Adaptarea la viaţa extrauterină, momente spectaculoase

Când bebeluşul vine pe lume el trece printr-o serie de transformari uluitoare, care se petrec într-un interval de timp foarte scurt. Naştera (fie că este naturală sau prin cezariană) este un stres major pentru nou-născut, dar asta nu este tot.

separator

1-nou-nascut-4535-b

Adapatare la viaţa extrauterină este un proces major, complex, fiziologic, necesar şi normal, dar acesta poate să aibă momente care să le îngrijoreze pe mame, mai ales dacă sunt la primul copil.

Primul scaun
Meconiul, primul scaun al bebeluşului înseamnă eliminarea tuturor produselor înghiţite şi digerate de copil în cursul vieţii intrauterine. În meconiu se află şi resturile proceselor de metabolizare realizate de ficatul fătului în timpul vieţii intrauterine. Aşa se explică de ce primul scaun (uneori şi al doi-lea, şi al trei-lea ) o să aibă un aspect cu totul special, fiind negru verzui, cu o consistenţă pastoasă, lipicioasă şi un miros specific. Meconiul trebuie eliminat de copil în primele 24-48 de ore după naştere şi dacă acesta nu apare poate indica posibile malformaţii ale tubului digestiv.

ce-sa-te-ingrijoreze-la-un-copil-1024x640

Scăderea în greutate
Acesta este un fenomen fiziologic, normal prin care trec toţi nou născuţii. În medie un copil pierde în primele trei zile după naştere circa 7-10% din greutatea pe care o avea imediat după naştere. Prematurii slăbesc mai mult decât cei veniţi la termen, dar recuperează mai repede. Un copil normal atinge greutatea avuta la naştere în circa 7 zile de la naştere. Acesta este unul din indicatorii care arată că un copil asimilează şi procesul de creştere este normal.

Icterul fiziologic
Icterul fiziologic poate aparea la 48 de ore de la naştere la nou născutul la termen şi la 36 de ore de la naştere la prematur. Circa 80% dintre bebeluşii născuti la termen şi 50% dintre prematuri fac icter fiziologic. Icterul fizologic este mai grav la copilul prematur şi este un indicator al imaturităţii hepatice a copilului. În sângele copilului intră un număr mare de reziduri rezultate din procesul de descopunere al hematiilor fetale. Procesul începe în luna a opta de sarcină şi se termină în prima lună după naştere, cu un moment de vârf imediat după naştere. Copilul se colorează în galben, dar fără nici un fel de afectare a ficatului sau căilor biliare. Există o creştere a concentraţiei de bilirubina (produsul rezultat prin descompunerea hematiilor), dar aceasta nu-l pune în pericol. Icterul fiziologic dispare în 7-10 zile la nou-născutul la termen şi în 21 de zile la prematuri.

Newborn sleeping child

Diareea fiziologică
Acesta este un fenomen care o poate speria teribil pe mama. În primele 7-15 zile de viaţă copilul poate avea şi 10 scaune pe zi, dintre care cele mai multe sunt aproape lichide. Fenomenul este numit diareea fiziologică după masă a nou-născutului şi este un fenomen normal. Diareea fiziologica apare doar în cazul copiilor alăptaţi la sân, foarte rar în cazul celor alimentaţi artificial. Este dovada imaturităţii tubului digestiv al bebeluşului. Dar dacă micuţul doarme liniştit, dacă suge şi creşte în greutate diareea fiziologică nu trebuie să sperie sau să îngrijoreze pe nimeni şi nici nu trebuie tratată, iar copilul trebuie alăptat la cerere. Copilul alăptat la sân poate avea un scaun după fiecare masă până la vârsta de 6-7 luni, ceea ce este normal. Indicatorul de evaluare nu este numărul scaunelor bebeluşului, ci aspectul acestora, starea generală a copilui şi ritmul de creştere în greutate.

Respiraţia şuieratoare
Odată ce bebe a adormit să nu te mire respiraţia suierătoare a acestuia. Deşi poţi crede că este răcit, zgomotele pe care le scoate bebe în timpul somnului sunt normale şi sunt făcute de fluxul de aer care circulă printr-un sistem extrem de fin al tractelor respiratorii superioare. Mamele se pot speria şi de ritmul respiraţiilor. Copilul respiră sacadat, cu pauze sau, uneori, la intervale regulate. În plus bebeluşii respiră mai ales prin musculatura abdominală ceea ce privit din afară poate să fie spectaculos.

Sursa

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA. 22 de săli de naștere din maternitățile din Chișinău, Bălți, Cahul, Edineț, Ceadîr-Lunga, Comrat, Chișinău vor fi echipate complet

Echipament de ultimă generație în domeniul obstetricii și ginecologiei a ajuns în Republica Moldova cu suportul UNFPA Moldova.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPAFoto: UNFPA

Acesta va fi distribuit în nouă instituții medicale din întreaga țară.

Astăzi, o parte din echipamentul medical pleacă spre Institutul Mamei și Copilului, cea mai mare maternitate din țară, unde anual se nasc circa 6.000 mii de copii.

Institutul va fi dotat cu lămpi performante pentru sălile de operație, mese de operație, echipament necesar pentru anestezie, dar și pentru monitorizarea stării mamei și a copilului la naștere.

„Instituția a fost deschisă în anii 80 ai secolului trecut și trebuie să constatăm faptul că sunt dispozitive care la moment lucrează chiar din anul 1982. Astăzi am primit echipament medical pentru săli de naștere și săli de operație.

Acest echipament este foarte important pentru nașterea în condiții sigure pentru pacienții care vin în instituția noastră. Am primit aparatele monitoare de supraveghere intrauterină a copiilor și sigur că acest echipament este foarte important și vital pentru noi”, a declarat Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău.

Valoarea echipamentului procurat pentru Institutul Mamei și a Copilului este de 525 de mii de dolari SUA și este destinat pentru dotarea secției de naștere, a sălii de operație și a unității de terapie intensivă pentru mamă și nou-născut.

Acum, pacientele care vor ajunge în sălile de naștere vor beneficia de condiții mult mai bune, spun medicii.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA

„Trebuie să înțelegem că este foarte important să utilizăm în timpul nașterii echipamentul corespunzător. Din acest punct de vedere, scaunele de naștere pe care le-am primit astăzi sunt pur și simplu cosmos. Sunt mult mai bune decât cele pe care le foloseam până acum, pe care le-am primit încă în 1982, când a fost inaugurat Institutul”, menționează Ruslan Samoilenco, șeful secției nr. 1 de obstetrică din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Dincolo de dotarea cu echipamentul de resuscitare, instituțiile medicale primesc echipament auxiliar, care îmbunătățește calitatea serviciilor medicale, oferă siguranță și salvează timpul atât de prețios în cazurile de urgență.

„Avem nevoie de brancarde așa cum am avea nevoie de aer. Brancarda (targa) de până acum trebuia ținută în mâini, ca să nu cadă pacientul. Suntem foarte bucuroși și de echipamentul dat, și de brancardă”, spune Lilia Razborschi, moașă superioară din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA

Echipamentul de ultimă generație a fost procurat de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, pentru a acoperi necesitățile femeilor din R. Moldova și ale celor refugiate din Ucraina. Valoarea lotului de echipamente este de 1,8 mln USD.

Una dintre prioritățile de top ale UNFPA este sănătatea femeilor și a viitoarelor mame, în special în aceste timpuri grele de criză.

Ca parte a răspunsului umanitar, de la începutul acestui an, UNFPA a livrat medicamente și echipamente pentru sănătatea sexuală și reproductivă către 41 de instituții medicale din țară.

Pe parcursul următoarelor două luni, UNFPA va echipa complet 22 de săli de naștere în maternitățile din Bălți, Cahul, Edineț, Ceadîr-Lunga, Comrat, Chișinău.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA

Comorile familiei! Actrița Daniela Burlaca a publicat imagini rare cu cele două fiice ale sale

Actrița Daniela Burlaca, fondatoarea teatrului Geneza Art, a devenit mămică pentru a doua oară în urmă cu câteva luni. Actorii Daniela Burlaca și Iurie Gologan au devenit pentru a doua oară părinți de fetiță. O surpriză cu mari emoții pentru părinți, cea mică venind pe lume ca un dar scump.

Recent, artista a publicat pe pagina sa de Instagram câteva imagini rare cu cele doua fiice ale sale: Milisa-Alexandrina, în vârstă de 13 ani și Salma-Maria, în vârstă de 6 luni.

„Despre surioare și despre diferența de vârstă, pot vorbi ca despre o viață plină de iubire și sens”, a menționat actrița într-un InstaStories. Imaginile au topit inimile internauților!

Artista Emerită a Republicii Moldova, Daniela Burlaca formează un cuplu cu actorul Iurie Gologan deja de 15 ani. Cei doi cresc împreună doi copii.

Activitățile extrașcolare pentru care îți va mulțumi copilul tău

Activitățile extrașcolare trebuie alese corect, în funcție de vârsta și de pasiunile copiilor. Acestea nu trebuie să apară în viaţa copilului ca să „înveţe mai mult”, ci ca să înveţe altfel și să fie stimulat în moduri în care nu e stimulat la şcoală sau acasă.

În ultimii ani, trei din cinci copii frecventează cursurile extrașcolare, iar o tendință tot mai frecventă este să înscrii copilul la cursuri din domeniul tehnologic. În mediu, unul din cinci părinți alege cursurile de programare, robotică, design grafic sau inginerie pentru copilul său, pentru că aceste domenii, deja, sunt cele mai de top și bine plătite profesii din lume și devin tot mai solicitate în Moldova. 

La Tekwill Academy Kids credem că activitățile extrașcolare pot fi un fundament pentru profesia copilului tău și sunt cea mai sigură investiție în viitorul său! 

Tekwill Academy Kids este un centru extrașcolar educațional, pentru copii și adolescenți, specializat în domeniul tehnologiilor informaționale. Timp de 5 ani de activitate, datorită mentorilor noștri, aproape 10000 de copii au absolvit, cel puțin, unul dintre programele noastre și au explorat cele mai importane direcții din domeniului Tehnologiilor Informaționale la Chișinău și Cahul. 

Cursurile noastre sunt gândite în conformitate cu psihologia vârstei și pun accent pe abilitățile esențiale la diferite etape ale vieții, spre exemplu preșcolarii înainte de a merge în clasa întâi, la cursul de robotică:

  • Se obișnuiesc să stea concentrați 45 de min;
  • Învață despre forme și culori într-o formă interactivă și distractivă;
  • Descoperă procesele și fenomenele din jur, învață științele naturii;
  • Pun în aplicare calcule matematice simple.

Multor le pare că robotica presupune doar un set de piese care trebuie asamblat, însă e mai mult de atât! La cursuri e nevoie să asamblezi și programezi, și e nevoie să o faci cu multă creativitate, pentru a găsi soluții, fie în asamblarea, fie în programarea robotului, ca acesta să realizeze sarcinile exact ca-n filme, cu maximă precizie. Copii învață și dezvoltă:

  • motorica fină
  • elemente și noțiuni din fizica: forța, echilibru, viteză, etc.
  • formule de calcul 
  • senzori de culoare, distanță, mișcare 

Toate de la o vârstă fragedă, iar când ajung în clasa a VI-a le este mult mai ușor să asimileze științele exacte.

Orice companie, proiect sau produs are un website, iar aplicațiile mobile sunt în telefonul fiecăruia pentru a afla prognoza meteo, să cumpere bilete la concert sau să comande taxi. La cursurile de programare învățăm copii sa creeze site-uri web, aplicații mobile și să facă primii pași în programare, chiar și pe cei cu zero experiență. 

Acum 10 ani, era din domeniul fantasticului să ai un aspirator robot sau lumina să reacționeze la senzori de mișcare. La cursul de electronică învățăm copiii cum să creeze și să programeze așa obiecte inteligente și să înțeleagă mai bine lumea tehnologiilor. 

Pentru copiii cu o doză mai mare de creativitate, sunt disponibile cursurile de design grafic. Talentul poate deveni o profesie, chiar din adolescență, dacă știi cum să creezi imagini și ilustrații pentru proiecte sau afaceri. Fiecare companie are nevoie de logo, cărți de vizită, postere, etichete și multe altele. La cursuri, copiii vor descoperi și vor folosi programele pe care utilizează specialiștii din domeniu și vor descoperi instrumentele acestei profesii.

Orientarea în carieră trebuie începută de la o vârstă fragedă, iar copilul tău, cu siguranță, îți va mulțumi în momentul când își va alege profesia!

Ajută copilul tău să-și descopere pasiunile și să le transforme în meseria sa de viitor. Poți conta pe sprijinul și experiența echipei Tekwill Academy Kids. Mai multe detalii pe https://tak.md 

Valorează milioane de dolari! Cele mai scumpe bijuterii din lume
Articolul anterior
Sex pe plajă: Heidi Klum se distrează cu iubitul său cu 14 ani mai mic!
Articolul următor