Nu-i da bebeluşului lapte de vacă!

Întroducerea devreme a laptelui de vacă, mai nou şi de capră, în alimentaţia sugarului este o mare problemă în țara noastră.

separator
Diferenţa de compoziţie între laptele matern şi cel de vacă este mare, iar efectele alimentaţiei artificiale nu sunt tocmai benefice.

“Sângele alb” vs produsul procesat



Ludmila Ciocârlă

Conf. univ. dr. în medicină
Departamentul pediatrie USMF „N. Testemiţeanu”

Laptele matern este un produs vital, pur şi natural. El conţine aproape toate celulele pe care le are şi sângele uman, de aceea se mai numeşte “sânge alb”. Celulele din componența laptelui matern pot distruge bacteriile, fungii şi paraziţii intestinali dar și regla reacţiile imune, plus la asta sunt un medicament şi un produs alimentar excelent.

Laptele de vacă este un produs mort. Acesta este supus unor procedee de prelucrare în urma căruia celulele vii şi anticorpii sunt distruşi.

Proteinele din lapte matern vs cele din lapte de vacă

În primul rând, proteina laptelui matern diferă nu numai cantitativ, ci şi calitativ de cea a laptelui de vacă. Ea este aproape în totalitate digerată de către sugar şi nu provoacă alergii, spre deosebire de proteina laptelui de vaci, care poate duce chiar şi la microhemoragii intestinale.

Glucidele din laptele matern vs  cele din laptele de vacă

Glucidele laptelui matern în mare parte sunt reprezentate de lactoză care se asimilează ușor în intestinul subțire. Lactoza are următoarele beneficii asupra oranismului nou- născutului: efect probiotic, înmoaie scaunul, creşte conţinutul de apă al scaunului, creşte absorbţia de calciu și natriu, deţine un rol  important  în asigurarea protecţiei de viruși, bacterii şi toxinele acestora, contribuind totodată la menţinerea echilibrului micro-biocenozei intestinale. Laptele de vacă conţine zaharoză care creşte riscul de apariţie a cariilor şi a obezităţii la copil.

Grăsimile din laptele de mamă vs cele din laptele de vacă

Grăsimile sunt importante pentru buna dezvoltare a copilului, în special, a ţesutului nervos şi a retinei. Spre deosebire de laptele matern în laptele de vaci predomină acizii graşi saturaţi (practic este lipsit de acizii graşi nesaturaţi) care nu aduc beneficii nutriţionale, în plus, produc tulburări în metabolismul lipoproteinelor şi afectează creşterea sugarului.

Mineralele din laptele de mamă vs cele din laptele de vacă

Cantitatea mare de natriu, calciu şi fosfor din laptele de vacă determină o suprasolicitare a sistemul reno-urinar a sugarului, care este încă insuficient de matur. Alte substanţe minerale, chiar dacă sunt în cantităţi acceptabile în laptele de vacă nu au o biodisponibilitate suficient de bună, precum aceleaşi elemente din laptele matern. În laptele de vacă se găseşte mai puţin fier ceea ce duce la apariţia anemiei la copil. E demonstrat că efectele adverse ale carenţei de fier la sugar pot fi prezente şi la 10 ani de la corectarea deficitului.

De asemenea, calciu se găsește într-o cantitate mai mare în laptele de vacă, dar se absoarbe mult mai puţin, decât din laptele matern. Astfel, insuficienţa de calciu duce la rahitism.
Sodiu este un alt mineral vital pentru dezvoltarea organismului uman, numai că el este prezent într-0 cantitate prea mare în laptele de vacă. Astfel, deshidratează sau solicită excesiv funcţia renală. Ulterior, în perioada maturităţii, poate sta la baza apariţiei hipertensiunii arteriale.

Vitaminele din laptele de mamă vs laptele de vacă

De regulă vitaminele din laptele matern corespund necesităţilor copilului, dar depind şi de regimul alimentar al mamei. Oricum conţinutul de vitamine din laptele matern este întotdeauna suficient, spre deosebire de laptele de vacă, care, după prelucrarea termică, este practic lipsit  şi de puţinul ce-l conţinea.

Pe lângă toate diferenţele enumerate mai sus prezenţa neurohormonilor specifici umani în laptele matern favorizează dezvoltarea intelectuală. Copiii alimentaţi natural au posibilitatea de a dezvolta un coeficient IQ mai înalt decât cei alimentaţi artificial.

Atenţie!

Laptele de vacă nu se recomandă să fie consumat înainte de a împlini copilul 2 ani, iar cel de capră înainte de 3 ani. (Este adevărat că laptele de capră este bun, dar pentru cine? Pentru bolnavii maturi de tuberculoză, nu pentru copii!)

Consumul laptelui de vacă sau capră înainte de vârsta indicată, poate duce la apariţia: afecţiunilor imunitare, alergii respiratorii (bronşite obstructive, astm bronşic) diabet zaharat, probleme digestive, pancreatită etc.
Cred că acestea sunt motive suficiente ca să renunţi la ideea alimentării copilaşului tău cu lapte de vacă, pentru că nimic nu este mai bun decât laptele matern!

Text: Snejana Ţugui

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Rușii se tem de Selena Gomez!
Articolul anterior
Partydul care dă petrecere non stop!
Articolul următor