Adaptarea la viaţa extrauterină, momente spectaculoase

Când bebeluşul vine pe lume el trece printr-o serie de transformari uluitoare, care se petrec într-un interval de timp foarte scurt. Naştera (fie că este naturală sau prin cezariană) este un stres major pentru nou-născut, dar asta nu este tot.

separator

1-nou-nascut-4535-b

Adapatare la viaţa extrauterină este un proces major, complex, fiziologic, necesar şi normal, dar acesta poate să aibă momente care să le îngrijoreze pe mame, mai ales dacă sunt la primul copil.

Primul scaun
Meconiul, primul scaun al bebeluşului înseamnă eliminarea tuturor produselor înghiţite şi digerate de copil în cursul vieţii intrauterine. În meconiu se află şi resturile proceselor de metabolizare realizate de ficatul fătului în timpul vieţii intrauterine. Aşa se explică de ce primul scaun (uneori şi al doi-lea, şi al trei-lea ) o să aibă un aspect cu totul special, fiind negru verzui, cu o consistenţă pastoasă, lipicioasă şi un miros specific. Meconiul trebuie eliminat de copil în primele 24-48 de ore după naştere şi dacă acesta nu apare poate indica posibile malformaţii ale tubului digestiv.

ce-sa-te-ingrijoreze-la-un-copil-1024x640

Scăderea în greutate
Acesta este un fenomen fiziologic, normal prin care trec toţi nou născuţii. În medie un copil pierde în primele trei zile după naştere circa 7-10% din greutatea pe care o avea imediat după naştere. Prematurii slăbesc mai mult decât cei veniţi la termen, dar recuperează mai repede. Un copil normal atinge greutatea avuta la naştere în circa 7 zile de la naştere. Acesta este unul din indicatorii care arată că un copil asimilează şi procesul de creştere este normal.

Icterul fiziologic
Icterul fiziologic poate aparea la 48 de ore de la naştere la nou născutul la termen şi la 36 de ore de la naştere la prematur. Circa 80% dintre bebeluşii născuti la termen şi 50% dintre prematuri fac icter fiziologic. Icterul fizologic este mai grav la copilul prematur şi este un indicator al imaturităţii hepatice a copilului. În sângele copilului intră un număr mare de reziduri rezultate din procesul de descopunere al hematiilor fetale. Procesul începe în luna a opta de sarcină şi se termină în prima lună după naştere, cu un moment de vârf imediat după naştere. Copilul se colorează în galben, dar fără nici un fel de afectare a ficatului sau căilor biliare. Există o creştere a concentraţiei de bilirubina (produsul rezultat prin descompunerea hematiilor), dar aceasta nu-l pune în pericol. Icterul fiziologic dispare în 7-10 zile la nou-născutul la termen şi în 21 de zile la prematuri.

Newborn sleeping child

Diareea fiziologică
Acesta este un fenomen care o poate speria teribil pe mama. În primele 7-15 zile de viaţă copilul poate avea şi 10 scaune pe zi, dintre care cele mai multe sunt aproape lichide. Fenomenul este numit diareea fiziologică după masă a nou-născutului şi este un fenomen normal. Diareea fiziologica apare doar în cazul copiilor alăptaţi la sân, foarte rar în cazul celor alimentaţi artificial. Este dovada imaturităţii tubului digestiv al bebeluşului. Dar dacă micuţul doarme liniştit, dacă suge şi creşte în greutate diareea fiziologică nu trebuie să sperie sau să îngrijoreze pe nimeni şi nici nu trebuie tratată, iar copilul trebuie alăptat la cerere. Copilul alăptat la sân poate avea un scaun după fiecare masă până la vârsta de 6-7 luni, ceea ce este normal. Indicatorul de evaluare nu este numărul scaunelor bebeluşului, ci aspectul acestora, starea generală a copilui şi ritmul de creştere în greutate.

Respiraţia şuieratoare
Odată ce bebe a adormit să nu te mire respiraţia suierătoare a acestuia. Deşi poţi crede că este răcit, zgomotele pe care le scoate bebe în timpul somnului sunt normale şi sunt făcute de fluxul de aer care circulă printr-un sistem extrem de fin al tractelor respiratorii superioare. Mamele se pot speria şi de ritmul respiraţiilor. Copilul respiră sacadat, cu pauze sau, uneori, la intervale regulate. În plus bebeluşii respiră mai ales prin musculatura abdominală ceea ce privit din afară poate să fie spectaculos.

Sursa

Valorează milioane de dolari! Cele mai scumpe bijuterii din lume
Articolul anterior
Sex pe plajă: Heidi Klum se distrează cu iubitul său cu 14 ani mai mic!
Articolul următor
Alte articole interesante