Alergiile de vară la copii. Cauze, simptome și tratament

În sezonul estival, copiii, din păcate sunt cei mai predispuși la aceste afecțiuni. Dragi mămici, nu ezitați să citiți informațiile de mai jos, astfel veți ști mai bine cum să vă feriți picii de factorii predispozanți alergiilor.

separator
252244l-640x0-w-2344b701

Cauzele apariției alergiilor de vară și cum le eviți

La fel ca în timpul primăverii, cel mai mare declanșator al alergiilor este polenul – micile boabe eliberate în aer de copaci, ierburi și buruieni, cu scopul fertilizării altor plante. Atunci când aceste celule de polen intră în nasul și în ochii oamenilor sensibili, pun sistemul imunitar la treabă.

Sistemul imunitar, percepând polenul ca pe un invadator străin, eliberează anticorpi – substanțe care identifică și atacă în mod normal bacterii, viruși și alte organisme care cauzează boli. Anticorpii atacă alergenii, ceea ce duce la eliberarea de substanțe chimice, cum ar fi histamina în sânge. Aceste substanțe chimice declanșează secreții nazale abundente, mâncărimi ale ochilor și alte simptome alergice.


Mucegaiul din natură este un alt inculpat. Există mai multe tipuri de mucegai, dar numai câteva pot declanșa alergii. Acesta poate declanșa, de asemenea, astm bronșic. Numărul de spori de mucegai poate crește în zilele umede. Există și mucegai de interior, iar pentru acesta poți lua măsuri de a scăpa de orice pic de umezeală din casă, cum ar fi repararea scurgerilor și folosirea dezumidificatoarelor.

Înțepăturile de insecte sunt bine-cunoscute ca alergeni, putând duce la o reacție severă cunoscută sub numele de anafilaxie. Albinele, viespile și bondarii sunt cei mai activi spre sfârșitul verii către toamnă. Cel mai bun mod de a evita înțeparea este de a evita toate insectele. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să umbli în picioarele goale unde există insecte sau să bei dintr-o doză deschisă, în care poate s-au strecurat insectele pentru o masă. Ar trebui să eviți să porți un parfum care miroase dulce și îmbrăcămintea viu colorată sau cu motive florale.

Reacțiile alergice la fructele de sezon pot apărea oricând, iar pentru unii oameni, fructele și legumele de vară pot fi orice, dar nu delicioase și suculente. Oamenii care sunt alergici la anumite polenuri pot suferi o reacție încrucișată, după ce mănâncă anumite alimente, cum ar fi pepeni, mere și țelină. Condiția aceasta este cunoscută sub numele de sindrom de alergie orală, iar simptomele includ prurit, furnicături sau umflarea gurii. Spre deosebire de reacțiile grave care pot apărea de la alergiile alimentare, sindromul alergiei orale rareori pune viața în pericol. Persoanele alergice pot evita consumul alimentelor cu probleme.

Simptomele alergiilor de vară

Printre simptomele care te pot convinge că este cazul să mergi la doctor, pentru a vedea dacă te afectează alergiile de vară se numără și:

 • Secrețiile nazale abundente
 • Ochii umezi
 • Strănutatul
 • Tusea
 • Mâncărimi ale ochilor și nasului
 • Cercurile întunecate de sub ochi

Medicul tău te va întreba despre simptomele pe care le ai și despre istoricul alergenic. S-ar putea să-ți sugereze un tratament medicamentos sau să îți recomande un medic specializat în tratarea alergiilor, pentru un test de piele. Alergologul va expune o mică suprafață de pe mână la un eșantion mic de alergen. Dacă ești alergic, se va forma o mică umflătură roșie. Testele de sânge pot diagnostica, de asemenea, alergiile de vară.

Tratamente pentru alergiile de vară

În mod normal, doctorul îți va prescrie medicamentele perfecte pentru reacțiile tale. Printre acestea, se numără antihistamine, decongestionante, spray-uri nazale, picături de ochi, irigare nazală. Dacă ai parte de o reacție alergică severă, este recomandat să suni imediat la 112 sau să folosești o injecție cu epinefrină, dacă ți-a prescris-o doctorul.

Cu toate acestea, până să ajungi la doctor cu o reacție agravată, poți urma câțiva pași, pentru a evita factorii alergeni.

 • Stai înăuntru atunci când nivelul polenului și al smogului este ridicat.
 • Ține ușile și ferestrele închise. Dă drumul la aerul condiționat pentru a menține alergenii afară. Folosește un purificator de aer.
 • Curăță filtrele de aer din casă des. De asemenea, aspiră și șterge praful de pe rafturile de cărți, gurile de aerisire și alte locuri în care se adună polenul.
 • Spală lenjeria de pat și covoarele, dacă ai, în apă fierbine, pentru a elimina acarienii de praf și alți alergeni.
 • Când te întorci de afară, spală-te pe păr și pe corp, și schimbă-ți hainele.
 • Dă des cu aspiratorul și poartă o mască de protecție. Acest proces poate scoate polenul, mucegaiul și praful prins în covoarele tale.
 • Menține umiditatea din casă între 30% și 50%, astfel încât să nu le oferi acarienilor un mediu proprice dezvoltării și înmulțirii.

Sursa

Colacul de înot poate fi periculos! Ce a pățit un copil care a fost lăsat nesupravegheat doar câteva secunde
Articolul anterior
Din toamnă înscrierea la grădinițele din Chișinau va fi posibilă doar online
Articolul următor
Alte articole interesante