Adaptarea la viaţa extrauterină, momente spectaculoase

Când bebeluşul vine pe lume el trece printr-o serie de transformari uluitoare, care se petrec într-un interval de timp foarte scurt. Naştera (fie că este naturală sau prin cezariană) este un stres major pentru nou-născut, dar asta nu este tot.

separator

1-nou-nascut-4535-b

Adapatare la viaţa extrauterină este un proces major, complex, fiziologic, necesar şi normal, dar acesta poate să aibă momente care să le îngrijoreze pe mame, mai ales dacă sunt la primul copil.

Primul scaun
Meconiul, primul scaun al bebeluşului înseamnă eliminarea tuturor produselor înghiţite şi digerate de copil în cursul vieţii intrauterine. În meconiu se află şi resturile proceselor de metabolizare realizate de ficatul fătului în timpul vieţii intrauterine. Aşa se explică de ce primul scaun (uneori şi al doi-lea, şi al trei-lea ) o să aibă un aspect cu totul special, fiind negru verzui, cu o consistenţă pastoasă, lipicioasă şi un miros specific. Meconiul trebuie eliminat de copil în primele 24-48 de ore după naştere şi dacă acesta nu apare poate indica posibile malformaţii ale tubului digestiv.

ce-sa-te-ingrijoreze-la-un-copil-1024x640

Scăderea în greutate
Acesta este un fenomen fiziologic, normal prin care trec toţi nou născuţii. În medie un copil pierde în primele trei zile după naştere circa 7-10% din greutatea pe care o avea imediat după naştere. Prematurii slăbesc mai mult decât cei veniţi la termen, dar recuperează mai repede. Un copil normal atinge greutatea avuta la naştere în circa 7 zile de la naştere. Acesta este unul din indicatorii care arată că un copil asimilează şi procesul de creştere este normal.

Icterul fiziologic
Icterul fiziologic poate aparea la 48 de ore de la naştere la nou născutul la termen şi la 36 de ore de la naştere la prematur. Circa 80% dintre bebeluşii născuti la termen şi 50% dintre prematuri fac icter fiziologic. Icterul fizologic este mai grav la copilul prematur şi este un indicator al imaturităţii hepatice a copilului. În sângele copilului intră un număr mare de reziduri rezultate din procesul de descopunere al hematiilor fetale. Procesul începe în luna a opta de sarcină şi se termină în prima lună după naştere, cu un moment de vârf imediat după naştere. Copilul se colorează în galben, dar fără nici un fel de afectare a ficatului sau căilor biliare. Există o creştere a concentraţiei de bilirubina (produsul rezultat prin descompunerea hematiilor), dar aceasta nu-l pune în pericol. Icterul fiziologic dispare în 7-10 zile la nou-născutul la termen şi în 21 de zile la prematuri.

Newborn sleeping child

Diareea fiziologică
Acesta este un fenomen care o poate speria teribil pe mama. În primele 7-15 zile de viaţă copilul poate avea şi 10 scaune pe zi, dintre care cele mai multe sunt aproape lichide. Fenomenul este numit diareea fiziologică după masă a nou-născutului şi este un fenomen normal. Diareea fiziologica apare doar în cazul copiilor alăptaţi la sân, foarte rar în cazul celor alimentaţi artificial. Este dovada imaturităţii tubului digestiv al bebeluşului. Dar dacă micuţul doarme liniştit, dacă suge şi creşte în greutate diareea fiziologică nu trebuie să sperie sau să îngrijoreze pe nimeni şi nici nu trebuie tratată, iar copilul trebuie alăptat la cerere. Copilul alăptat la sân poate avea un scaun după fiecare masă până la vârsta de 6-7 luni, ceea ce este normal. Indicatorul de evaluare nu este numărul scaunelor bebeluşului, ci aspectul acestora, starea generală a copilui şi ritmul de creştere în greutate.

Respiraţia şuieratoare
Odată ce bebe a adormit să nu te mire respiraţia suierătoare a acestuia. Deşi poţi crede că este răcit, zgomotele pe care le scoate bebe în timpul somnului sunt normale şi sunt făcute de fluxul de aer care circulă printr-un sistem extrem de fin al tractelor respiratorii superioare. Mamele se pot speria şi de ritmul respiraţiilor. Copilul respiră sacadat, cu pauze sau, uneori, la intervale regulate. În plus bebeluşii respiră mai ales prin musculatura abdominală ceea ce privit din afară poate să fie spectaculos.

Sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Valorează milioane de dolari! Cele mai scumpe bijuterii din lume
Articolul anterior
Sex pe plajă: Heidi Klum se distrează cu iubitul său cu 14 ani mai mic!
Articolul următor