Ai un copil răsfățat? Află cum îl dezveți


Daniela Sircu-Ursu,
Psiholog consultant

Mijlocul de aur ne este de ajutor întotdeauna, dar niciodată la fel de mult precum în educarea și creșterea micuților noștri. Orice încălcare a acestui principiu ne creează mari dificultăți în relaționarea cu copiii noștri. Având drept  urmări, cele mai grave erori ale părinților în educarea urmașilor lor. Una din aceste erori, care aparent pare inofensivă, îl face pe micuțul tău nemulțumit de sine și nepregătit pentru încercările care îl așteaptă în viitor – RĂSFĂȚUL.

Un copil răsfățat este cel de la care părintele nu cere nimic, dar îi permite orice

Ce este un copil răsfățat? Oare copilul meu este răsfățat? Și oare când am reușit să-l răsfăț? Sunt doar câteva întrebări care îți pot apărea citind titlul acestui articol. Dar s-o luăm de la început…

 copil-rasfatat_d8dd754b60Ce este un copil răsfățat?

Fără responsabilități, cu pretenții. Face ce vrea el, este obișnuit să dea ordine. Nepoliticos și nerăbdător, crede că totul i se cuvine, dar este veșnic nemulțumit și vrea mai mult. Egoismul îi face mari necazuri, astfel nu-și face prieteni și nemulțumirea sa crește. Este neascultător și greu de disciplinat, tiranic și impulsiv. Violența este și ea una din trăsăturile de bază. Folosește manipularea pentru a obține ceea ce dorește și o face extrem de “ profesionist“. Însă, necătând la faptul că, de obicei, obține ceea ce cere, este extrem de nefericit. „Dacă îi permiteți copilului să fie răsfățat, plantați o sămânță de nemulțumire“, consideră medicul pediatru Harvey Karp.

De ce atunci părinții își răsfață micuții?

Din sentimentul de vină. Veșnica lipsă de timp ne face să petrecem din ce în ce mai puține momente cu micuții noștri, astfel ne achităm de sentimentul de vină răsfățându-i, cumpărându-i diverse nimicuri… care costă, dar nu educă.

parinti-copiiAlteori, părintele își răsfață copilul care are probleme de sănătate sau care a trecut prin întâmplări dramatice, încercând parcă să diminueze suferința micuțului său. Nu impune reguli și îi permite să facă ce vrea el, doar să fie mulțumit. Paradoxal… dar obține contrariul.

Din lene. Nedorința de a se implica în viața acestuia direct; fiind  prea ocupat cu egoismul propriu pentru a petrece timp cu micuțul… mai bine îi cumpără ceva… sau îi permite să facă ce vrea.

Din prea multa “dragoste”. Își iubește copilul și vrea să-i ofere tot ce nu a avut el când era mic, privând copilul de posibilitatea de a învăța  să-și folosească imaginația pentru a-și face singur jucării, să se descurce și fără prea multe lucruri.

copil-rasfatatDezavantajul cel mai mare, în cazul acestor copiii, este acela, că nu au învățat să muncească pentru ceea ce-și doresc, construindu-și modele disfuncționale de a se raporta la ceilalți. Astfel, dragi părinți, răsfățul are consecințe care trec dincolo de greutatea de moment de a gestiona un copil necontrolat și răsfățat. El creează modele care pot dura toată viața.

“Cum de am ajuns până aici? Când și unde am greșit?”- sunt întrebările puse de părinții care recurg la ajutor specializat.

Un părinte este pe drumul greșit atunci când:

face din copil centrul Universului. Copiii trebuie să primească, dar și să dea, altfel devine frustrat. Ajutați-vă copilul să simtă plăcerea de a dărui, acest lucru trebuie învățat.

ignoră comportamentul pozitiv. Nu îi arătăm copilului că suntem mulțumiți de el atunci când se joacă frumos sau când își rezolvă singuri problemele, când își face prieteni sau când împarte cu ei ceva. Spuneți-i cât mai des că sunteți mulțumiți atunci când se comportă frumos (precizați cu exactitate).

comportament_copii_dorinte_regulirecompensează comportamentul negativ. Mulți părinți fac greșeala ca simultan să ignore comportamentul pozitiv și să-l răsplătească din greșeală pe cel negativ. Dacă dați atenție copiilor numai când miorlăie și plâng, le transmiteți mesajul că doar prin crize și plâns pot să vă atragă atenția. Ignorați astfel de comportamente.

nu impune limite clare de comportament. Lipsa unor reguli de bună purtare poate duce la creșterea unui copil nepoliticos și necooperant, care nu-i respectă pe cei din jur. Nu uitați însă să-i fiți model.

nu sunt consecvenți în aplicarea regulilor. Exemple de limite inconsistente sunt faptul că permit copilului mic să se joace cu mâncarea din farfurie în unele zile, dar nu în altele sau că permit copilului mai mare să-și încalce ora de culcare atunci când nu mai au energia să lupte cu el pentru a o respecta. Astfel îi transmit copilului mesajul că, de fapt, acele reguli nu sunt atât de importante.

38073copii-si-parinti-1nu pedepsesc copilul pentru faptele sale. Pedeapsa este inevitabilă în educarea unui copil, învățându-l că este important să răspundă pentru faptele sale. Fiți atent însă cum pedepsiți copilul și pentru ce. Uneori suportarea consecințelor este deja o pedeapsă și un moment bun de a discuta cu copilul despre greșeala sa.

oferă daruri din motive greșite. Manipularea este un asemenea motiv,  precum și sentimentul de vină. Cel mai de preț dar pentru un copil este timpul pe care îl acordați desenând împreună, citind o carte sau plimbându-vă prin parc și discutând despre tot ce vrea el.

se comportă ca un copil răsfățat. Modul în care interacționați cu familia servește ca model pentru modul în care copilul se va purta cu alții. Proverbul „așchia nu sare departe de trunchi“ este adevărat, deoarece copiii fac ceea ce faceți voi, nu ceea ce spuneți.

mama_copil_carte_shutterstock_15990895_01_3d44a46c4eDacă tocmai v-ați dat seama că micuțul dumneavoastră este deja sau este pe cale de a deveni răsfățat, nu intrați în panică. Experții în disciplina copilului spun că puteți repara pagubele făcute de răsfăț. Pentru început spuneți-i copilului adevărul. Spuneți-i “am greșit” și explicați-i de ce se vor produce niște schimbări. Când stabiliți noile reguli, precizați clar care vor fi consecințele. Cu cât este mai puțină cicăleală și mai multe fapte, cu atât mai bine. Menținerea unei abordări consecvente și eficiente a disciplinei copilului nu este ușoară, dar are beneficii pe toată viața…

Astfel, data viitoare când copilul face o criză de furie la supermarket sau încearcă să vă determine să acceptați încălcarea regulilor, gândiți-vă la efectele pe termen lung ale faptului că cedați.

Violența obstetricală e tot o violență!

Sarcina și nașterea ar trebui să fie o perioadă cu amintiri frumoase pentru fiecare femeie. Dar, pentru multe femei aceasta poate fi însoțită de momente de suferință, umilire și traumă. Violența obstetricală, sau umilirea femeilor în maternități, este un fenomen încă întâlnit în multe regiuni ale lumii. Violența obstetrică poate lua diverse forme, printre care refuzarea îngrijirii, ignorarea nevoilor și durerilor femeilor, abuzul verbal, violența fizică, comportamentul dezumanizat și nepoliticos.

La nivel mondial, data de 25 noiembrie este dedicată conștientizării abuzurilor din maternități. La fiecare 25 noiembrie (ziua împotriva violenței față de femei), se încearcă prin intermediul campaniei ca vocea femeilor umilite în timpul nașterilor să fie auzită.

Câteva femei au mărturisit cum s-a manifestat violența obstetricală în cazul lor:

,,Închide gura! Nu mai urla și nu împinge! Știai ce făceai când făceai sex, iar acum vezi rezultatul?”

,,Lasă că ți-a fost și bine!”

,,Spune mulțumesc că ești vie și tu, și copilul”

,,Ți-a plăcut când l-ai făcut, acum taci și îndură!”

,,Nu ești prima care naște, stai și rabdă”

,,Ce urli în gura mare, te aude toată maternitatea”

,,Și ce dacă te doare, trebuia să te gândești la asta 9 luni în urmă”

,,Naște mai repede, că n-am timp”

Primul pas către stoparea practicilor abuzive și denigrante la naștere este informarea!

Fiica lui Bill Gates este însărcinată. Tânăra a publicat primele imagine cu burtica de gravidă

Jennifer Gates, fiica miliardarului american este însărcinată cu primul ei copil. În vârstă de 26 de ani, Jennifer este căsătorită cu Nayel, în vârstă de 31 de ani, iar peste câteva luni vor deveni părinți. Tânăra a postat prima imagine cu burtica de gravidă.

Jennifer Gates este însărcinată. Fiica lui Bill Gates a publicat prima imagine cu burtica de gravidă

Aceasta poartă o rochie lungă de mătase, care i-a scos în evidență burtica de gravidă. În aceeași poză apare și soțul ei, iar cei doi zâmbesc în timp ce erau îmbrățișați.

jennifer gates insarcinata

Jennifer a mai postat o poză în care apare singură, în timp ce își ținea mâna pe burtă. Melinda Gates, fosta soție lui Bill Gates a comentat la imaginile postat de fiica sa. „Nu aș putea fi mai încântată să-l cunosc pe acest micuț și să văd cum deveniți părinți’. 

jennifer gates

Acesta nu este primul nepot pe care Bill și Melinda îl au. Cei doi au divorțat anul trecut, după 27 de ani de căsnicie.

Jennifer Gates, fiica cea mare a miliardarului Bill Gates, confondatorul Microsoft, s-a căsătorit cu Nayel Nassar, un jocheu egiptean. Nunta a avut loc anul trecut, iar atât Bill Gates, cât și Mellinda Gates au participat la marele eveniment. Nunta celor doi îndrăgostiți a costat 2 milioande dolari.

Jennifer Gates a absolvit facultatea în cadrul Universității Standford, în 2018. Aceasta a obținut o diplomă în bilogie umană, după care a luat un an pauză. Ulterior, a urmat cursurile facultății de medicină. Fiica lui Bill Gates a făcut echitație încă de la vârsta de 6 ani.

jennifer si sotul ei
jennifer gravida

Gabriela Damir și soțul ei, Roman Burlaca, într-o ședință foto emoționantă înainte de nașterea fiului

Gabriela Damir și Roman Burlaca trăiesc una dintre cele mai palpitante etape din viața de cuplu. Tinerii îndrăgostiți urmează în curând să devină părinți pentru prima oară și au decis să imortalizeze clipele printr-o ședință foto la care au participat în doi. Fericit și emoționat, viitorul tătic își susține protector aleasa.

Emoțiile sunt intense în așteptarea bebelușului. Vitoarea mămică este dovada că în perioada sarcinii, femeia poate fi deosebit de elegantă și plină de senzualitate.

Leonid Agutin și Angelika Varum au suferit un accident rutier
Articolul anterior
Connect-R şi-a angajat bonă din Republica Moldova!
Articolul următor