Alimentaţia diversificată – sfaturi pentru părinţi

Diversificarea alimentaţiei sugarului trebuie făcută după recomandările medicului pediatru sau ale medicului de familie care îi cunoaşte bine evoluţia de la naştere, în funcţie de vârsta cronologica (sau corectata pentru cei născuţi prematur) şi de starea de creştere şi dezvoltare.

separator

diversification-alimentaire

O diversificare incorect efectuată poate fi la originea unui exces de greutate, a unor alergii alimentare (prin introducerea precoce a unor alimente alergizante) etc. Condiţia de respectat: sugarul să fie sănătos.

Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu recomandă:Profesor Doctor Silvia Stoicescu, 59 ani, Medic Primar Neonatologie la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, Alfred Rusescu - AA - 90'

 • când se introduce un aliment nou, acesta se va da la începutul mesei şi va fi urmat de suptul la sân (care va fi redus treptat pe măsură ce va creşte cantitatea de aliment nou);
  • nu se introduc 2 alimente noi în acelaşi timp;
  • se vor folosi pentru administrare linguriţa, căniţa;
  • alimentele vor fi pasate, până la apariţia primilor dinţi, apoi vor fi mărunţite;
  • lichidele pentru hidratare (nerecomandate în alimentaţia la sân) nu se vor îndulci (ceai fără zahăr, apă fiartă şi răcită);
  • nu se pune sare în mâncarea sugarului;
  • este obligatorie respectarea cu stricteţe a regulilor de IGIENĂ a alimentelor şi recipientelor folosite la pregătirea şi administrarea lor.

Recomandări pentru succesiunea introducerii de alimente noi:
• legume – piure şi supă (o singură legumă nouă introdusă pe zi: morcov, fasole verde, spanac, dovlecel, cartof şi, mai târziu, altele)
sau
• cereale de prima vârstă – fără gluten (orez, porumb, făină de roşcove)
apoi
• fructe – pulpă (măr, caisă, piersică etc.) bine coapte (un singur fruct nou introdus pe zi) şi suc de citrice (portocală) sau de legume (morcov)
• carne de găină sau vită şi, mai târziu, de peşte alb
• ou – numai gălbenuş fiert tare până la 1 an,
• brânză de vaci, iaurt
• cereale de vârsta a II-a – cu gluten (grâu, secară, ovăz)

cheerful happy baby child eats itself with a spoon

De reţinut: Se va evita carnea de animal tânăr (viţel, pui etc.)!

Este de preferat ca banana să se folosească după 6 luni, kiwi după 9-12 luni, iar pulpa unor fructe precum prune, pere şi mai ales pepene, cireşe, struguri să se folosească cu prudenţă şi în cantităţi mici, înainte de 1 an (accelerează tranzitul intestinal).

Momentul în care se începe diversificarea hranei este foarte important.

Fiecare bebeluş are ritmul său propriu de dezvoltare. De aceea, este important să te sfătuieşti cu medicul tău când şi cu ce să începi diversificarea!

Pentru începutul diversificării se recomandă alimente cu risc de alergie redus şi fără gluten (glutenul este o proteină care se găseşte mai ales în grâu, ovăz, orz şi secară).

 • Primele alimente de diversificare obişnuiesc treptat sugarul cu gusturile simple şi naturale ale alimentelor şi permit identificarea eventualilor alergeni.
  • După vârsta de 6 luni este timpul pentru gusturi noi: reţete simple, dar cu mai multe ingrediente, cu gusturi variate, cum ar fi: cereale, fructe, legume, carne.
  • De la 8 luni este timpul pentru alimente complexe, care pot conţine şi bucăţele mici, pentru a stimula bebeluşul să mestece, fără riscul de a se îneca.
  • De la 1 an copilul învaţă treptat să mănânce ce se găteşte pentru întreaga familie. Alimentele îi asigură energia şi substanţele nutritive necesare acestei etape de dezvoltare. Rămân câteva alimente interzise: cartofi prăjiţi, ciocolată etc.

Cerealele sunt ideale pentru diversificarea alimentaţiei bebeluşului tău. Sunt gustoase şi hrănitoare, fiind suplimentate cu fier, calciu şi vitamine, pentru o dezvoltare armonioasă.

Piureurile de fructe, legume, cu carne sunt o alternativă comodă si sigură la mâncarea gătită în casă. Sunt suplimentate cu vitamine, asigurând o alimentaţie sănătoasă şi sigură pentru copil.

Verificaţi întotdeauna eticheta produselor de diversificare a alimentaţiei şi asiguraţi-vă că acestea respectă recomandările nutriţioniştilor/pediatrilor: conţinut redus de sare, fără zahăr adăugat, fără aditivi sau coloranţi artificiali.

Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu
Şeful Departamentului de Neonatologie
Spitalul Clinic de Obstetrică –Ginecologie „Gh.Polizu” Bucureşti

Numărul minorelor și adolescentelor din Moldova care devin mame, de trei ori mai mare decât media europeană

În ultimii zece ani, numărul mamelor adolescente a scăzut în R. Moldova de la 50 până la 27 de nașteri la 1.000 de fete de 15-19 ani, dar este, totuși, aproape de trei ori peste media europeană de zece cazuri.

Bacău, în topul județelor cu cele mai multe mame minore - DeBACAU

Lipsa educației sexuale în școală și în familie este cauza principală, spun experții, transmite moldova.europalibera.org.

Ana (n.r. – nume schimbat) are 17 ani și de jumătate de an este mamă de băiat. Absolvea clasa a IX-a când a aflat că este însărcinată. Fata se afla atunci într-un centru de plasament temporar, după ce tatăl ei a murit, iar mama a ajuns după gratii.

„Mă vedeam cu un băiat de aproximativ jumătate de an și, după primul examen din clasa a IX-a, am aflat că sunt însărcinată. Pe de o parte, mă temeam, pentru că am vrut să termin școala. Pe de alta, parcă voiam un copil. Gândurile mele erau la școală și la ce va spune mama, dar am luat decizia să-l păstrez. M-am gândit că îmi va fi greu, dar că mă voi descurca și așa și este”, povestește tânăra.

Tatăl copilului este și el adolescent. „Suntem de aceeași vârstă, dar nu eram în aceeași clasă. El a acceptat copilul, dar în acest moment noi nu mai suntem împreună. Ne descurcăm și fără el. El mă sună, vizitează copilul, suntem ca doi prieteni. El a terminat școala și vrea să se angajeze. I-am zis că, dacă va dori, poate să ne ajute, eu nu îi voi cere nimic”, afirmă tânăra.

„Dacă este, trebuie să-l iubești și să ai grijă de el”

Ana susține că părinții nu au vorbit cu ea niciodată despre relațiile sexuale, dar știa anumite lucruri de la școală. „Ni s-a spus că, dacă avem relații sexuale, să ne protejăm. La acel moment, nu am reușit, dar… O să-i vorbesc copilului despre asta”, spune ea.

Adolescenta își dorește să-i ofere bebelușului ei toată dragostea de care ea nu a avut parte. „Da, poate este prea devreme, dar, în același timp, sunt bucuroasă, pentru că, dacă o să vreau să mai fac copii, o să pot să o fac. Mulți spun că este greu, dar ori acum, ori mai târziu, tot treci prin asta. Da, eu nu sunt pe picioarele mele, dar mă bucur de aceste momente. Dacă este, trebuie să îl iubești și să ai grijă de el”, spune fata.

Ana și băiețelul ei stau de jumătate de an la centrul de plasament temporar din Chișinău al misiunii sociale „Diaconia”, care găzduiește cuplurile mamă-copil aflate în situații critice. Aici femeile sunt învățate să aibă grijă de copii și sunt ajute să se integreze în societate.

„Ana își dorește să urmeze cursuri de cofetar sau de bucătar, iar noi o vom ajuta. De asemenea, copilul va merge la creșa noastră atunci când ea va învăța și va începe să lucreze”, spune Tatiana Negru, manager de proiect în cadrul programului „În brațele mamei”.

„Discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale cu un an”

Proiectul Strategiei națională de sănătate „Sănătatea 2030”, elaborat de ministerul de profil, arată că, în ultimii ani, R. Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea numărului de nașteri la fetele de 15-19 ani, dar acest nivel este de trei ori mai mare decât media europeană și prezintă o provocare pentru sănătatea populației.

Directoarea Centrului de resurse în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, Galina Leșco, spune că principala cauză este lipsa educației de calitate și, în special, a celei sexuale.

„Este demonstrat că e nevoie de două elemente-cheie pentru un nivel controlat al sarcinilor la adolescente. Asta înseamnă lecții de educație sexuală complexe în programa școlară și abordarea acestor teme în familie, dar și accesul la servicii prietenoase tinerilor. În țările unde aceste programe există, nivelul de nașteri la adolescente este sub 10, adică sub media europeană ”, explică specialista.

În R. Moldova au existat mai multe încercări de a introduce disciplina de educație sexuală în școli, dar toate s-au ciocnit cu un val de opoziție în societate.

„Multă lume confundă programele de educație sexuală cu stimularea activității sexuale precoce. De fapt, cercetările arată că discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale în mediu cu un an”, argumentează Leșco.

Potrivit ei, peste 80% din adolescentele care nasc provin din mediul rural.

„Avem nevoie de programe pentru adolescenți și tineri, în special, pentru cei din mediul rural, pentru fete și băieți. Sarcinile apar acolo unde nu există educație de calitate, în general, și nu există servicii de planificare a familiei. Cu cât fata este mai educată, cu atât ea își poate controla viața”, a mai spus Galina Leșco.

1 iunie – zi liberă în Republica Moldova. Proiectul de lege a fost votat astăzi de Parlament

Ziua ocrotirii copilului, marcată pe 1 iunie, va fi zi de sărbătoare nelucrătoare. Deputații Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Marina Morozova, Artemie Cătănoi, Gheorghe Ichim și Boris Popa, au înaintat o inițiativă legislativă de modificare a Codului Muncii. Proiectul de lege a fost aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, 22 iunie, în două lecturi, cu votul a 70 de deputați.

1 Iunie, Ziua Copilului. Idei de activități distractive pentru copii

„Prin implementarea modificărilor operate în legislație vom oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie”, a argumentat unul din autorii proiectului, Artemie Cătănoi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Marina Cârnaț, despre sexul bebelușului din burtică: ,,Am vrut gemeni de data aceasta”

Marina Cârnaț este în așteptarea celui de-al nouălea copil. Sarcina bloggeriței pare să fie una ușoară, după cum se poate vedea din postările și imaginile publicate de tânăra mămică pe rețelele de socializare.

Până în acest moment, soții nu au dezvăluit sexul bebelușului din burtică și spun că vor afla secretul doar în momentul nașterii. Ce explicație și motivație au adus?

„De ce ținem în secret sexul bebelușului?

În primul rând, având și fete si baieti nu mi-a venit deloc dorința concretă că vreau următorul sa fie unul sau altul. Foarte sincer vă spun, că am vrut gemeni de data aceasta, dar nu conta ce vor fi! 😊

Apoi, de la sarcina a 7, doar mă rugam în continuu ca bebelușul să fie sănătos! E tot ce contează!

Foarte multe femei mai în vârstă decât mine mă încurajează și apreciază că nu divulg sexul copilului, astfel accentul publicului e pe aceea ca părinții să fie recunoscători pentru oricine și să se bucure de acest dar.

Reacțiile celor din jur sunt diferite, cineva dorește să am fată, altcineva – băiat. Și să nu mă simt intimidată de dorința cuiva, am văzut că mă voi simți mai confortabil dacă nu voi spune ce așteptam.

Evenimentul nașterii e mult mai prețios decât aflarea sexului copilului. Eu am aflat la 14-15 săptămâni, dar nasterea e mult mai târziu…orice i se poate întâmpla oricui… De aceea, am considera că anume după nastere vom descoperi secretul, exact cum am făcut și cu Mia”, a explicat Marina Cârnaț, pe pagina sa de Instagram.

Marina și Teodor Cârnaț au împreună 8 copii.

În sudul Moldovei se coc cireșele!
Articolul anterior
Salată Neptun
Articolul următor