prin buric, astfel încât abdomenul să poată fi umflat cu gaz.

În cele mai multe cazuri, medicul folosește instrumente pentru a sigila trompele prin distrugerea unor părți din pereți sau prin blocarea lor cu inele sau cleme de plastic.

Presa rusă dezvăluie detalii noi despre starea de sănătate a Anastasiei Zavorotnyuk
Articolul anterior
Cele trei tipuri de certificate digitale Covid pentru călătorie în UE
Articolul următor