Dermatita atopică: simptome, cauze, tratament

Denumită popular și eczemă, dermatita atopică este o afecțiune a pielii care se poate manifesta pe o durată îndelungată de timp, având constant tendința de reapariție. Primele semne ale dermatitei atopice pot ieși la iveală la doar câteva săptămâni de la naștere, afecțiunea manifestându-se complet abia din a treia lună de viață a bebelușului.

Cele mai evidente semne de instalare a bolii cronice de piele sunt mâncărimile și înroșirea pielii, la care se poate adăuga astmul bronșic. Din păcate, până acum nu au fost descoperite tratamente care să oprească dermatita atopică, însă există o mulțime de metode prin care poți ameliora, îngriji sau preveni această afecțiune.

Cu cât simptomele dermatitei atopice sunt identificate mai precoce pentru începerea unui tratament adecvat, cu atât șansele ca afecțiunea să se manifeste mai violent vor scădea.

Primul și cel mai evident semn de instalare a dermatitei atopice este reprezentat de o senzație neplăcută la nivelul pielii, deseori combinată cu un prurit excesiv. Iritarea cutanată este inevitabilă, deseori ducând la apariția infecțiilor pielii. Alte simptome ale dermatitei atopice pot fi:

  • ● bubițe ce pot conține urme de lichid
  • ● pete maronii care apar pe încheietura mâinii, pe glezne, coate, piept sau chiar pe pleoape
  • ● mâncărime greu de suportat, mai ales în timpul nopții
  • ● piele excesiv de uscată, eventual inflamată în zonele afectate
  • ● scuame gălbui
  • În cazul în care sesizezi instalarea acestor simptome, nu amâna vizita la medicul de familie, pentru sfaturi avizate.

Specialiștii în dermatologie recomandă, de cele mai multe ori, rehidratarea porțiunilor de tegument afectate de această boală și băile calde dese, care vor înmuia pielea. Menținerea hidratării este extrem de importantă, dar nu presupune aplicarea unui medicament anume. Mai mult decât atât, medicii vor recomanda evitarea igienei corpului cu produse cosmetice pe bază de săpun, care usucă pielea mai mult decât e cazul, ducând la accelerarea dermatitei.

De asemenea, fiind vorba de o afecțiune a pielii care provoacă mâncărimi, dermatologii mai pot prescrie antihistaminice non-sedative orale, care ajută la calmarea rapidă a pielii, ușurând reluarea activităților zilnice, care, altfel, sunt întrerupte de senzația neplăcută. Pentru tratarea dermatitelor atopice avansate, medicii pot recomanda și utilizarea antihistaminicelor sedative, mai ales pentru perioada nopții, care vor asigura un somn adânc.

În cazuri speciale, medicul mai poate recomanda pacientului cu dermatită atopică și corticosteroizi, care vor reduce inflamația pielii. Totuși, acestea se administrează doar separat de creme, unguente sau alte produse cosmetice sau farmaceutice, care pot bloca absorbția corticosteroizilor. Mai mult decât atât, e bine să știi că administrarea unguentelor pe bază de corticosteroizi nu este recomandată mai mult de două săptămâni.

Chiar dacă pare a fi o afecțiune a pielii greu de suportat, dermatita atopică poate fi ținută sub control dacă ajungi cât mai curând la medic, dacă îți hidratezi în profunzime pielea și dacă îți adaptezi meniul, renunțând la alimentele care îți pot întreține boala.

LIPIKAR – 20 de ani de experiență în tratamentul pielii uscate, atopice

Descoperă gama de îngrijire pentru corp cu produse relipidante si calmante

Laboratoarele La Roche Posay au creat Lipikar acum 20 ani. Gama de produse cosmetice și-a dovedit eficacitatea în testele clinice atât în rândul adulților cât și în rândul copiilor, fiind un lider pe piață în ceea ce privește crearea poduselor emoliente.

Lipikar Baume AP+M este un balsam emolient care calmează imediat simptomele asociate pielii uscate și reduce senzația de mâncărime.

Lipikar Baume AP+M contribuie la reechilibrarea barierei protectoare a pielii, distanțând astfel puseele de uscăciune severă.

Dezvoltat cu un minimum de ingrediente active selecționate pentru eficacitatea și toleranța lor, Lipikar Baume AP+M este potrivit pentru întreaga familie, de la bebeluși la adulți, îmbunătățind considerabil calitatea vieții. Testele demonstrează faptul că aplicarea regulată a Lipikar Baume AP+M, diminuează tulburările de somn pentru 81% dintre copiii cu pielea cu tendință atopică.

Produs testat pe mai mult de 700 de pacienți alături de medici dermatologi și pediatri.

Lipikar Baume AP+M  este indicat ca produs de îngrijire și tratament pentru pacienții cu tendință către piele atopică și foarte uscată, predispusă la mâncărime. Recomandat atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Lipikar Baume AP+M  asigură o absorbție rapidă în piele pentru a facilita aplicarea zilnică a produsului. Textură ușoară, fără efect lipicios. Aplicați pe față și pe corp, o dată pe zi.

Pentru a reduce uscarea severă din timpul dușului, curățați cu un produs blând relipidant, cum ar fi Lipikar SYNDET AP+ sau Lipikar Ulei de Curățare AP+.

Lipikar Syndet AP+ este o crema de dus care calmează imediat pielea predispusă la atopie și ajută la reducerea puseurilor de uscare severă.

Lipikar Syndet AP+ este o cremă de spălare ultra delicată, îmbogațită cu Unt de Shea și Niacinamida, asociată cu Aqua Posae Filiformis, un nou ingredient activ exclusiv patentat care acționează asupra factorilor determinanți ai pielii cu tendință atopică. Calmează imediat pielea. Eficacitate anti-scărpinare.

Hidratează 24 de ore. Testată sub control dermatologic și pediatric. Testată sub control oftalmologic. Toleranță ridicată. Testat alergic.

Cremă potrivită pentru:

  • ● pielea sensibilă, iritată, predispusă la mâncărime
  • ● pielea predispusă la atopie
  • ● scalpul bebelușului și pentru utilizarea pe crustele de lapte.

Produsul este indicat pentru nou-născuți, bebeluși, copii și adulți cu pielea foarte uscată. 

Lipikar Ulei de spălare AP+ – relipidant, anti-iritații și anti-mâncărime

Eficacitate anti-mâncărime. Anti-iritații.

Încă din timpul dușului Uleiul de spălare oferă pielii lipidele de care are nevoie pentru a-și reconstrui bariera cutanată. Def asemenea, reechilibrează microbiomul cutanat pentru a preveni erupțiile și protejează pielea împotriva uscării severe.

Găsește produsele din gama Lipikar în rețeaua Farmacia Familiei!

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

România: Premierul Ludovic Orban și-a dat demisia după rezultatele obținute la alegerile parlamentare
Articolul anterior
Un nou medicament anti-viral elimină coronavirusul în 24 de ore
Articolul următor