Detalii cutremurătoare despre cei doi copii morți în Iași. Mama lor ar fi pus otrava de șobolani în camera în care dormeau

Legiștii din Iași au ajuns la o concluzie șocantă: nu strugurii stropiți cu chimicale au adus moartea celor doi frați, de un și jumătate și trei ani, din Iași, ci vaporii emanați de otravă de șobolani.

separator

Chiar mama micuților o plasase în încăperea în care dormeau micuții. Poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Necropsiile au infirmat varianta inițială a mamei, care le-a povestit celor de pe Ambulanță că frățiorii au mâncat struguri stropiți cu chimicale.

O substanță raticidă, găsită în otravă pentru șobolani, a fost fatală pentru micuți.

IML: „S-au făcut necropsiile în ambele situații, în ambele cazuri. Este vorba despre o intoxicație. Toate datele de istoric, de anchete, din foaia de observație pentru cel de-al doilea copil atestă existența unei intoxicații. Cel mai probabil un pesticid, dar nu mergem pe varianta cu strugurii stropiți.”

Poliția investighează uciderea din culpă. Deocamdată, mama nu a fost pusă sub acuzare.

Anca Vâjiac, purt. de cuv. IPJ Iași: „Polițiștii au întocmit un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.”

Chimicalele ar fi fost plasate chiar de femeie, în camera copiilor, înainte ca aceștia să adoarmă. Mama a strecurat pastilele toxice în găurile făcute de șobolani în podeaua casei. Pe timpul nopții, cei doi frați ar fi inhalat vaporii emanați.

Silviu Gurlui, profesor fizică: „Pentru această vârstă, orice urmă de compus chimic nociv poate dăuna sănătății copiilor chiar și decesul lor, din păcate. Clar, trebuie izolată zona, pentru a decide care a fost cauza și pentru a preveni alte potențiale accidente de acest tip. Lucrurile trebuie privite cu mare, mare atenție. Sunt reguli clare de securitate pe care trebuie să le respectăm fiecare dintre noi. Aceste substanțe nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor.”

Medicii atrag atenția că astfel de substanțe chimice nu trebuie să stea la îndemâna copiilor.

Tudor Ciuhodaru, medic UPU Spitalul de Neurochirugie Iași: „Câteva grame de otravă pentru șobolani sunt letale, iar intoxicația este cu atât mai parșivă, mai periculoasă, cu cât efectul este cumulativ și nu apare imediat. Dacă stai pe doze repetate, pe durata nopții, inclusiv pe cale inhalatorie sau pui mâna de mai multe ori pe acea otravă, efectele vor apărea. Copii sunt printre cei mai vulnerabili, efectele anticoagulante, toxcitatea capilară și vasodilatația se manifestă rapid.”

Copilul de un an și jumătate a murit în curtea gospodăriei, deși a fost resuscitat aproape o oră. Frățiorul mai mare s-a stins la Spitalul de Pediatrie Sf. Maria din Iași. Mama a povestit că au vomitat toată dimineața, însă nu aveau febră. Abia când a văzut că cel mic nu mai dă semne de viață a sunat la 112.

sursa: www.stirileprotv.ro

Începând de luni, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I

Începând de luni, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma escoala.chisinau.md. Procedura de înscriere se va desfășura în două etape, iar prima va avea loc în perioada 3 aprilie-26 mai.

Ce acte și documente sunt necesare pentru înscrierea copilului la școală -  IMPACT.ro

În primă etapă sunt depuse, completate și validate cererile și actele pentru înscrierea în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până pe 1 septembrie 2023. Primăria municipiului Chișinău atenționează este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar, transmite IPN.

Cererea de înscriere a copilului în clasa I trebuie depusă pe platforma escoala.chisinau.md. Pe lângă aceasta, trebuie anexate buletinul de identitate al părintelui sau al reprezentantului legal al copilului și certificatul de naștere al copilului.

A doua etapă se va desfășura în perioada 2 -16 iunie. În cadrul acesteia va avea loc depunerea, completarea și validarea actelor de înscriere pentru copiii din districtul școlar, care vor împlini vârsta de 7 ani până la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă. De asemenea, vor fi validate actele copiilor care vor împlini vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2023 din districtul școlar și apoi ale copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Autoritățile municipale menționează că situațiile de excepție a copiilor, care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile instituționale și de cea municipală în perioada 21- 30 august, în limita locurilor libere. Astfel, prin direcționarea copiilor către instituțiile cu locuri disponibile, va fi asigurat accesul la educație al tuturor copiilor cu vârsta obligatorie pentru școlarizare.

Înregistrarea copiilor la școală este gratuită. În caz de neclarități, părinții pot contacta directorii instituțiilor de învățământ sau pot apela la numărul de telefon: 022-20-16-09.

Părinții cu copii de până la 3 ani vor primi compensații de până la 2500 de lei

Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege care prevede compensarea costurilor suportate de angajați pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor în vârstă de până la trei ani inclusiv. Mărimea compensării va fi de până la 2500 de lei lunar pentru fiecare copil. Plata nu va fi impozitată.

8 moduri prin care ajuţi copilul să vorbească mai repede

Inițiativa legislativă pentru dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor angajaților a fost înaintată de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. Potrivit autorului, legea va contribui la reducerea decalajului de gen pronunțat care există pe piața muncii din Republica Moldova și, în majoritatea cazurilor, se reflectă negativ asupra femeilor.

Introducerea facilităților ar permite angajatorilor și angajaților să valorifice munca feminină și să contribuie la creșterea economică generală prin implicarea plenară a femeilor. Propunerea ține cont de practicile reușite ale altor state privind facilitarea procesului de creare a locurilor de muncă prietenoase părinților.

„Proiectul are drept scop încurajarea încadrării în câmpul muncii, în special, a femeilor care au copii mici, și face parte dintr-un pachet amplu de legi în vederea creșterii ratei de ocupare a doamnelor”, a comunicat Dan Perciun.

Pentru punerea în aplicare a acestor norme este necesară modificarea  Codului fiscal, Legii privind sistemul public de asigurări sociale, Legii cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Doina Sulac ţine în secret numele fiului nou-născut

Doina Sulac, în vârstă de 34 de ani, a devenit recent mamă a doua oară, ea a adus pe lume un băieţel sănătos. Artista a povestit într-un interviu cum a fost sarcina şi naşterea, de ce ţine în secret numele copilului, cine o ajută nopţile şi cum se împacă fiica Nicoleta cu noul membru al familiei.

„Eu şi soţul meu ne-am dorit foarte mult acest copil” a dezvăluit Doina Sulac în platoul emisiunii Prima Oră.

,,Pentru mine copiii mei sunt ambii comorile vieții mele. Nicoleta este foarte atașată, l-a primit cu tot sufletul, e o experiență bună pentru ea, nu va trece mult timp și va deveni și ea mamă.

Doina Sulac nu a dezvăluit numele fiului explicând motivul deciziei: ,,Nu vreau, pentru că biețelul nostru încă nu este botezat. Soțul și-a dorit mult o fetiță, pentru că el are doi băieți, iar eu mi-am dorit mult un băiat. Am convenit că dacă se va naște un băiat, deja eu voi alege numele”.

Artista a dat de înțeles că numele bebelușului nu este Nicolae, ea având deja o fetiță pe nume Nicoleta, care poartă numele marelui artist basarabean Nicolae Sulac. Mai multe detalii aflați în interviul de mai jos:

Berlinul interzice protestele împotriva măsurilor de protecţie
Articolul anterior
Republica Moldova sărbătorește 29 de ani de Independență!
Articolul următor