Dacă în primele şase luni de viaţă laptele matern este hrana exclusivă pentru bebeluşi, atunci în jurul vârstei de şase luni ar trebui să înceapă diversificarea alimentaţiei. Bebeluşul tău ar putea fi pregătit pentru acest lucru, întrucât stă în poziţie de şezut, şi-a dublat deja greutatea pe care a avut-o la naştere şi cântăreşte în jur de 6 kg, iar după 8-10 alăptări persistă senzaţia de foame.
Momentul introducerii alimentelor solide în meniul bebeluşului se face consultând medicul pediatru, care totodată explică mămicii şi regulile diversificării alimentaţiei copilului. Alimentele noi solide se introduc în meniul bebeluşului pe rând, respectând o pauză de cel puţin trei zile între ele, pentru a urmări potenţiale reacţii alergice la produs sau de altă natură.
Iată care sunt alimentele admise în alimentaţia copilaşilor, în funcţie de vârstă, pe lângă laptele matern, pe care bebeluşul ar trebui să-l primească până la vârsta de doi ani:
Copilul de la 6 la 8 luni, pe lângă laptele matern, poate avea în meniu:
- Piure de fructe – banane, pere, mere, piersici (de la o linguriţă de pireu de fructe, crescând treptat cantitatea până la 1/2 cană/zi, în 2 sau 3 prize alimentare);
- Piure de legume – morcov bine fiert, dovleac, cartofi, avocado (o linguriţă de pireu de legume, crescând treptat cantitatea până la 1/2 cană/zi, în 2 sau 3 prize);
- Piure de carne (pui, porc, vită), piure de tofu;
- Piure de fasole, năut, linte;
- Cereale, terci de ovăz, orz (3-9 linguri de cereale/zi, în 2 sau 3 prize).
Copilul de la 8 la 10 luni, pe lângă laptele matern, poate avea în meniu:
- Cantități mici de brânză de vaci pasteurizată – până la 14g/zi;
- Fructe și legume pasate, zdrobite – banane, piersici, pere, avocado, morcov fiert, dovleac, cartofi (1/4 – 1/2 cană/zi);
- Paste (potrivite vârstei);
- Cantități mici de proteine - ouă; piure de carne de pasăre, de peşte, tofu; piure zdrobit de linte, mazăre, sau fasole neagră cu coajă subţire (1/8 – 1/4 cană/zi de alimente proteice);
- Cereale de orz, grâu, ovăz, cereale mixte (1/4 până la 1/2 cană/zi).
Copilul de la 10 la 12 luni, pe lângă laptele matern, poate avea în meniu:
- Brânză de vaci pasteurizată moale (14g/zi), chefir – 1/3 cană/zi (dar nu şi lapte de vacă până la vârsta de 1 an);
- Fructe zdrobite sau tăiate în cuburi, felii, dacă permite dentiţia (1/4 –1/2 cană/zi);
- Legume fierte moi – mazăre, morcovi, dovleac (1/4 – 1/2 cană/zi);
- Proteine - ou; carne de pasăre – piure sau fin zdrobită, pește; tofu; fasole bine fiartă, zdrobită (1/8 – 1/4 cană/zi de alimente proteice);
- Pâine sau covrigi; omletă, paste, biscuiţi de dentiţie;
- Cereale de orz, grâu, ovăz, cereale mixte (1/4 – 1/2 cană/zi)
Copilul de la 12 la 24 de luni poate avea în meniu:
- Lapte integral, brânză de vaci moale pasteurizată, chefir, în total – 2 căni de produse lactate/zi (1 cană de lapte sau iaurt, 1 cană = 42g brânză de vaci)
- La această vârstă copilul poate să mănânce din alimentele adulţilor din sânul familiei, dar alimentele trebuie să fie zdrobite sau tăiate în bucăți mici, potrivit dentiţiei;
- Cereale – ovăz, orz, grâu, cereale mixte; pâine integrală; paste; orez – în total 84g de produse de cereale/zi, dintre care jumătate, preferabil, integrale (28g = 1/3 cană de cereale crude, 1/4 cană de paste sau orez sau 1 felie de pâine);
- Fructe – toate de mai sus, în plus – pepene galben, papaya, caise, grepfrut (1 cană/zi, puneţi accent pe fructe întregi şi nu pe sucuri!)
- Legume – toate de mai sus, în plus broccoli, conopidă fiartă, moale (1 cană/zi, servind legume tăiate în bucăți mici și bine fierte, pentru a preveni sufocarea)
- Proteine - ouă; carne de pasăre tocată, pește; tofu; fasole – 56 g/zi (28g = o felie de carne, 1/3 dintr-o jumătate de piept de pui, 1/4 cutie de ton, 1/4 cană de fasole sau 1 ou)
- Sucuri, inclusiv de citrice, miere
Copilul de la 24 la 36 de luni poate avea în meniu:
- Lapte scăzut în grăsimi (este în regulă să-i dai copilului lapte scăzut în grăsimi după vărsta de doi ani), alte produse lactate (brânză rasă sau cuburi, chefir scăzut în grăsimi, brânză de vaci) – 2 căni/zi (1 cană lapte sau chefir; 1 cană= 42g de brânză de vaci);
- Cereale – ovăz, orz, grâu, cereale mixte, pâine de grâu integrală, biscuiţi, covrigi, paste, orez – 112-140g/zi (28g = 1 felie de pâine; 1/3 cană de cereale fulgi sau 1/4 cană de orez fiert, paste fierte sau cereale fierte);
- Fructe, feliate proaspete sau conservate, fructe uscate, înmuiate – mere, caise, piersici, pere, curmale, prune uscate – 1 -1,5 căni/zi. Puneţi accent pe fructul întreg decât pe suc!
- Legume fierte și mărunţite – 1,5 căni/zi;
- Proteine - ouă; carne tocată, sau taiată mărunt, de pasăre; peşte; tofu; fasole – 84 – 112g alimente proteice/zi (28g de carne sau peşte; 1/4 cană de fasole fiartă; sau 1 ou);
- Sucuri de fructe şi legume.
O porţie pentru un copil de această vârstă constituie o pătrime din porţia unui adult.
Sa creşteţi mari!