Despre educația incluzivă: află istoria de succes a unui elev din Drochia, căruia mersul la o școală din comunitate i-a schimbat radical viața

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Drepturilor omului. Potrivit ultimului sondaj, lansat de Avocatul Poporului, dreptul la Educație a copiilor cu dizabilități este perceput de populație drept unul dintre drepturile cele mai importante, dar și cel mai des încălcate. Despre progresele și provocările în incluziunea copiilor cu dizabilități se discută tot mai des. Astăzi, vă propunem să aflați istoria de succes despre incluziunea în școală a unui elev cu hipoacuzie, din Drochia.

separator

Renat Mocanu, un adolescent de 16 ani din Drochia, este un luptător cu multe victorii la activ. Mersul zilnic la liceu, o rutină pentru majoritatea copiilor, este o adevărată performanţă pentru el. Diagnosticat cu o dizabilitate de auz, tânărul învaţă a vorbi, iar în paralel studiază cu pasiune matematica, română şi alte discipline şcolare.

Până nu demult, Renat era într-o instituţie de învățământ special, cu componentă rezidenţială, iar mimica şi gesturile erau singurele forme de comunicare pe care le cunoştea. A ajuns acolo la vârsta de 9 ani, după ce părinţii lui au tot căutat, zadarnic, soluţii ca să îl integreze într-o şcoală din comunitate.

„Am acceptat cu mare greu să plece de acasă, dar ne gândeam că acolo va învăţa să vorbească şi vom putea comunica mai uşor cu el”, spune Lilia Mocanu, mama lui Renat. Aşteptările părinţilor au fost însă, înşelate.

În instituţia în care a ajuns băiatul, comunicarea verbală era înlocuită în totalitate de gesturi şi mimică. Mama lui afirmă că aparatele auditive, care ar fi trebuit să îi ajute pe copii să înveţe să vorbească, nu erau folosite niciodată. Astfel, Renat nu doar că nu şi-a dezvoltat vorbirea, ci a adoptat un stil de mimică şi gesturi care nu este conform cu limbajul internaţional. În consecinţă, acum el nu poate comunica nici măcar cu alte persoane cu probleme de auz.

Cât a stat în instituţie, mama îl vizita foarte des, iar la fiecare sfârşit de săptămână îl lua acasă. După şase ani de despărţiri continue, Renat a refuzat să se întoarcă la internat. Astfel că, în următoarele câteva luni a fost înscris în şcoala din satul Mândâc, raionul Drochia. Totodată, tânărul a început a frecventa de 2-3 ori pe săptămână Serviciul raional de asistenţă psihopedagogică Drochia, unde beneficia de asistenţa unui logoped. Mama spune că zilele în care venea la centru erau o sărbătoare pentru el, iar în scurt timp a început deja a articula primele cuvinte şi chiar propoziţii.

Încurajaţi de succesele pe care le înregistra copilul, părinţii lui Renat au decis să se mute cu traiul în centrul raional, pentru a fi mai aproape de serviciile de reintegrare de care are nevoie copilul lor. Astfel, de la 1 septembrie curent, adolescentul a ajuns elev în clasa a VIII-a la una din cele mai mari instituţii de învăţământ din raion, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, iar în paralel continuă activităţile cu logopedulul Serviciului raional de asistență psihopedagogică.

Programul şcolar a fost adaptat la necesităţile copilului

La şcoală, Renat învaţă după un program educaţional individualizat, adaptat la necesităţile lui. De exemplu, la lecţia de Limba și literatura română, în timp ce colegii săi de clasă fac analiza complexă a unei opere literare, adolescentul rezolvă propria sarcină, care derivă din tema lecției, dar este simplificată.

Cadrul didactic de sprijin, Lilia Istrati, îi este alături la disciplina Matematică şi Limba și literatura română română, dar și în afara lor, îl încurajează şi îl ajută la teme. Despre succesele lui Renat vorbeşte şi Diana Doschinescu, logoped, Serviciul raional de asistență psihopedagogică Drochia.

„S-a produs o schimbare radicală. Când a venit la noi, el nu putea articula practic niciun cuvânt. Acum încearcă să vorbească şi îi reuşeşte destul de bine. Din jocurile de pe calculator a învăţat limba engleză, iar matematică e disciplina şcolară care îi place cel mai mult”, spune specialista.

Cadrele didactice au fost instruite pentru a asigura o integrare cu succes

Înainte de venirea lui Renat în liceu toate cadrele didactice au fost instruite de specialiştii de la Serviciul de asistență psihopedagogică, astfel ca fiecare profesor să poată contribui eficient la incluziunea lui şcolară, ne spune directorul instituţiei, Sergiu Vrabie. Fiecare profesor cunoaşte gesturile elementare prin care poate comunica cu adolescentul, iar atunci când acestea nu sunt suficiente scriu sarcinile sau întrebările pe foaie, iar Renat le citeşte şi îndeplineşte.

„Copii şi profesorii l-au primit foarte bine. Nu am avut probleme sau rezistenţă din partea altor părinţi care au copii în clasa în care învaţă Renat. El s-a integrat rapid, are mulţi prieteni, îi place fotbalul”, spune managerul şcolar.

De curând, Renat a obţinut prin donaţie un amplificator de sunete cu ajutorul căruia va comunica mult mai eficient cu colegii şi profesorii. Aparatul care îl va ajuta să înceapă a vorbi mult mai explicit, constă dintr-un microfon, pe care îl ţine în mână profesorul şi un amplificator care se află la Renat. Spre deosebire de aparatele auditive care dublează toate sunetele şi celui care îl poartă îi vine greu greu să le diferenţieze, sistemul diminuează celelalte sunete şi copilul aude mai mult vocea profesorului.

Prima probă a echipamentului s-a produs la lecţia de Limbă și literatură română. Tamara Sajin, profesoară, şi-a exprimat încrederea că de acum înainte lecţiile vor fi mult mai interesante pentru Renat:

„Va avea posibilitatea să înveţe limba română pe viu, va auzi cuvintele, o să-mi poată răspunde, va fi mult mai uşor”. Ceilalți profesori din Drochia spun că venirea lui Renat în liceu este benefică nu doar pentru el, ci şi pentru restul elevilor din clasă.

Datorită lui Renat, copiii învață zilnic lecția prieteniei și a toleranței

În afară de Renat, în liceu mai învaţă alţi 12 copii cu dizabilităţi, dintre care cinci au dizabilități de auz. Și ceilalţi copii cu deficiențe de auz sunt pe deplin integraţi în colectivitate şi comunică liber cu profesorii şi elevii deoarece au fost obişnuiţi de mici să poarte aparatul auditiv şi au învăţat să vorbească.

Moldova a realizat progrese majore în domeniul educației inclusive în ultimii ani. În prezent, în instituțiile de învățământ general, există 971 centre de resurse pentru educația incluzivă și peste 989 cadre didactice de sprijin care asistă copiii și elevii cu cerințe educaționale speciale în procesul de incluziune. Ca rezultat al acestor eforturi, circa 10 mii de copii cu cerințe educaționale speciale învață în prezent în școlile generale, în timp ce numărul de copii cu dizabilități în școli auxiliare și speciale a scăzut considerabil.

Eforturile tuturor celor implicați în munca de incluziune a copiilor cu cerințe educaționale speciale în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova au fost discutate miercuri, 5 decembrie 2018, în cadrul Conferinței Naționale „Asigurarea dreptului la educație a copiilor cu dizabilități”.

De ce fac copiii rezistență la antibiotice? Ce înseamnă asta și cât este de periculoasă pentru sănătatea celor mici

Rezistența la antibiotice este o problemă prioritară la nivel mondial! Și țara noastră face parte din rețeaua internațională de supraveghere a rezistenței antimicrobiene. Spitalul Internațional Medpak are grijă de pacienții săi și îi testează în privința rezistenței la antibiotice pe aceștia. Este un test util pentru determinarea tipului de preparat pentru tratament. Am discutat cu Irina Roșcovan, medic pediatru în cadrul spitalului Medpark despre rezistența la antibiotice la copii, ce înseamnă asta și cât este de periculoasă pentru sănătatea micuților.

– Doamnă Dr. Irina Roșcovan, cum apare și se dezvoltă rezistența la antibiotice, fenomenul îngrijorător despre care medicii și cercetătorii din domeniul medical vorbesc tot mai mult?

– Rezistența la antibiotice se produce atunci când o bacterie patogenă, sensibilă anterior la acțiunea anumitor clase de antibiotice, dobândește capacitatea de a rezista efectelor medicamentelor. Evident, rezistența la antibiotice poate apărea și în mod natural, însă utilizarea excesivă a antibioticelor, la oameni, la animale sau în creșterea plantelor, inevitabil, poate spori acest proces.  

– Sunt mai expuși copiii sau adulții?

Fenomenul îi afectează cu aceeași severitate atât pe adulți, cât și pe copii. Totuși, în pofida gravității, este de apreciat faptul că în ultimii ani se observă o minimizare a consecințelor rezistenței la antibiotice, iar acest lucru se datorează inclusiv eforturilor autorităților din sănătate. Eliberarea antibioticelor în farmacii, atât pentru cei mari cât și pentru cei mici, se face doar cu rețete prescrise de medici, sunt aplicate restricții, prin urmare antibioticele nu mai pot fi procurate și administrate pe scară largă, fără supravegherea specialistului. 

– Cum ne poate afecta sănătatea folosirea în exces, irațională și greșită a remediilor antibiotice și antibacteriene? Ce trebuie să cunoască părinții?

Pacientul care folosește antibiotice în mod eronat, nu va putea fi tratat la următoarele infecții și, în plus, va transmite microbii rezistenți către alte persoane. Microorganismele rezistente la antibiotice pun în pericol viața și sănătatea umană. Infecțiile cu germeni rezistenți au, de regulă, o evoluție mai gravă, tratamentul și recuperarea după îmbolnăvire pot deveni mai lungi. Bacteriile rezistente la antimicrobiene pot cauza infecții grave respiratorii, urinare sau infecții asociate asistenței medicale din spital. Efectele pot fi serioase, riscurile sunt foarte mari, iar pacientul poate pierde chiar viața.

– Sunt antibioticele utilizate în mod excesiv și necorespunzător pentru a trata simptome și boli cauzate de virusuri, de exemplu o durere de gât provocată de aceștia, o răceală, tuse, gripa, o gastroenterită acută virală?

– În până la 90% din cazuri, durerile în gât sunt cauzate de viruși asociați cu răceala obișnuită sau gripa, deci nu sunt provocate de bacterii. Remediile antibiotice sunt produse pentru a combate bacteriile, acestea nu acționează în niciun fel asupra virușilor. Deci, nu sunt eficiente! Toată lumea trebuie să cunoască că o răceală banală, o durere de gât provocată de o infecție virală, însoțită sau nu de tuse și febră înaltă, nu necesită tratament cu antibiotice.

Ce se poate întâmpla dacă iei un antibiotic, atunci când ai, de fapt, o infecție virală?

– Antibioticul nu te va ajuta să te vindeci sau să scapi mai rapid de simptomele unei viroze. În același timp, este bine de știut că organismul uman este populat de bacterii saprofite, benefice, care trăiesc pe mucoasa tractului digestiv. Acestea susțin dezvoltarea sistemului imun intestinal și oferă protecție împotriva mai multor tipuri de infecții patogene. Antibioticele nimicesc inclusiv aceste bacterii ,,bune” și cauzează un dezechilibru microbian. În consecință, bacteriile patogene se pot înmulți intens și căpăta mutații care să le facă mai rezistente în fața antibioticelor. Acestea, ajungând în mediul exterior, pot infecta alte persoane.

– Așadar, aflăm că bacteriile rezistente la antibiotice se pot transmit de la o persoană la alta, în familie, în societate, în spitale.

Categoric. Bacteriile rezistente la antibiotice pot fi transmise către alți indivizi, pe cale aeriană, prin tuse, strănut, pe cale orală, prin contact direct și indirect, de pe suprafețe infectate.

O boală provocată de o bacterie care a suferit mutații genetice este mult mai dificil de tratat? 

În mod sigur. În asemenea cazuri, alegerea unui antibiotic cu eficiență potrivită pentru a trata boala ne poate crea mari dificultăți, tratamentul poate deveni mai scump sau mai îndelungat.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de bacterii care au dezvoltat rezistența la antibiotice?

Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter spp. sunt bacterii care au dezvoltat deja rezistență la anumite clase de antibiotice. O altă amenințare reprezintă tuberculoza, pentru care rezistența la antibiotice constituie, de asemenea, o problemă alarmantă, în creștere.

– Cum putem ajuta micuții să își mențină rezistența naturală a organismului și să evite situațiile medicale frecvente care impun administrarea de prepratate antimicrobiene?

– În primul rând, respectând indicațiile și protocoalele oficiale de tratament cu remediile antibiotice. Orice antibiotic este prescris de către specialist doar atunci când este necesar, conform ghidurilor medicale actuale, ținând cont de manifestările și gravitatea bolii. În același timp, medicului îi revine sarcina să discute cu părinții despre cum să ia corect antibioticul, să îi informeze despre fenomenul rezistenței la antibiotice si despre pericolele abuzului de antibiotice. Să nu uităm de metodele de profilaxie: spălatul pe mâini, izolarea în cazul unei infecții, pentru a nu răspândi germenii infecțioși către alți membri ai comunității.

În ce situații medicul decide administrarea unui antibiotic pacientului?

– Există boli în care antibioticele vindecă, previn alte complicații și salvează vieți. Amigdalita purulentă, pneumonia, sinuzitele bacteriene, pielonefritele necesită administrarea remediilor antibiotice. Tabloul clinic, testele de sânge, testele de urină și alte investigații ne dau indicii despre prezența infecțiilor și nevoia de a prescrie sau nu preparate cu acțiune antibacteriană.

– Cât de important este tratamentul personalizat? La ce ne ajută antibioticograma?

– Antibioticograma este o analiză de laborator care vine în ajutorul medicului și pacientului. Aceasta oferă informații despre rezistența sau sensibilitatea bacteriei (din materialul recoltat) la anumite grupuri de antibiotice. Scopul antibioticogramei este de a alege antibioticul din clasa potrivită pentru a trata eficient infecția la pacientul care vine la noi pentru a fi vindecat și supus investigațiilor medicale.

Medicii de la Medpark țin cont de grija față de pacienți, asigurarea sănătății maxime pentru ei și administrarea remediilor antibiotice conform ghidurilor de diagnostic și tratament internaționale?

Specialiștii de la Medpark activează conform protocoalelor medicale aprobate, cu respectarea tuturor normelor de profilaxie și informare a pacienților. Spitalul Medpark oferă tratamente în condiții de siguranță, saloane separate pentru fiecare pacient, supraveghere constantă, servicii medicale performante, cu toate testele de laborator incluse.

Republica Moldova este parte a Rețelei Internaționale de Supraveghere a Rezistenței Antimicrobiene (CAESAR). Prin urmare, țara noastră beneficiază de monitorizare și strategii actualizate privind supravegherea și reducerea rezistenței antimicrobiene. Mereu la curent cu ultimele descoperiri și inovații în medicină, scopul nostru este să asigurăm toată grija și cele mai bune condiții pentru a menține și a îmbunătăți statea de sănătate a pacienților care ne trec pragul!

E copia mamei sale! Anișoara Loghin a publicat o poză rară cu fiul ei, Raul: „Un copil cât un univers”

Anișoara Loghin este o mamă și o soție fericită. Prezentatoarea TV are doi copii, un băiat și o fetiță, și un soț iubitor și grijuliu.

Prezentatoarea TV și-a surprins urmăritorii virtuali postând zilele acestea o fotografie rară cu fiul ei, Raul.

Internauții au întâmpinat postarea cu mare încântare și i-au felicitat pe cei doi părinți, menționanând totodată că micuțul ar fi copia fidelă mamei sale.

„Raul big brother, la propriu si la figurat. Un copil cat un univers”, a scris vedeta, cuprinsă de emoții, în dreptul imaginii cu fiul ei.

Prezentatoarea TV Anișoara Loghin și fotbalistul Radu Gînsari au împreună un băiețel, pe nume Raul, de 2 anișori, și o fetiță, Carla, de 4 luni.

mamaplus

Protecție solară pentru copii. Reguli, sfaturi, produse recomandate

Chiar dacă micuții își petrec mai mult timp în interior, protecția solară este esențială pentru a le proteja pielea, care este extrem de sensibilă. Deoarece pielea lor este mult mai predispusă la a fi afectată de razele soarelui, iar alegerea unui produs potrivit pentru copii și bebeluși este ceva mai complicată decât în cazul adulților.

În afară de a provoca arsuri dureroase, periculoasele raze ultraviolete A și B emise de soare pot afecta pielea pe termen lung.

Arsurile suferite în perioada copilăriei și expunerea repetată la radiațiile UV reprezintă factori de risc semnificativi pentru cancerul de piele la maturitate.

Mai jos, avem câteva recomandări de produse solare cu protecție ridicată, potrivite pentru pielea delicată a copiilor.

  • Avene Intense Protect 50+, este un produs creat conform celor mai înalte cerințe în ceea ce privește pielea. Acesta asigură o protecție cu spectru ultralarg, asigurată de filtru TRIASORB. Este potrivit pentru pielea extrem de sensibilă, foarte vulnerabilă la soare. De aceeea, este o alegere grozavă pentru copii care au vîrsta mai mare de 6 luni. Formula are o tolerabilitate ridicată și nu conține parfum. De aseemnea, ea prezintă și o bună rezistență la apă și la transpirație.
  • Pentru copii, Avene recomandă Spray SPF 50+, foarte ușor de aplicat. El beneficiază de o formulă specială , ce hidratează și protejează pielea micuților.

Alege cu grijă produsele de protecție solară, pentru confortul și sănătatea pielii micuțului tău!

Chișinău, Bălți sau Orhei: care brad e mai frumos?
Articolul anterior
Toate pasajele subterane din Chișinău vor fi curățate și iluminate
Articolul următor