Ajută la dotarea atelierului copiilor cu autism!

Chiar dacă are manifestări foarte severe de la vârste fragede, iar cauzele îi sunt incerte și posibilitățile de tratament limitate, diagnosticul de autism la copii nu este o sentință, această afecțiune serioasă nici măcar nu ar trebui să însemne acea sarcină foarte grea pentru un părinte profund devastat, al cărui copil este diagnosticat cu o asemenea boală cruntă. Și asta pentru că, descoperit în primii ani de viață, un copil cu autism are șanse mai mari de recuperare, iar oamenii de știință, în pofida tuturor greutăților, sunt mereu în căutarea metodelor noi de tratament ale bolii.

separator

Autismul este o afecțiune severă. Ce este autismul? Copilul cu autism nu întoarce capul atunci când aude vocea mamei, nu poate stabili contact vizual cu persoana care îi vorbește, nu arată cu degetul, nu zâmbeşte, mulți dintre copii nu au abilități de vorbire, iar dacă o fac atunci foarte defectuos, are activități repetitive (deschide și închide repetat ușa, se învârte în jurul său, flutură mâinile etc.), evită atingerile şi contactul vizual cu cei din jur.

Pentru că numărul copiilor afectați de autism este în creștere, iar părinții se confruntă cu probleme dificile atunci când ajung să lupte cu această boală și au nevoie de sfaturi și susținere, în anul 2008 a fost creată Asociația Obștească ,,SOS Autism”, o organizație nonguvernamentală, înființată de către un grup de părinți ai căror copii suferă de autism.

Misiunea Asociației ,,SOS Autism” este de a susține abilitarea copiilor cu autism, sporirea incluziunii sociale a copiilor, practicarea de seminare, întruniri, conferințe și lectii în vederea ameliorării problemei, reprezentarea și apărarea drepturilor persoanelor cu tulburări din spectrul autist, acordarea sprijinului familiilor acestora, crearea unui mediu tolerant și disponibil pentru acceptarea și ajutarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

AO ,,SOS Autism,, oferă servicii de terapie pentru copiii cu autism. În prezent, copiii beneficiază de terapie ABA la sediul asociației.

Reprezentanții AO ,,SOS Autism,, sunt mereu în căutarea unor modalități menite să îmbunătățească calitatea tratamentului.

În acest fel, inițiatorii au descoperit pasiunea copiilor cu autism pentru lut. De mai bine de jumătate de an, în atelier se practică terapia prin argilă, cu atât mai mult cu cât activități din acestea sunt extrem de binevenite și acționează favorabil asupra dezvoltării copiilor cu autism, iar lucrările realizate de micuți au devenit foarte populare la târgurile de caritate.

capturav

Obiectele sunt vândute, iar oamenii cu suflet mare contribuie astfel la recuperarea copiilor cu autism.

capturann

Din păcate, această activitate care aduce multă satisfacție copiilor, este îngrădită din cauza figurinelor de lut ce au o durată de viață scurtă (acestea sunt doar uscate, nu și arse într-un cuptor special).

Părinții își doresc foarte mult să îmbunătățească abilitățile practice ale copiilor, cu atât mai mult cu cât activitatea poate deveni pentru aceștia o sursă de existență când vor crește mari, dar și o modalitate de a socializa. Iată de ce ei speră să poată aduna mijloacele financiare necesare procurării echipamentului tehnic.

În scopul de a dota atelierul de ceramică, este nevoie de a cumpăra un cuptor și o roată a olarului.

Costul total al instrumentelor este de 5.200 dolari (inclusiv costuri de transport și vamale, deoarece echipamentele nu pot fi achiziționate din Moldova).

O organizație de caritate va dona 3.000 dolari, dar mai sunt necesari încă 2.200 dolari.

Dacă îți dorești să ajuți copiii cu autism, pentru a le oferi o viață mai bună și condiții demne de existență, donează pe generosity.com  (tot aici este prezentată și varianta în limba engleză a misiunii, ceea ce nu ar constitui un impediment pentru vorbitorii de limbă engleză să se poată familiariza cu acest caz și dona pentru copii).

Orice contribuție înseamnă un pas mare pentru micuții afectați de autism!

Părinții Asociației SOS Autism mulțumesc tuturor celor care binevoiesc și contribuie la colectarea sumei, fiind profund recunoscători pentru donațiile generoase și ajutorul oferit copilașilor!

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Exercițiul care îți va tonifia brațele și îți va întări abdomenul și spatele
Articolul anterior
Tragedie la o fabrică din Orhei. O femeie a fost strivită de un val metalic
Articolul următor