Alimentele nerecomandate în primul an de viață a bebelușului

Dacă bebelușul tău are șase luni, atunci se recomandă introducerea alimentelor adiționale pentru ca puiul tău să se dezvolte normal. În articolul precedent ”Care sunt primele alimente introduse la sugari” am vorbit despre cum începi să faci diversificare. În acest articol voi enumera produsele interzise în primul an de viață.

w560xh316_bebelus-care-mananca

sareSarea

Deoarece sistemul digestiv și rinichii bebelușului sunt destul de fragili, incapabili de a procesa o cantitate mare de sare, aceste organe au de suferit. În plus, organismul copilului nici nu are nevoie de ea, deoarece aceasta se găsește în mod natural în produse. Evită să-i dai biscuiți obișnuiți și covrigei, conțin adaos de sare, grăsimi și aditivi alimentari.

zaharZahărul

Consumul mărit de zaharuri afectează primii dințișori ai bebelușului și duce la obezitate. Zaharurile se găsesc în mod natural în fructe și legume. Studiile demonstrează că zahărul rafinat dăunează grav organismului unui adult, nemaivorbind de bebeluș.

cocinar-beber-alimentos-carne-grasa-de-la-carne_3316981Grăsimile

Sunt interzise alimentele care conțin grăsimi (carnea grasă) și trebuie să limitezi pe cât posibil folosirea uleiului și untului. Poți adăuga o cantitate foarte mică de ulei de măsline.

nuci-si-aluneNucile și alunile

Aceste produse sunt periculoase dacă sunt oferite bebelușului întregi, în plus, există un risc alergic destul de mare.

ou_fiert_tareOuăle

La fel și albușul de ou poate cauza reacții alergice. De aceea, medicii recomandă ca bebelușii să consume doar gălbenușul în primul an de viață, în formă tare și cel mult de două ori pe săptămână.

Laptele

Unii bebeluși au intoleranță la lactoză (o componentă a laptelui). În plus, laptele de vacă nu se recomandă să fie consumat înainte de a împlini copilul 2 ani, iar cel de capră înainte de 3 ani.

bebelus-mananca-capsuniFructele cu risc alergic sporit

Din această categorie fac parte căpșunile, kiwi, fructele de pădure, portocalele pot cauza reacții alergice destul de severe.

9_10 Fasole_ Mazare_Linte PulsesBoboasele

Se digeră foarte greu și provoacă dureri abdominale. Nu-i oferi fasole, mazăre, linte.

Consumul unor alimente înainte de vârsta indicată, poate duce la apariţia: afecţiunilor imunitare, alergii respiratorii (bronşite obstructive, astm bronşic) diabet zaharat, probleme digestive, pancreatită etc.

Desigur există și alte alimente care pot fi interzise spre consum în primul an de viață, dar acest fapt depinde de fiecare copil în parte.

Semnele care indică faptul că puiul tău manifestă intoleranță la unele alimente sunt: diareea, uneori este prezent sângele în scaun, voma, urticarie pe piele, pete pe față care apar după o oră de când au fost consumate, respirația șuierătoare, buzele și ochii umflați.

Text: Snejana Țugui

Ce trebuie să știi despre viața sexuală după naștere
Articolul anterior
Angelica Varum îşi planifică o nouă sarcină
Articolul următor
Alte articole interesante